Twitter voegt waarschuwingen toe aan tweets met misinformatie

Door: Wesley Akkerman - 3 reacties
Twitter
(Afbeelding: Twitter / Bewerking: OneMoreThing)

Twitter treft extra maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van nepnieuws over het bekende virus, middels waarschuwingen en labels. Eerder trof het sociale medium al andere maatregelen: toen werden tweets die zogenaamd een oplossing hadden voor het virus de kop ingedrukt.

Vanaf vandaag zal Twitter actief extra labels en berichten met daarin waarschuwingen op zijn platform laten zien. Met die waarschuwingen probeert het bedrijf de verspreiding van misinformatie over het coronavirus te beperken of een halt toe te roepen. Ze verschijnen alleen bij tweets die daadwerkelijk onzin verspreiden. Binnen de waarschuwingen staat ook een link naar een speciaal opgezette pagina waarop het medium alle informatie verzameld heeft van betrouwbare bronnen. Daar kun je je dan nog even een keertje goed inlezen.

Twitter strijdt tegen misinformatie

De labels kunnen bij tweets verschijnen die al op het platform staan en verschijnen natuurlijk ook bij nieuwe tweets waarin onzin over covid-19 vermeld wordt. Het is altijd verstandig om je eerst in te lezen of vragen te stellen voordat je zomaar iets  de ether gooit. Daarom wil het sociale medium mensen daar nu bij helpen, zodat we met z’n allen de verspreiding van misinformatie over zaken die ons allemaal raken, kunnen voorkomen. Of je nu tweets met alleen tekst of afbeelding (of allebei) gebruikt, dat maakt voor het bedrijf niet uit.

Twitter
Twitter waarschuwt over nepnieuws (Afbeelding: Twitter)

Twitter heeft verder laten weten dat tweets met misinformatie binnen één van de drie categorieën vallen:

 • Met misleidende info
 • Met betwiste info
 • En met niet-geverifieerde claims

Op deze manier probeert het bedrijf een duit in het zakje te doen tijdens de aanhoudende pandemie. Het is al lastig genoeg om allerlei rondzwevende informatie te kunnen verwerken in je eentje. Dan heb je dus geen extra olie op je vuur nodig als je ergens boos om wordt of niet begrijpt. Houd het daarom altijd op betrouwbare bronnen, zoals bijvoorbeeld de Wereldgezondheidsorganisatie of de overheid. Ja, dit zijn ook mensen en waar mensen werken worden fouten gemaakt. Maar op Twitter kan iedereen natuurlijk gewoon maar wat roepen.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  icegodd

  WHO guideline is dus heilig. Gelukkig mag deze teksten nog wel: met een mondkapje wordt je niet ziek(corona). China doet het wel beter dan VS, besmetting daar is veel lager.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Waanzin! Twitter gaat bepalen wat fakenews is. Klinkt meer als censuur en onderdrukking van afwijkende meningen.

 • Profielfoto
  RW076

  Twitter is al kut, maar om nu alles ter rechterzijden van Groen Links als nepnieuws te gaan labelen laat wel erg zien waar in de discussie men probeert te deugen.

  Gekkigheid uiteraard, al mag de ondertoon zeker opgepakt worden.