Apple stuurt dreigement naar plunderende demonstranten met gestolen iPhone

Door: Thomas Aalderink - 26 reacties
Demonstranten beroven Apple Store gesloten iPhone
(Afbeelding: AFP / Valerie Macon)

Sinds de dood van George Floyd wordt overal in Amerika geprotesteerd tegen politiegeweld. Overdag gebeurt dit vaak vreedzaam, maar als de zon ondergaat komt daar vaak verandering in. Auto’s worden in brand gestoken, straatmeubilair wordt vernield en winkels geplunderd. Zo ook Apple Stores waar iPhone showmodellen, MacBooks en andere producten gestolen worden.

In een open brief laat CEO Tim Cook weten dat hij aan de kant van de demonstranten staat. Volgens hem is Apple een bedrijf dat veel kracht haalt uit diversiteit. Cook roept op om op te staan tegen iedere vorm van geweld en racisme. Apple leeft mee, maar treedt ook op tegen wat er gebeurt. Zo zijn de deuren van een groot aantal Apple Stores momenteel gesloten om het personeel en klanten te beschermen.

Apple Stores worden geplunderd

Zo blijft menselijk leed zo veel mogelijk gespaard, maar tegen de materiële schade is helaas weinig te doen. Meerdere winkels zijn de afgelopen dagen belaagd door demonstranten. Ruiten werden ingegooid en rovers hebben daar gretig misbruik van gemaakt. Zo waren de Apple Store’s in Washington D.C., Los Angeles, San Francisco, New York en Philadelphia ten prooi gevallen aan plunderaars. De daders hadden het vooral gemunt op wat makkelijk te pakken was, zoals iPhone showmodellen.

Lang kunnen plunderaars geen gebruik maken van hun nieuwe onrechtmatig verkregen iPhone. De producten die in de winkel staan, zijn namelijk beveiligd tegen diefstal. Omdat de winkels normaalgesproken goed beveiligd zijn, is de extra productbeveiliging vaak niet nodig. Maar nu komt het goed uit dat Apple dit soort maatregelen genomen heeft.

Gestolen iPhone is waardeloos

Het duurde niet lang voordat de gestolen iPhones nutteloos werden voor de rovers. Apple blokkeerde deze namelijk direct. Op het scherm verschijnt vervolgens het bericht dat het toestel is vergrendeld en dat de tracering is gestart. Apple vraagt de dief vriendelijk om de iPhone terug te brengen naar de winkel. Doen ze dit niet, dan zal Apple maatregelen nemen. Het bericht sluit met het dreigement dat, wanneer men geen gehoor geeft aan de oproep, Apple de de lokale autoriteiten zal inschakelen.

Apple heeft de beveiliging dus goed op orde. Toch is het nog maar de vraag of de daders opgepakt gaan worden. De verwachting is dat de meeste dieven, na het ontvangen van dit bericht, de iPhone snel weggooien om te voorkomen dat Apple ze volgt.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  T1001

  Wel bijzonder dat OMT het al hardop “moord” noemt, terwijl er nog discussie is tussen onderzoekers.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Als voor de zoveelste keer je winkel wordt geplunderd of je auto in brand gestoken zal je als ‘witte’ Amerikaan toch wel eens gedachten hebben die richting discriminatie zullen gaan. Of zeg ik nu iets heel raars?!

 • Profielfoto
  Maarten

  Dan halen ze toch de iPhone uit elkaar

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  T1001 op 5 juni 2020 14:38
  Wel bijzonder dat OMT het al hardop “moord” noemt, terwijl er nog discussie is tussen onderzoekers.

  Technisch gesproken is de aanklacht second-degree murder, doodslag. Maar ik heb geen moeite met het woord moord.

 • Profielfoto
  Quokka_61

  @KarelWillem: hoe goed heb jij de foto boven dit artikel bekeken?

 • Profielfoto
  Pjotr

  Die meneer links op de foto heeft net schoenen gekocht bij de winkel naast Apple. Of zijn schoenen uitgetrokken zodat het lekker loopt op het gebroken glas. Die meneer rechts op de foto heeft het goed bekeken. Zijn iMac pro wordt niet door Apple geblokkeerd.

  De video was overigens veelzeggend. Het was in de store drukker (met rennende criminelen) dan normaliter in de passage in Den Haag.

   

 • Profielfoto
  Pjotr

  Demonstraties en feesten werken aanlokkelijk op zakkenrollers en andere criminelen. Maar ja. De politie durft niet meer de komen of iemand aan te houden. Stel je voor dat een klem of een houdgreep nodig zou hebben. Neen. Laat maar gewoon lopen. Is beter.

 • Profielfoto
  ¿`„

  T1001 op 5 juni 2020 14:38
  Wel bijzonder dat OMT het al hardop “moord” noemt, terwijl er nog discussie is tussen onderzoekers.

  Ja hoor! iemand komt te overlijden door dat die persoon tegen de grond gedrukt wordt. Een knie in zijn nek gedrukt krijgt. Die persoon Meer dan 10 keer roept dat hij geen lucht krijgt. En vervolgens ook overlijdt.

  Dan mag jij uitleggen hoe het geen moord is.

  Ik kan me voorstellen dat je dit zegt binnen de eerste uren nadat dit gebeurd was. Maar de beelden Die na verloop van tijd bleek werden spreken duidelijke taal.

  De agent in kwestie moet nog voorbeeld worden maar die discussie waar jij het over hebt was al heel snel achterhaald. Dus als je dat nu nog een discussie wil noemen dan ben je niet aan het discussiëren maar aan het uit je nek kletsen.

 • Profielfoto
  ¿`„

  KarelWillem op 5 juni 2020 14:48
  Als voor de zoveelste keer je winkel wordt geplunderd of je auto in brand gestoken zal je als ‘witte’ Amerikaan toch wel eens gedachten hebben die richting discriminatie zullen gaan. Of zeg ik nu iets heel raars?!

  Op de foto zelf bij dit artikel zie ik overigens voornamelijk witte Amerikanen.

  Ja, je zegt iets raars.
  Of een boef nu blank of zwart is, het is gewoon iemand die gestraft dient te worden voor het stelen van wat niet van hem is. Beoordeling en bestraffing moet plaatsvinden los van uiterlijke kenmerken.

  Boeven kunnen met elkaar ook andere kenmerken hebben die overeenkomen.

  Ook als de meerderheid van de boeven zwart zijn is het nog steeds geen bewijs dat zwarte mensen boeven zijn.

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  wat je zaait ga je oogsten….

  MalcomX zijn woorden zijn nog

  steeds springlevend…

 • Profielfoto
  T1001

  ¿`„ op 5 juni 2020 16:23

  T1001 op 5 juni 2020 14:38
  Wel bijzonder dat OMT het al hardop “moord” noemt, terwijl er nog discussie is tussen onderzoekers.

  Ja hoor! iemand komt te overlijden door dat die persoon tegen de grond gedrukt wordt. Een knie in zijn nek gedrukt krijgt. Die persoon Meer dan 10 keer roept dat hij geen lucht krijgt. En vervolgens ook overlijdt.

  Dan mag jij uitleggen hoe het geen moord is.

  Ik kan me voorstellen dat je dit zegt binnen de eerste uren nadat dit gebeurd was. Maar de beelden Die na verloop van tijd bleek werden spreken duidelijke taal.

  De agent in kwestie moet nog voorbeeld worden maar die discussie waar jij het over hebt was al heel snel achterhaald. Dus als je dat nu nog een discussie wil noemen dan ben je niet aan het discussiëren maar aan het uit je nek kletsen.

  Grapjas. Weet je überhaupt het verschil tussen doodslag, dood door schuld of moord? Blijkbaar niet, ga je daar eerst maar even over inlezen knul.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  ¿`„ op 5 juni 2020 16:36

  KarelWillem op 5 juni 2020 14:48
  Als voor de zoveelste keer je winkel wordt geplunderd of je auto in brand gestoken zal je als ‘witte’ Amerikaan toch wel eens gedachten hebben die richting discriminatie zullen gaan. Of zeg ik nu iets heel raars?!

  Op de foto zelf bij dit artikel zie ik overigens voornamelijk witte Amerikanen….

  Volgens mij is het redelijk 50/50 als je een beetje goede wil toont en de heren rechts als ‘blank’ classificeert. Maar ga de video’s en foto’s van de afgelopen jaren maar eens voorbij laten komen. Dan is het toch geen 50/50 meer.

  Anyway, alles en iedereen die aan die plunderingen meedoet – of ze nu geel, wit, bruin of zwart zijn – moet je echt zeer zwaar aanpakken. Maar dan wel liever zonder nekklem of knietje in hun nek.

 • Profielfoto
  icegodd

  plunderingen is de schuld van Trump, klaar.

  CNN’s Cuomo Defends Rioting, Says Protest DONT Need To Be Peaceful Even.

  Twitter top 3 tweet: “After stoking the fires of white supremacy and racism your entire presidency”

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Plunderingen zijn de schuld van degene die plunderen.

  Van niemand anders.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  KarelWillem op 5 juni 2020 18:46
  Plunderingen zijn de schuld van degene die plunderen.

  Van niemand anders.

  Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen daden. En woorden. Jij mag beweren dat de gemiddelde plunderaar misschien wat bruiner dan gemiddeld is. Ik mag vinden dat je dan zeer ongenuanceerd aan het roeptoeteren bent.

 • Profielfoto
  RW076

  Gaaaap. Luisteren eens naar de woorden van de leiders van deze demonstraties. Ze vertellen nou niet echt leuke dingen. En dan heb ik het niet over de zaken die aandacht verdienen. Dit wordt gewoon een erg zieke tijd. opportunistisch en racistisch. Teksten als we gaan je op je bek slaan en racisme kan enkel van wit naar zwart zijn heel gewoon hoor.

 • Profielfoto
  icegodd

  Er zijn meer geweld tegen demostaten dan plunderingen. Follow #2020PoliceBrutality

  police push 80 old man in to IC.
  Black elder women got kick and laugh out.
  80% Police Brutality is targeting black people.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Deze plunderaars op de foto hebben tenminste wel keurig een mondkapje op..

 • Profielfoto
  Night

  Ik zie maar een bepaald ‘ras’ door de Apple Store jagen, een soort dat we in Nederland ook hebben. Dat type heeft heen enkel respect voor anderen, voor de politie, de overheid of andermans’ eigendom. Het denkt alleen aan zichzelf en kleed zich ook standaard al zo. Bij voorkeur met hoody en daarover een baseball petje. Alsof ze willen zeggen, ik leef in mijn eigen wereld en alles daaromheen telt niet. En makkelijk: zo gekleed ben je toch niet herkenbaar.

 • Profielfoto
  apple-man

  Als ik Apple was wist ik wel hoe ik plunderaars aanpakte ik bouwde in iPhones beveilingsmaatregelen dat als de  gestolen iPhone niet  binnen  24 terug word terug de batterij van de iPhone oververhit word

 • Profielfoto
  ¿`„

  T1001 op 5 juni 2020 17:06

  ¿`„ op 5 juni 2020 16:23

  T1001 op 5 juni 2020 14:38
  Wel bijzonder dat OMT het al hardop “moord” noemt, terwijl er nog discussie is tussen onderzoekers.

  Ja hoor! iemand komt te overlijden door dat die persoon tegen de grond gedrukt wordt. Een knie in zijn nek gedrukt krijgt. Die persoon Meer dan 10 keer roept dat hij geen lucht krijgt. En vervolgens ook overlijdt.

  Dan mag jij uitleggen hoe het geen moord is.

  Ik kan me voorstellen dat je dit zegt binnen de eerste uren nadat dit gebeurd was. Maar de beelden Die na verloop van tijd bleek werden spreken duidelijke taal.

  De agent in kwestie moet nog voorbeeld worden maar die discussie waar jij het over hebt was al heel snel achterhaald. Dus als je dat nu nog een discussie wil noemen dan ben je niet aan het discussiëren maar aan het uit je nek kletsen.

  Grapjas. Weet je überhaupt het verschil tussen doodslag, dood door schuld of moord? Blijkbaar niet, ga je daar eerst maar even over inlezen knul.

  Ja dat weet deze KNUL !! Blaaskaak!!

  En ja ik kan niet in het hoofd van de agent kijken. De racistische haat onder een deel van de amerikanen is glashelder. Glashelder is ook het gemak waarmee  Amerikaanse agenten naar geweld’s middelen grijpen. Dit ook met de wetenschap in het achterhoofd dat ze er in de meeste gevallen  ermee wegkomen.

  En ja, dat in acht nemend vind ik dat je wel voorbij bent aan het ‘ter discussie ‘ argument.

  Ook al weet ik dat het uiteindelijk aan het rechtssysteem is.

  Zo ! Tevreden blaaskaak? Het zal wel niet. Daar ben je waarschijnlijk te zelfgenoegzaam voor.

 • Profielfoto
  sedikit

  @Night “Ik zie maar een bepaald ras’ door de Apple Store jagen, een soort dat we in Nederland ook hebben. Dat type heeft geen enkel respect voor anderen, voor de politie, de overheid of andermans’ eigendom”

  Heb je het over een konijnenfok-tentoonstelling? Misschien eens informeren uit welke, compleet door de Amerikaanse Overheid en Amerikaans rechts genegeerde, sociale klasse dit “ras/soort en type” afkomstig is. Een klasse die (ik citeer) ” geen enkel respect” van de ander krijgt. Informatie te over. Verder zou ik wat dichter bij huis zoeken b.v. naar wat beelden van voetbal-hooligans.

 • Profielfoto
  sedikit

  (bij gebrek aan edit-mogelijkheid hier) Even ten overvloede (voor ik het verwijt krijg van het tegendeel): ik praat niets goed!

 • Profielfoto
  Night

  Ik ook niet 🙂 En ik plaats dat ‘ras’ ook niet rechts of links. Het komt zelfs voort uit alle sociale milieus. En zeker in Amerika denk ik dat de overheid er inderdaad een grote hand in heeft gehad bij het ‘creëren’ van dit ras.

 • Profielfoto
  frankhuysmansmsk

  T1001 op 5 juni 2020 14:38
  Wel bijzonder dat OMT het al hardop “moord” noemt, terwijl er nog discussie is tussen onderzoekers.

  Het is dus wel degelijk moord.

 • Profielfoto
  Tykoen

  Waarom kunnen wij onze iphone niet zo instellen? Lever deze iphone in op {address}. Onze aangifte gaat het archief in… Politie kan er ook niets mee. Zal dit voor Apple anders zijn? Of gaat Apple nu de politie helpen om geblokkeerde iPhones van verdachten makkelijker te deblokkeren? #nog100vragen