5 nieuwe Android 11 functies die allang te vinden zijn in iOS

Door: Thomas Aalderink - 11 reacties
Android 11 iOS iPhone
(Afbeelding: Google / Bewerking: OMT)

Afgelopen week verscheen de eerste publieke beta van Android 11. Deze update geeft gebruikers toegang tot een hele berg nieuwe functies. Sommigen hebben we nog niet eerder gezien, maar er zit er ook weer een aantal tussen die voor iOS gebruikers alles behalve nieuw zijn.

Zoals in het verleden wel vaker gebeurd is, hebben ze bij Google goed naar Apple gekeken. Ook in Android 11 zijn namelijk weer nieuwe functies te vinden waar iPhone gebruikers al enige tijd gebruik van kunnen maken. Hieronder vind je de vijf meest opvallende Android 11 functies die rechtstreeks uit iOS komen.

5 functies die Android 11 heeft overgenomen van iOS

1. Smart Home control

Android apparaten waren voor het aansturen van hun slimme apparaten lange tijd aangewezen op losse apps. Met Android 11 komt daar nu verandering in. Met Smart Home Control kunnen gebruikers nu op OS-niveau hun slimme apparaten aansturen. Dit doen ze via een menu dat je kan bereiken door de aan/uit-knop een bepaalde tijd ingedrukt te houden.

Handig met al die slimme apparaten in je huis, maar iPhone gebruikers kunnen dit al geruime tijd. Sinds iOS 10 is HomeKit Device Control namelijk toegevoegd aan het Bedieningspaneel.

2. Wisselen tussen speakers en apparaten

In het verlengde van bovenstaande hoort ook een andere nieuwe Android 11 functie. Je kunt nu makkelijker wisselen tussen audio hardware zoals speakers. Hiervoor ga je nu naar het drop-down menu waar je de notificaties kunt vinden. Handig als je regelmatig wisselt van speaker of Bluetooth apparaten.

iOS-gebruikers kunnen dit beamen. Zij kunnen dit namelijk ook, maar dan via het Bedieningspaneel. Via dit menu kun je binnen iOS snel toegang krijgen tot AirPlay.

3. Eenmalige toestemming

Het eerst wat je tegenwoordig moet doen bij het openen van een nieuwe app, is toestemming geven. Bijvoorbeeld voor het gebruik van je locatie of camera. Op een Android toestel was het lange tijd zo dat je alleen ‘ja’ of ‘nee’ kon kiezen. Met Android 11 komt daar een nieuwe optie bij, namelijk eenmalig toestemming geven. Een stuk veiliger dan al je apps voor altijd vrij spel te geven.

Daar kunnen iPhone gebruikers over meepraten. Zij kunnen namelijk sinds iOS 13 al genieten van deze keuze. Een voordeel van Android 11 is wel dat langdurig toestemming geven ook zijn grenzen kent. Wanneer je een app lange tijd niet gebruikt, blokkeert Android 11 automatische alle toestemmingen die je hebt gegeven aan die applicatie.

4. Het maken van screenshots

Ook het maken van screenshots is aangepast in Android 11. Net als in iOS krijg je nu na het maken van een screenshot een kleine voorvertoning te zien. Wanneer je hierop tikt ga je direct naar de afbeelding zodat je deze kan aanpassen of delen. In het verleden moest je via de notificaties naar je screenshot.

Android 11 heeft dit afgekeken bij Apple, want binnen iOS werkt dit op dezelfde manier. Toch is deze functie niet helemaal nieuw binnen de Android wereld. Sommige fabrikanten, zoals OnePlus, hebben hebben deze functie namelijk zelf al toegevoegd via hun eigen OS.

5. Schermopnames maken

Op veel Android toestellen is het mogelijk om een schermopname te maken, maar dat is wel afhankelijk van de fabrikant van het toestel. Daar gaat met Android 11 verandering in komen. De nieuwe versie van het besturingssysteem gaat (hoogstwaarschijnlijk) schermopnames zelf toevoegen en een stuk gemakkelijker maken.

iPhone-gebruikers die een schermopname willen maken, kunnen dit gemakkelijk doen via het Bedieningspaneel in iOS. Hier kun je lezen hoe je dit instelt en welke stappen je vervolgens moet doorlopen.

Nieuwe iOS 14 functies

Terwijl Android bezig is met het kopiëren van iOS functies, kijk Apple al naar de toekomst. Op dit moment wordt er namelijk druk gewerkt aan iOS 14. Benieuwd wat je kan verwachten van de nieuwe versie van het besturingsysteem? Lees dan dit artikel.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik neem aan dat we ook eens een artikel krijgen over functies die eerder in Android te vinden waren dan in iOS. 😉 Dat zou wel een wat evenwichtiger beeld scheppen.

 • Profielfoto
  Papjes

  @Zepkleiker Inderdaad, ik heb een iPhone maar dit artikel is wel van een groot gehalte “Wij van wc-eend vinden……”

 • Profielfoto
  SvS

  Ja hoor, genoeg “nieuwigheden” in iOS waarin al eerder bij Android mogelijk waren. Kortom, OMT is niet eenzijdig, laatst was er artikel met lijst vol alternatieve laptops, desktops, tablets en smartphones. Ik begrijp niet goed welk koers OMT nu wilt gaan varen.

 • Profielfoto
  queenfan
 • Profielfoto
  Furbz

  Lekker Queenfan! Nice

  #zeikenomtekunnenzeiken

 • Profielfoto
  jackybe67

  Zag de kop en wist al meteen welke reacties er gingen komen. In welke zeik maatschappij leven wij tegenwoordig. Pfff

   

 • Profielfoto
  Night

  Tsja, OMT blijft natuurlijk een Apple site. Gek hè, dat je dan eerder pro-Apple berichten ziet dan pro-Android.

 • Profielfoto
  Furbz

  jackybe67 op 12 juni 2020 15:44
  Zag de kop en wist al meteen welke reacties er gingen komen. In welke zeik maatschappij leven wij tegenwoordig. Pfff

   

  Jammer is dat hè! Ik snap je.

  Het zou tof zijn als de community dit soort negativiteit de kop in zou kunnen drukken.  Zoals op Tweakers

 • Profielfoto
  Rickje

  Volgens mij zit het hem erin dat artikelen zoals deze een vrij groot clickbait gehalte hebben. Vroeger (voor de overname van die investeerder) vond je dit soort artikelen niet zo snel op OnemoreThing. Veel gebruikers zaten 10-20 jaar geleden al op deze site en die zijn niet zo gemakkelijk te verleiden. Wat mij betreft is het gewoon een gevalletje van “ken je doelgroep”. Het overnemen van artikelen die op de andere websites van deze investeerder wél werkt, zal niet werken hier.

  Ook ik zag al precies dezelfde reacties aankomen. Je kunt ze negatief noemen, maar je kunt ook de lat hoger leggen als redactie en weten dat je een alinea moet toewijden aan features die Apple juist weer over heeft genomen van Android. Al is het maar om de tegenwicht te geven en even een evenwichtiger beeld te laten zien.

  Wij zijn hier geen clickbait jongeren die te pleasen zijn met top 5 of top 10 lijstjes. Daarnaast zit ik niet zoveel op Tweakers, maar ik betwijfel of ze daar dit type artikelen publiceren en de topreacties niet ook enige nuancering aanbrengen.

 • Profielfoto
  Koezel

  Ik begin me nu toch langzaam af te vragen waar OMT heen wil. Een stickerpoll, dit bericht. Het niveau is aan het dalen. Ik snap wel dat men dit forum wil blijven vullen, maar of dit de manier is.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  queenfan op 12 juni 2020 13:14
  @zepkleiker, @papjes en @SvS, gebruik de zoekfunctie eens en je komt o.a. op onderste twee uit.

  https://www.onemorething.nl/2018/07/ios-12-functies-android/

  https://www.onemorething.nl/2017/05/google-io-2017-functies-android-o/

  Maar ook dit: https://www.onemorething.nl/2018/03/concept-ios-12-android/

  Het is helemaal niet aan mij om dat te zoeken. Het is aan de schrijver van het artikel om zélf die nuance aan te geven. Echter, door de volgende passage wordt bewust of onbewust het beeld geschetst dat Android constant achter iOS aan hobbelt:

  Terwijl Android bezig is met het kopiëren van iOS functies, kijk Apple al naar de toekomst. Op dit moment wordt er namelijk druk gewerkt aan iOS 14.

  Noem me lui, maar het is niet aan mij als lezer om zelf de context bij een bericht op te gaan zoeken.