Weekend Poll: Waarvoor gebruik jij je Mac?

Door: Night - 10 reacties
iMac
Afbeelding: Apple Inc.

Deze week zijn we in onze Weekend Poll benieuwd waarvoor jij je Mac gebruikt. Zakelijk of privé? Gewoon omdat je hem mooi vindt, of er heilig van overtuigd bent dat macOS beter of veiliger is?

Nog niet zo heel lang geleden was de Mac nog een niche, voorbehouden aan grote bedrijven, waaronder veel reclamestudio’s. Ze waren flink duurder dan ‘gewone’ PC’s en je zag ze dan ook nauwelijks in de privésfeer.

Dat is inmiddels wel veranderd. Met de komst van de bondi blue iMac zette Apple een grote stap richting consumentenmarkt. Toch bleef de Mac het ook in het bedrijfsleven niet slecht doen. De TCO van Mac bleek, ondanks de hogere aanschafprijs, gelijk en soms zelfs lager dan van zijn Windows tegenhanger.

De Mac en zijn macOS operating systeem hadden als bijkomend voordeel dat ze veiliger waren. De meeste kwaadwillenden richtten hun virus- en malware-pijlen namelijk meer op Windows PC’s, die in veel grotere getale bij de mensen thuis en in bedrijven vertegenwoordigd waren. Desondanks bleken Macs ook niet onkwetsbaar. De toenemende populariteit liet ook de Mac-gebruikers proeven van malware en echte virussen, ook al zijn dat er nog steeds veel minder dan voor Windows.

Komen we bij de Weekend Poll voor deze week: Waarvoor gebruik jij een Mac? Meerdere antwoorden zijn mogelijk. Staat je antwoord er niet bij of kies je voor ‘anders’, dan kan je dat altijd even toelichten in de reacties hieronder.

(Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te stemmen!)

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Ik gebruik een mac omdat het mooier is, langer op 1 accu gaat en snel blijft.. ook na alle upgrades. Voor het werk heb ik een windows laptop van de zaak.. en merk dan goed hoe slecht windows met accu’s omgaan:P

 • Profielfoto
  Mulleke

  Een Mac, of het nu een iMac is of een Macbook, werkt gewoon altijd. Zelden of nooit problemen. In de periode dat ik nog zakelijk een Windows laptop had…een ramp! Minstens een keer per maand opnieuw installeren (Windows 7-periode). Nee, voor mij niks anders meer!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Mulleke op 17 mei 2020 11:46
  Een Mac, of het nu een iMac is of een Macbook, werkt gewoon altijd. Zelden of nooit problemen…

  Mwah… zo voelt het misschien soms. Maar als je af en toe de berichten op dit forum leest…;)

  De jongste hier werkt al jaren weer met Windows. Maar ‘opnieuw installeren’ gebeurt daar echt nooit hoor.

   

 • Profielfoto
  monty python

  Het is vooral het gebruisgemak. Windows is voor mijn gebruik (vnl Office, power BI) pure chaos en loopt altijd trager en trager. Alleen al de Office (hulp)website, wat een absolute warboel. Ook eeuwig en altijd gerommel met inloggen, foute wachtwoorden, “er is een onbekende fout opgetreden”, enz … de Office op zich is ook een regelrecht dramafestijn van onbekende fouten, crashes, onstabiliteit, enz … En dan de update miserie, al jarenlang miserie met mislukte updates, traagheid bij afsluiten … nee, geen enkel goed woord voor Microsoft.

 • Profielfoto
  Koezel

  Werkt altijd, laat me nooit in de steek. Het systeem wordt amper trager in de loop der jaren. De onderlinge sync werkt gewoon goed. En, na jaren trouwe dienst, levert het nog steeds geld op.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik merk bij mezelf dat ik mijn Mac mini de laatste tijd relatief meer gebruik voor fotografie en relatief minder voor andere toepassingen. Dat laatste gebruik verplaatst zich meer en meer naar de iPad. Ik heb ook nog een MacBook pro, maar gebruik die steeds minder. Het gebruik daarvan wordt ook steeds meer door de iPad overgenomen. Wat ik echt heel fijn vind is dat het steeds minder uitmaakt welk apparaat je gebruikt, via iCloud synchroniseert alles perfect tussen al mijn Apple apparaten. Enige uitzondering is nog mijn digitale (in RAW formaat) fotoverzameling in Lightroom, die is gewoon te groot om lekker te synchroniseren via een ADSL verbinding. Een geselecteerde verzameling JPEGs wordt wel via iCloud gesynchroniseerd.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Naast muziek (Logic Pro) en fotobewerking (Photoshop) maak ik programma’s met een erg gemakkelijke scripttaal (LiveCode, gebaseerd op HyperCard) en zo nu en dan de X-Plane vluchtsim (versie 11) en programma’s zoals Redshift (astronomie)

   

  En is een Mac mooier?

  Hoewel dat een kwestie van smaak blijft hangt het er wel vanaf over welke Mac je het hebt. De Mac Pro (of voorheen de Power Mac) is iets voor onder de tafel en bij een Mac Mini vraag ik mij altijd af hoeveel boterhammen er nu eigenlijk in passen.

   

  Gaat een Mac langer mee?

  Desktops waarschijnlijk wel (een laptop valt nog wel eens) al krijg je wel een vertekend beeld omdat een PC doorgaans niet zoveel van je budget vergt en sneller vervangen is/wordt.

   

  En het bedieningsgemak? (waar ik ook onder rekent hoe goed alles draait)

  Dat is helaas niet meer zo goed of vanzelfsprekend als ‘vroeger’. Ter vergelijking: Mijn vorige iMac (late 2009 gekocht in 2010) heeft 7 jaar lang 24/7 aangestaan zonder ook maar één onverklaarbaar iets terwijl mijn huidige (2017 dus) in de eerste drie maanden meer keuren vertoonde dan de vorige in die 7 jaar. Momenteel gaat het overigens een stuk beter maar dat was wel na een 2e herinstallatie (wat ik op de oude nooit heb hoeven doen) plus dat ik opstart van een SSD via Thunderbolt ipv de Fusion drive.

 • Profielfoto
  Tekenen

  Het OS vind ik wel beter dan een win. (Werk op beide dagelijks) Alhoewel de laatste jaren ik mij er wat meer aan erger dan in 2007.
  Verder, na 5 jaar afschrijving is het product nog 50% van de nieuwwaarde waard.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Bijzonder hoeveel thuisgebruik. Dacht echt dat het zakelijk beter met de Mac. Anyway. Bij mij doet hij het zakelijk en privé prima. Binnenkort een nieuwe met schaarmechanisme en dan ben van mijn desalniettemin dagelijkse ergernis af: het toetsenbord.

 • Profielfoto
  Steven Paul

  Ik gebruik de iMac 5k uitsluitend met Windows 10. Gaat als een speer, nooit problemen mee. macOS is niet eens geïnstalleerd.