Ervaren analist adviseert Apple om DuckDuckGo te kopen: dit is waarom

Open je iPhone, ga naar Safari en zoek iets op. Grote kans dat je dan Google in beeld ziet verschijnen. De zoekgigant betaalt Apple namelijk jaarlijks een enorm bedrag om de standaard zoekmachine te mogen zijn. Volgens Analist Toni Sacconaghi zouden ze er in Cupertino goed aan doen om daar verandering in te brengen en DuckDuckGo over te nemen.

Het advies verscheen in de Street Insider. De auteur is Toni Sacconaghi. Hij is werkzaam bij Bernstein research en een bekend analist binnen de techwereld. Vooral als het om Apple gaat. In het artikel maakt Sacconaghi duidelijk dat de huidige samenwerking niet in het voordeel van Apple is. Het levert dan wel een flink bedrag op (ongeveer 7 a 8 miljard dollar per jaar), maar er kleven ook nadelen aan.

De macht van Google

Om te beginnen is dit vooral een goede deal voor Google. Sacconaghi beweert namelijk dat Google dit bedrag binnen iets meer dan een kwartaal alweer terugverdiend heeft. Waarom helpt Apple een concurrent op deze manier? Waarschijnlijk omdat de meeste mensen Google toch al gebruiken als zoekmachine en op deze manieren kunnen ze er toch nog wat aan verdienen.

Begrijpelijk, maar hierin schuilt ook een gevaar. Google wordt op deze manier nog machtiger. Meer macht betekent ook een betere onderhandelingspositie. Wanneer Google groter wordt, zijn ze minder afhankelijk van deals zoals die met Apple. De positie van Apple aan de onderhandelingstafel wordt dan steeds minder sterk.

DuckDuckGo als betaalbaar alternatief

Gelukkig voor Apple is het nog niet zo ver en daarom adviseert Sacconaghi om in actie moeten komen. Met bijna anderhalf miljard gebruikers heeft Apple een sterke positie en het wordt tijd om daar gebruik van te maken. Dit voordeel kunnen ze namelijk gebruiken om te concurreren met Google in plaats van ze te helpen.

DuckDuckGo Apple
Klik/tap voor groter.

Nu is eigenlijk alleen Bing een concurrent voor Google. Apple zou in zee kunnen gaan met Microsoft, maar dat is niet logisch en hoogstwaarschijnlijk zeer prijzig. Daarom adviseert Sacconaghi om een schap lager te kijken en DuckDuckGo in de winkelwagen te gooien. De Bernstein analist schat dat Apple ongeveer een miljard dollar moet neerleggen voor de privacyvriendelijke zoekmachine.

De voor en nadelen van DuckDuckGo

Sacconaghi tipt DuckDuckGo niet alleen vanwege de prijs, maar ook omdat hij een goede match ziet tussen de twee bedrijven. Net als Apple heeft ook DuckDuckGo privacy hoog in het vaandel staan. Zo slaat deze zoekmachine geen persoonsgegevens op. In tegenstelling tot Google dat een compleet profiel bijhoudt om je zo advertenties voor te schotelen. Ook met de zoekresultaten zelf wordt bij Google gerommeld. Of zoals DuckDuckGo het verwoordt: “Je internetleven zit in een filterbubbel.”

Als je het zo stelt is het advies van Sacconaghi begrijpelijk. Toch kleven er volgens hem ook enkele nadelen aan. Zo gaat Apple de verloren inkomsten (de 7 a 8 miljard die Google betaalt) nooit goed kunnen maken. Een ander probleem is dat DuckDuckGo gebruik maakt van de webcrawler van Microsoft. Apple zou bij deze overname dus opnieuw deels afhankelijk zijn van een andere grootmacht.

Gaat Apple DuckDuckGo kopen?

Daarnaast heeft Apple geen enkele garantie dat gebruikers massaal gebruik gaan maken van DuckDuckGo als dat de standaard browser wordt. Velen zijn gewend en gehecht geraakt aan Google en zullen handmatig terug wisselen naar de de zoekgigant. De kans dat Apple het advies van Sacconaghi op gaat volgen, lijkt dan ook klein.

Reageer op artikel:
Ervaren analist adviseert Apple om DuckDuckGo te kopen: dit is waarom
Sluiten