Apple oogst veel kritiek na afwijzen Facebook Gaming App

Door: Jeroen Kraak - 5 reacties
Apple App Store Europa iOS-apps Facebook
(Afbeelding: Apple / Bewerking: OneMoreThing)

De Facebook Gaming App is voorlopig niet verkrijgbaar in de App Store. Apple heeft de app opnieuw afgewezen. Hoewel het bedrijf nog niet heeft gereageerd op het besluit zijn er al wel sterke vermoedens waarom.

Facebook probeert al sinds februari haar Gaming App in de App Store te krijgen. Tot op heden is dat niet gelukt. De afgelopen weken heeft Apple de app onderzocht en heeft het de dienst nu definitief afgewezen.

Facebook niet verbaasd

Facebook vindt de uitkomt niet verrassend, aangezien het niet de eerste keer is dat Apple de app afkeurt. Het is al de vijfde keer dat de smartphonemaker de app afwijst. Insiders vertellen in de New York Times dat Apple apps tegenhoudt die casual games aanbieden.

In de krant wordt gesuggereerd dat Apple graag het alleenrecht wil op haar platform om casual games aan te bieden. Games zijn namelijk de meest lucratieve apps. In totaal haalt het in haar App Store een omzet van rond de 15 miljard dollar per jaar.

Flinke kritiek op Apple

Hoewel Facebook niet openlijk kritiek uit op de iPhone-maker, doen andere bedrijven het wel. Zo liet Basecamp, het bedrijf achter e-mail-app Hey, weten dat het geweigerd werd uit de App Store doordat ze klanten lieten betalen buiten de betaalsystemen van Apple zelf. Hierdoor loopt Apple geld mis, aangezien het normaal een percentage van 30 procent krijgt van de omzet.

Ook bedrijven achter diensten als Tinder en Fortnite uitten de afgelopen week kritiek op Apple. Zij vinden dat iPhone-bezitters ook apps moeten kunnen installeren buiten de App Store om. “Apple is een partner van ons, maar ook een dominant platform dat het meerendeel van de consumenten dwingt meer te betalen voor apps met digitale diensten,” zei een woordvoerder van Tinder tegen The Verge.

Spotify had in het verleden al kritiek op het beleid van Apple. Het bedrijf vindt dat hun muziekdienst wordt achtergesteld ten opzichte van Apple Music, omdat de streamingdienst van het Californische bedrijf geen 30 procent hoeft af te dragen. Ook is het verdomd lastig om Spotify af te spelen via Siri.

Onderzoek door Europa

Het nieuws over mogelijk alleenrecht komt niet geheel als een verrassing. Eerder liet de Europese Commissie al weten onderzoek te doen naar het bedrijf. “We moeten er zeker van zijn dat de regels van Apple niet concurrentie in de weg staan,” liet Margrethe Vestager, vicepresident van de Europese Commissie weten.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  RW076

  Als Apple dat doet zetten ze niet enkel de deur open voor inkomstenverlies, maar ook voor een minder betrouwbaar platform waar haar gebruikers problemen van kunnen ondervinden.
  Ik vind ook van alles van Apple, maar de veiligheid is onovertroffen.
  En dat bind me aan Apple.

 • Profielfoto
  Webarcher

  Wat willen de app makers dan?? Gebruik maken van de App Store en zo een miljoenenpubliek te bereiken maar niets voor willen betalen ?

 • Profielfoto
  Ruurd

  Ik weet het goed gemaakt. Geen 30% meer maar als je een Apple Developer Program lidmaatschap wilt betaal je daar pak hem beet 5000 dollar per persoon per jaar voor en Xcode is niet meer gratis en alle documentatie stoppen we achter een paywall.

  Wat me steeds opvalt is dat degenen die klagen te kwader trouw zijn. Ze weten van te voren wat de regels zijn. Ze weten ook dat ze alles wat ze nodig hebben om apps mee te maken gratis is – het enige wat je nodig hebt is een lidmaatschap van het Apple Developer Program wat voornamelijk opgaat aan het maken en beheren van de nodige certificaten en het andere is dat je een deel van de prijs van je applicatie moet afstaan voor het gebruik van de app store van de diverse omgevingen. Daar kan je dus gewoon rekening mee houden. En het scheelt je het opzetten en onderhouden van een heleboel infrastructuur. En omdat er sprake is van betalingen kan ik je van te voren zeggen dat je daarvoor aan een boel regels moet voldoen.

  En dan nog. Klanten van Apple kopen niet een stuk hardware. Die kopen een product waarvan ze weten dat het kwalitatief goed is met software die toegespitst is op die hardware. En die software word heel goed in de gaten gehouden vooral als het gaat om mobiele apparaten. Die klanten zijn niet van plan om iets te kopen van Apple wat net zo lek en onveilig is als het eerste de beste IoT device.

  Van eerlijke concurrentie is echt wel sprake. Het probleem echter is dat de kwaliteit die Apple levert zo veel beter is dan de producten van anderen dat ze feitelijk een monopolie hebben. Zeuren over antitrust onderzoeken? Misschien moet je je richten op het verbeteren van de kwaliteit van je eigen rotzooi. Zeuren over 30%? Dat wist je van tevoren dus niet zeiken.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Webarcher op 19 juni 2020 16:07
  Wat willen de app makers dan?? Gebruik maken van de App Store en zo een miljoenenpubliek te bereiken maar niets voor willen betalen ?

  Exact!

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Ruurd op 19 juni 2020 16:48
  […]

  Van eerlijke concurrentie is echt wel sprake. Het probleem echter is dat de kwaliteit die Apple levert zo veel beter is dan de producten van anderen dat ze feitelijk een monopolie hebben. Zeuren over antitrust onderzoeken? Misschien moet je je richten op het verbeteren van de kwaliteit van je eigen rotzooi. Zeuren over 30%? Dat wist je van tevoren dus niet zeiken.

  Het probleem is dat niet de concurrent (Google) met dat monopolie wordt geconfronteerd, maar ontwikkelaars. In de VS is dat monopolie overigens nog iets steviger omdat Apple daar niet alleen een marktaandeel heeft van bijna 60% maar bovendien een stevig prestige-voordeel. De kwaliteit van apps heeft daar iets mee te maken in de zin dat Apple dat monopolie voor een belangrijk deel dankt aan de kwaliteit van de third-party apps in de store, inclusief de gratis exemplaren. Maar dat monopolie beïnvloedt je niet door het “verbeteren van je eigen rotzooi” en da’s dus ook geen oplossing. Leg mij uit hoe er “van eerlijke concurrentie” in die omstandigheden nog sprake is. En ja, van die 30% wisten ze vantevoren. Maar dat is het vervelende met monopolies: het laat je geen keuze.