Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 12 juni 2020

5 nieuwe Android 11 functies die allang te vinden zijn in iOS

Afgelopen week verscheen de eerste publieke beta van Android 11. Deze update geeft gebruikers toegang tot een hele berg nieuwe functies. Sommigen hebben we nog niet eerder gezien, maar er zit er ook weer een aantal tussen die voor iOS gebruikers alles behalve nieuw zijn.

Zoals in het verleden wel vaker gebeurd is, hebben ze bij Google goed naar Apple gekeken. Ook in Android 11 zijn namelijk weer nieuwe functies te vinden waar iPhone gebruikers al enige tijd gebruik van kunnen maken. Hieronder vind je de vijf meest opvallende Android 11 functies die rechtstreeks uit iOS komen.

5 functies die Android 11 heeft overgenomen van iOS

1. Smart Home control

Android apparaten waren voor het aansturen van hun slimme apparaten lange tijd aangewezen op losse apps. Met Android 11 komt daar nu verandering in. Met Smart Home Control kunnen gebruikers nu op OS-niveau hun slimme apparaten aansturen. Dit doen ze via een menu dat je kan bereiken door de aan/uit-knop een bepaalde tijd ingedrukt te houden.

Handig met al die slimme apparaten in je huis, maar iPhone gebruikers kunnen dit al geruime tijd. Sinds iOS 10 is HomeKit Device Control namelijk toegevoegd aan het Bedieningspaneel.

2. Wisselen tussen speakers en apparaten

In het verlengde van bovenstaande hoort ook een andere nieuwe Android 11 functie. Je kunt nu makkelijker wisselen tussen audio hardware zoals speakers. Hiervoor ga je nu naar het drop-down menu waar je de notificaties kunt vinden. Handig als je regelmatig wisselt van speaker of Bluetooth apparaten.

iOS-gebruikers kunnen dit beamen. Zij kunnen dit namelijk ook, maar dan via het Bedieningspaneel. Via dit menu kun je binnen iOS snel toegang krijgen tot AirPlay.

3. Eenmalige toestemming

Het eerst wat je tegenwoordig moet doen bij het openen van een nieuwe app, is toestemming geven. Bijvoorbeeld voor het gebruik van je locatie of camera. Op een Android toestel was het lange tijd zo dat je alleen ‘ja’ of ‘nee’ kon kiezen. Met Android 11 komt daar een nieuwe optie bij, namelijk eenmalig toestemming geven. Een stuk veiliger dan al je apps voor altijd vrij spel te geven.

Daar kunnen iPhone gebruikers over meepraten. Zij kunnen namelijk sinds iOS 13 al genieten van deze keuze. Een voordeel van Android 11 is wel dat langdurig toestemming geven ook zijn grenzen kent. Wanneer je een app lange tijd niet gebruikt, blokkeert Android 11 automatische alle toestemmingen die je hebt gegeven aan die applicatie.

4. Het maken van screenshots

Ook het maken van screenshots is aangepast in Android 11. Net als in iOS krijg je nu na het maken van een screenshot een kleine voorvertoning te zien. Wanneer je hierop tikt ga je direct naar de afbeelding zodat je deze kan aanpassen of delen. In het verleden moest je via de notificaties naar je screenshot.

Android 11 heeft dit afgekeken bij Apple, want binnen iOS werkt dit op dezelfde manier. Toch is deze functie niet helemaal nieuw binnen de Android wereld. Sommige fabrikanten, zoals OnePlus, hebben hebben deze functie namelijk zelf al toegevoegd via hun eigen OS.

5. Schermopnames maken

Op veel Android toestellen is het mogelijk om een schermopname te maken, maar dat is wel afhankelijk van de fabrikant van het toestel. Daar gaat met Android 11 verandering in komen. De nieuwe versie van het besturingssysteem gaat (hoogstwaarschijnlijk) schermopnames zelf toevoegen en een stuk gemakkelijker maken.

iPhone-gebruikers die een schermopname willen maken, kunnen dit gemakkelijk doen via het Bedieningspaneel in iOS. Hier kun je lezen hoe je dit instelt en welke stappen je vervolgens moet doorlopen.

Nieuwe iOS 14 functies

Terwijl Android bezig is met het kopiëren van iOS functies, kijk Apple al naar de toekomst. Op dit moment wordt er namelijk druk gewerkt aan iOS 14. Benieuwd wat je kan verwachten van de nieuwe versie van het besturingsysteem? Lees dan dit artikel.

Reageer op artikel:
5 nieuwe Android 11 functies die allang te vinden zijn in iOS
Sluiten