Apple Notities: 5 handige functies die je waarschijnlijk nog niet kent

Door: Jeroen Kraak - 4 reacties
Apple Notities

Je smartphone is ideaal om korte snelle notities te maken. Maar wist jij dat met Apple’s eigen app nog veel meer mogelijk is?

Notities is een van de apps die standaard op je iPhone zit. Het pictogram ziet eruit als een klein geel notitieboekje. Hoewel sommige mensen liever EveryNote, of OneNote gebruiken is Notities van Apple een prima alternatief. Je kunt er veel meer mee doen naast alleen maar aantekeningen of boodschappenlijstjes maken. Wij zetten er een aantal voor jou op een rijtje.

Laat Siri notities maken

Als je geen zin hebt om te typen, kun je Siri het werk laten doen. Activeer Siri door Hey Siri te zeggen. Daarna kun je hem de opdracht geven om een notitie te maken. Dit kan van alles zijn. Ook kun je Siri vragen om oudere notities weer te geven.

Scan documenten

Een heel handige functie in Apple Notities is dat je documenten makkelijk kunt scannen. Hierdoor heb je dus geen app van buitenaf nodig. Klik op het camerasymbool onderaan je scherm en selecteer ‘Scan documenten’. Houd vervolgens je camera gericht op het en scant het automatisch wanneer je Automatisch hebt ingesteld. Bij manueel moet je een foto maken. Na de opname kun je het document bewerken. Wanneer je op opslaan drukt slaat Notities het op als PDF.

Gevoelige gegevens opslaan

Het is handig om zaken als polisnummers en een BSN op te slaan. Toch wil je niet dat die informatie in verkeerde handen valt als je jouw telefoon bijvoorbeeld kwijtraakt. Ook hier heeft Notities aan gedacht. Het is mogelijk om aantekeningen te beveiligen. Dit kan via Face ID, Touch ID of gewoon een wachtwoord. Klik bij een notitie op de share-knop en scrol naar beneden. Daar selecteer je vergrendel notitie naast het pictogram van een slot. Hier kun je een wachtwoord instellen inclusief aanwijzing.

Deel notities makkelijk

Het is al langer mogelijk om notities te delen, maar dit was per individuele notitie. Sinds iOS 13 is het ook mogelijk om een hele map te delen. Handig als je iets met de familie bijvoorbeeld moet delen, zoals een boodschappenlijstje. Het delen is simpel. Om een map te delen. Swipe de desbetreffende map naar links en klik op het blauwe icoontje. Hier kun je selecteren met wie je het wil delen. In deel-opties kun je bovendien selecteren of mensen de map alleen mogen zien, of ook kunnen bewerken.

Meer dan notities alleen

In Notities kun je meer dan alleen notities maken. Ook is het mogelijk om tekeningen, afbeeldingen, links en video’s toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld ideaal zijn als je bijvoorbeeld een lijstje wil maken met plaatsen die je tijdens je vakantie wil bezoeken of tijdens het inrichten van een nieuw huis. Sinds iOS 13 kan het programma ook afbeeldingen zoeken, terwijl hiervoor dat niet mogelijk was.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Notities is opeens buggy geworden. Notities verdwijnen op andere apparaten tijdens het syncen. Dit is echt een ramp. Ik gebruikte het tot nu toe altijd, maar nu moet ik dus ook daar een alternatief voor gaan zoeken. Net als voor Safari. Dat is bij mij nu Opera geworden.

  Kortom, het gaat wel achteruit met Apple zeg.

 • Profielfoto
  Rick

  Persoonlijk gebruikte ik notities OVERAL voor. Zelfs al mijn wachtwoorden stonden daar mooi in een tabelletje opgeslagen. Door inderdaad een of andere syncing-bug tussen iOS en macOS ben ik alle notities waarin zich een tabel bevond compleet kwijtgeraakt. Tabellen met tien- tot honderdtallen aan rijen en kolommen waren gereduceerd tot één data-loos kolommetje. Gelukkig kon ik alles nog terughalen door diep te graven in een van mijn Time Machine backups.

  Ondanks dat het een fijne app kan zijn, weet ik dat ik voortaan alles bijhoudt via andere apps. 😅

 • Profielfoto
  Frans

  Een soortgelijke ervaring heb ik ook. Notities waarvan ik zeker weet dat ik ze heb gemaakt zijn opeens verdwenen op mijn beide iOS apparaten (beide nog met iOS 12). Gelukkig kon ik die (tot nu toe) allemaal op mijn Mac terugvinden (gewoon, zonder Time Machine). Als ik dan even wat veranderde verschenen ze ook weer op mijn iOS apparaten. Heel vreemd, en ook heel eng.

  Ik heb dit als bug gemeld bij Apple (https://www.apple.com/feedback/), als meer mensen dat doen wordt er hopelijk (sneller) naar gekeken.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Vandaar dat ik al dacht dat het ‘aantal’ notities zo laag bleef.

  er zit blijkbaar ene synchroon bug ergens 😒