Hoe Apple glassOS vorm kan geven op basis van de iOS 14-interface

Door: Wesley Akkerman - 2 reacties
glassOS concept
(Afbeelding: Jordan Singer)

Wanneer Apple dan eindelijk de Apple Glasses presenteert, dan hebben we ook een nieuw besturingssysteem nodig: dit kan glassOS zijn. Dit is vooralsnog een concept van ontwikkelaar en design Jordan Singer, die de vormgeving van het OS heeft gebaseerd op de nieuwe interface van iOS 14.

Singer merkt terecht op dat Apple met iOS 14 nadruk legt op een compacte interface. Gebruikers kunnen zodoende snel geïnformeerd worden over wat er gebeurt op hun iPhone. Dat zou ook enorm handig zijn voor een apparaat dat je op je hoofd draagt, zodat je niet afgeleid wordt door allerlei zaken. Alleen het broodnodige komt dus in beeld. Singer heeft nu dus zichzelf voorgesteld hoe die elementen allemaal zouden kunnen werken op de Apple Glasses, die mogelijk in 2022 verschijnt. Hij zegt er zelf het volgende over. Je moet namelijk vooralsnog veel dingen voor het gemak aannemen.

Let’s assume Apple’s glasses have a way of presenting UI, be it projection or on a display. And let’s assume that iOS 14 is introducing new UI paradigms that will help make the transition to glasses seamless. Now, let’s take a look at how almost every corner of the iOS 14 update meant for iPhone can be translated directly to UI on a pair of glasses.

Concept glassOS voor Apple Glasses

Voor notificaties kan glassOS bijvoorbeeld een wachtOS-achtige banner krijgen, die in de rechter bovenhoek gepresenteerd wordt. Het beeld hieronder maakt gebruik van macOS Big Sur-iconen. Singer gelooft dat het gebruik van 3D-iconen er veel natuurlijk uitziet wanneer je werkt met een augmented reality-laag bovenop de echte wereld.

glassOS notificatie
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Jordan Singer)

Als we kijken naar de notificatie voor het bellen, dan kan die bijna één-op-één worden overgenomen van iOS 14. Die versie van het besturingssysteem pakt dat namelijk veel subtieler en minder opdringerig aan.

glassOS bellen
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Jordan Singer)

Bovendien zou het glassOS de meest relevante widgets van dat moment kunnen weergeven, net zoals de Smart Widget Stack op iOS 14.

glassOS widgets
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Jordan Singer)

Voor meer voorbeelden en ideeën kun je terecht op de conceptpagina van Jordan Singer. Zo zie je ook hoe het systeem om zou kunnen gaan met Siri en AirPods.

Jordan Singer

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  Willem

  Neem een rechthoekig plaatje, zet rechts een standaard element zoals een notificatie of een widget en iemand heeft een artikel wat overal maar overgenomen wordt. Nieuwswaardigheid is echt 0,00, minder nog dan al die puistenkopjes die renders maken over hoe een toekomstige iPhone eruit kan zien. Minder omdat de plaatsjes in dit artikel nog door mijn oma gemaakt kunnen worden.

 • Profielfoto
  gillesduif

  Willem op 1 juli 2020 10:34
  Neem een rechthoekig plaatje, zet rechts een standaard element zoals een notificatie of een widget en iemand heeft een artikel wat overal maar overgenomen wordt. Nieuwswaardigheid is echt 0,00, minder nog dan al die puistenkopjes die renders maken over hoe een toekomstige iPhone eruit kan zien. Minder omdat de plaatsjes in dit artikel nog door mijn oma gemaakt kunnen worden.

  Geen oog voor detail precies. Bij het berichten notificatie icoon is gebruik gemaakt geweest van het nieuwe berichten app icoon op macos 11. Bij andere zijn er ook verscheidene details die laat ik je met plezier zelf ontdekken.