Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Diensten 19 juni 2020

Apple oogst veel kritiek na afwijzen Facebook Gaming App

De Facebook Gaming App is voorlopig niet verkrijgbaar in de App Store. Apple heeft de app opnieuw afgewezen. Hoewel het bedrijf nog niet heeft gereageerd op het besluit zijn er al wel sterke vermoedens waarom.

Facebook probeert al sinds februari haar Gaming App in de App Store te krijgen. Tot op heden is dat niet gelukt. De afgelopen weken heeft Apple de app onderzocht en heeft het de dienst nu definitief afgewezen.

Facebook niet verbaasd

Facebook vindt de uitkomt niet verrassend, aangezien het niet de eerste keer is dat Apple de app afkeurt. Het is al de vijfde keer dat de smartphonemaker de app afwijst. Insiders vertellen in de New York Times dat Apple apps tegenhoudt die casual games aanbieden.

In de krant wordt gesuggereerd dat Apple graag het alleenrecht wil op haar platform om casual games aan te bieden. Games zijn namelijk de meest lucratieve apps. In totaal haalt het in haar App Store een omzet van rond de 15 miljard dollar per jaar.

Flinke kritiek op Apple

Hoewel Facebook niet openlijk kritiek uit op de iPhone-maker, doen andere bedrijven het wel. Zo liet Basecamp, het bedrijf achter e-mail-app Hey, weten dat het geweigerd werd uit de App Store doordat ze klanten lieten betalen buiten de betaalsystemen van Apple zelf. Hierdoor loopt Apple geld mis, aangezien het normaal een percentage van 30 procent krijgt van de omzet.

Ook bedrijven achter diensten als Tinder en Fortnite uitten de afgelopen week kritiek op Apple. Zij vinden dat iPhone-bezitters ook apps moeten kunnen installeren buiten de App Store om. “Apple is een partner van ons, maar ook een dominant platform dat het meerendeel van de consumenten dwingt meer te betalen voor apps met digitale diensten,” zei een woordvoerder van Tinder tegen The Verge.

Spotify had in het verleden al kritiek op het beleid van Apple. Het bedrijf vindt dat hun muziekdienst wordt achtergesteld ten opzichte van Apple Music, omdat de streamingdienst van het Californische bedrijf geen 30 procent hoeft af te dragen. Ook is het verdomd lastig om Spotify af te spelen via Siri.

Onderzoek door Europa

Het nieuws over mogelijk alleenrecht komt niet geheel als een verrassing. Eerder liet de Europese Commissie al weten onderzoek te doen naar het bedrijf. “We moeten er zeker van zijn dat de regels van Apple niet concurrentie in de weg staan,” liet Margrethe Vestager, vicepresident van de Europese Commissie weten.

Reageer op artikel:
Apple oogst veel kritiek na afwijzen Facebook Gaming App
Sluiten