Apple laat je geen telefoongesprekken opnemen in iOS 14

Door: Wesley Akkerman - 7 reacties
iPhone SE (2020) Apple
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

De verwachting is dat Apple deze maand iOS 14 uit de doeken doet tijdens WWDC 2020. Dat betekent dat er nu veel geruchten verschijnen over de volgende versie van het iOS-besturingssysteem. Zo verscheen er onlangs een screenshot van het systeem op internet, waaruit bleek dat je telefoongesprekken kunt opnemen.

Het gaat niet alleen om telefoon-, maar ook om FaceTime-gesprekken. De redactie van 9to5Mac heeft bevestigd dat de functie daadwerkelijk bestaat, maar claimt tevens van bronnen gehoord te hebben dat de functie uiteindelijk niet beschikbaar zal zijn voor gebruikers.

We gaan even een stap terug. Het eerste bericht hierover verscheen op de Chinese website ITHome, die zei dat de screenshot uit de jailbreak community kwam. De optie Enable Voice Call Recording wordt op dat screenshot gepresenteerd met een gigantische waarschuwing dat het niet overal legaal is zomaar gesprekken op te nemen en dat de gebruiker in kwestie uiteindelijk zelf verantwoordelijk is voor het gebruik van de optie.

Apple iOS 14
Opnamefunctie voor gesprekken in iOS 14.

Apple laat je geen gesprekken opnemen

De redactie van 9to5Mac heeft toegang tot een vroege, interne build van iOS 14 en kan zeggen dat de functie inderdaad gevonden is. Maar de redactie verwacht niet dat Apple die optie daadwerkelijk uitrolt naar het grote publiek. Verschillende ingenieurs van het bedrijf hebben dat laten weten aan die website. De functie is er alleen voor debuggingprocessen. Met andere woorden: het is een functie waar medewerkers van Apple gebruik van kunnen maken, maar de verwachting is nu dat de optie er dus uitgehaald wordt voor de release.

Het komt vaker voor dat interne versies van besturingssystemen extra functionaliteit kennen die uiteindelijk niet in de publieke versie terechtkomt. De ingenieurs van het bedrijf uit Cupertino gebruiken die functies voor verschillende doeleinden en labelen ze meestal als Apple Internal. Sommige mensen kunnen dit dus verkeerd interpreteren, waardoor er dus foutieve geruchten verspreid worden. WWDC 2020 begint 22 juni aanstaande, dan krijgen we alles te horen over iOS 14.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  AT024

  Je kan gewoon wel met je apple watch gesprekken van je iPhone opnemen als deze op luidspreker staat. Zo doe ik het als ik met een beunhaas te maken krijg

 • Profielfoto
  csteelooper

  Idem hier. Maar toch zou het handig geweest zijn als er daadwerkelijk zo’n functie zou komen.

 • Profielfoto
  brouw139

  Iets dergelijks zou geweldig zijn voor telefonische interviews.
  Maar er zijn al wel third party apps (met abonnement) die dat doen…

 • Profielfoto
  Frans

  csteelooper op 11 juni 2020 17:31
  Idem hier. Maar toch zou het handig geweest zijn als er daadwerkelijk zo’n functie zou komen.

  Inderdaad, want het is dus zinloos om dat te blokkeren wanneer je gewoon een extern opname apparaat kan gebruiken.

  Als Apple gebruikers zou willen beschermen tegen het heimelijk opnemen van gesprekken, dan zou ze juist die functie moeten inbouwen, waarbij de persoon aan de andere kant van de lijn gewaarschuwd wordt, gewoon via een voice melding, dat er een opname gestart wordt. Ze zouden het zelfs zo kunnen maken dat aan de persoon aan de anderen kant van de lijn toestemming wordt gevraagd, ook gewoon via voice.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Ergens is het heel correct van Apple. Maar zou dit niet een gebied moeten zijn waar Apple met andere partijen in de markt consensus moet vinden?

  het resulteert volgens mij in een praktijk dat iemand met een Apple toestel een gesprek niet kan opnemen. En iemand met een Android toestel wel gesprekken opnemen.

  ik neem een enkele keer wel eens een gesprek op als ik denk daar moet ik eventjes op een ander tijdstip naar terugluisteren om notities voor mezelf te maken.

  misschien moet je het gewoon toestaan. Maar dat fabrikanten als Apple het niet meer toestaan om het sneaky te doen. Of terwijl op het moment dat jij dan het gesprek wilt opnemen dat de andere kant dan een melding krijgt en wel of niet toestemming geeft.

  overigens…, Het zal altijd mogelijk zijn om ongemerkt een gesprek op te nemen. Zet de telefoon op de speaker. En zet je MacBook in opname stand.

 • Profielfoto
  Bruce27

  complete kul om voor mij te bepalen of ik een gesprek op mag nemen of niet wanneer de andere kant niet anders doet met “voor trainingsdoeleinden”. wat heeft dat met wettelijk gedoe te maken? Dat kan je dan ook per land uitschakelen. ik mis die opneemfunctie enorm want al die energiecowboys die me wat aan willen smeren en andere ‘verkopers’ en gewone belangrijke conversaties moet ik nu doen met een “handsfree vaste lijn” en de iPhone met opnemen Audi er naast. hallo apple, het is 2020 hoor! Onbegrijpelijk.

 • Profielfoto
  waterbies

  Eens met bovenstaande commentaren. Apple weer de bocht met dat Amerikaanse stichtelijke dwangvingertje. Opnemen zal altijd kunnen en MOET ook kunnen voor consumenten ter zelfbescherming als je b.v. de serviceafdeling van Apple moet bellen.