Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Diensten 16 juni 2020

Apple App Store vorig jaar goed voor 500 miljard dollar

Apple heeft in een persbericht en een bericht op de website laten weten dat de App Store vorig jaar 519 miljard dollar heeft omgezet. Het meeste geld is afkomstig uit de categorieën m-commerce-apps (de m staat voor mobile), apps voor digitale goederen en diensten en in-app advertenties.

Dat blijkt uit onderzoek dat gedaan is door onafhankelijke economen van Analysis Group. Het onderzoek wijst uit dat de directe betalingen aan ontwikkelaars van Apple slechts een klein deel vormen van het totaal, als je ook kijkt naar omzet uit andere bronnen, zoals fysieke goederen en diensten. Omdat Apple bij de betalingen voor digitale goederen en diensten commissie ontvangt, komt meer dan 85 procent van het totaal van de 519 miljard dollar terecht bij ontwikkelaars buiten Apple en bij andere kleine en grote bedrijven. Apple ontvangt namelijk vijftien procent van de digitale handel in de App Store.

App Store
Klik/tap voor groter

App Store levert flink wat geld op

Van de 519 miljard dollar kwam volgens het onderzoek het grootste deel uit omzet van fysieke goederen en diensten. Binnen die categorie, die goed was voor 413 miljard dollar, genereerden m-commerce-apps het grootste deel van de omzet, en daarvan vormde de retail met 268 miljard het grootste deel. Onder retail-apps worden applicaties verstaan van zaken als Coolblue, de HEMA en bol.com.

De App Store biedt natuurlijk veel meer soorten apps aan. Reisapps, zoals booking.com, Polarsteps en KLM, waren goed voor 57 miljard dollar. Taxi-apps als Uber droegen 40 miljard dollar omzet bij aan het geheel. Apps voor de levering van levensmiddelen, zoals Picnic en Appie van Albert Heijn, brachten 31 miljard dollar op.

Omzet en betalingen voor digitale goederen en diensten zorgden voor 61 miljard dollar. Deze categorie bestond onder meer uit apps voor muziek- of videostreaming, fitness en  onderwijs. Maar ook uit e-books en luisterboeken, nieuws en tijdschriften en datingdiensten. De categorie games zorgde in deze categorie voor de meeste betalingen en omzet. Mario Kart Tour is de meest gedownloade game uit 2019.

De verkoop van in-app advertenties was goed voor 45 miljard dollar, waarvan 44 procent afkomstig was van games. Andere apps, zoals Twitter and Pinterest, realiseren een hoge omzet voor in-app advertenties. Deze zijn vaak gratis te downloaden en te gebruiken. Er zijn echter ook apps waarbij in-app aankopen nodig zijn om toegang te krijgen tot de content, zoals Amazon Prime Video en Kobo.

Reageer op artikel:
Apple App Store vorig jaar goed voor 500 miljard dollar
Sluiten