Twitter geeft Donald Trump een koekje van eigen deeg

Door: Wesley Akkerman - 25 reacties
Donald Trump 5G Amerika Apple FBI
(Afbeelding: AFP / Mandel Ngan)

Afgelopen dinsdag heeft Twitter twee tweets van president Trump gelabeld als ‘potentieel misleidend’. Dit is de eerste keer dat dit gebeurt. Het gaat om tweets waarin Trump klaagt over het idee dat bepaalde stembiljetten gevoelig voor fraude zijn, waardoor de verkiezingen doorgestoken kaart zouden zijn.

De tweets hebben betrekking op het feit dat Californië ervoor wil zorgen dat mensen thuis kunnen blijven tijdens de verkiezingen. Stembiljetten gaan dan via de post, zodat de verspreiding van het inmiddels bekende virus beperkt kan worden. Een vertegenwoordiger van Twitter laat weten dat die tweets potentieel misleidende informatie bevatten. Daarom krijgen ze dat label mee: zo kunnen mensen zich ook beter laten informeren. Onder de tweet staat ook een link naar meer context over het onderwerp in kwestie.

Twitter in strijd tegen nepnieuws

De veelbesproken tweet hebben we hierboven geplaatst. Als je de boodschap wil zien, dan moet je even op de datum klikken zodat de tweet geopend wordt op Twitter. Daar tref je het label aan. Als je daarop klikt, word je doorgestuurd naar een verzameling tweets en nieuwsartikelen. Ook kom je feitencheckers tegen die melden dat er geen bewijs gevonden is voor de claim van Trump. Het sociale medium is sinds eerder deze maand actief aan het vechten tegen nepnieuws, zodat de verspreiding van potentieel gevaarlijke desinformatie beperkt wordt.

Uiteraard is Trump en zijn team het niet eens met de huidige gang van zaken. Zo laat campagnemanager Brad Parscale in een reactie weten dat Twitter nu een rookgordijn opgooit om te verbergen dat het medium links georiënteerd is. Ook Trump zelf heeft gereageerd. In een verse tweet laat de president van de Verenigde Staten weten dat het medium zich nu bemoeit met de aankomende verkiezingen en dat het bedrijf de vrijheid van meningsuiting compleet beperkt. Tot nu toe zijn er slechts twee tweets van de president gelabeld.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Xenophon

  Ik denk dat OMT zich beter uit politieke discussies houdt, het is overduidelijk dat Silicon Valley geen schone handen heeft rond de vrijheid van meningsuiting en ‘fake news’. Twitter heeft nu niet echt een reputatie om ‘unbiased’ te zijn.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Xenophon op 27 mei 2020 12:26
  Ik denk dat OMT zich beter uit politieke discussies houdt, het is overduidelijk dat Silicon Valley geen schone handen heeft rond de vrijheid van meningsuiting en ‘fake news’. Twitter heeft nu niet echt een reputatie om ‘unbiased’ te zijn.

  Dus jij laat in discussies over fake news de reputatie leidend zijn. Ja, dan gaan we er wel komen met zijn allen…

 • Profielfoto
  icegodd

  Twitter had veel eerder moeten doen: Trump tweet 2018/19: Er is geen plek voor kleurling of homo’s in USA leger.

 • Profielfoto
  Xenophon

  Jeffry op 27 mei 2020 12:50

  Xenophon op 27 mei 2020 12:26
  Ik denk dat OMT zich beter uit politieke discussies houdt, het is overduidelijk dat Silicon Valley geen schone handen heeft rond de vrijheid van meningsuiting en ‘fake news’. Twitter heeft nu niet echt een reputatie om ‘unbiased’ te zijn.

  Dus jij laat in discussies over fake news de reputatie leidend zijn. Ja, dan gaan we er wel komen met zijn allen…

  Zet uw aluhoedje maar af; het gaat wel wat verder dan ‘reputatie’; bekijk het interview van de ceo van Twitter met Tim Pool maar eens bij Joe Rogan. Of de Google ceo’s die letterlijk zeggen ‘Wij gaan er voor zorgen dat Trump niet wint de volgende keer’. Dat is een serieuze inmenging in een democratisch proces.

 • Profielfoto
  RW076

  Het was al een vermoeden, maar nu is het zeker. OMT is geen fan van Donald.
  Laat politiek toch weg uit een forum rondom Apple.

 • Profielfoto
  Xenophon

  RW076 op 27 mei 2020 15:06
  Het was al een vermoeden, maar nu is het zeker. OMT is geen fan van Donald.
  Laat politiek toch weg uit een forum rondom Apple.

  My thoughts exactly. Ik kom hier voor Mac en iPhone-news, niet voor politiek advies.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Xenophon op 27 mei 2020 14:58

  Jeffry op 27 mei 2020 12:50

  Xenophon op 27 mei 2020 12:26
  Ik denk dat OMT zich beter uit politieke discussies houdt, het is overduidelijk dat Silicon Valley geen schone handen heeft rond de vrijheid van meningsuiting en ‘fake news’. Twitter heeft nu niet echt een reputatie om ‘unbiased’ te zijn.

  Dus jij laat in discussies over fake news de reputatie leidend zijn. Ja, dan gaan we er wel komen met zijn allen…

  Zet uw aluhoedje maar af; het gaat wel wat verder dan ‘reputatie’; bekijk het interview van de ceo van Twitter met Tim Pool maar eens bij Joe Rogan. Of de Google ceo’s die letterlijk zeggen ‘Wij gaan er voor zorgen dat Trump niet wint de volgende keer’. Dat is een serieuze inmenging in een democratisch proces.

  Doodvermoeidend die reacties met als opbouw:

  Stap 1. Zet je aluhoedje af (standaard)

  Stap 2. Serie geselecteerde bronnen (m.n. op eigen gelijk)

  Stap 3. Mening

 • Profielfoto
  Jeffry

  RW076 op 27 mei 2020 15:06
  Het was al een vermoeden, maar nu is het zeker. OMT is geen fan van Donald.
  Laat politiek toch weg uit een forum rondom Apple.

  Ik vind het ook non-nieuws voor hier, maar waar in het OMT bericht is een mening geplaatst? Of mag je ook niet zeggen dat Twitter de berichten als fake news heeft gemarkeerd. Los van of dat terecht is, is dat objectief nieuws. Dus als dat niet mag… is dat toch beperking van vrijheid?

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Graag ook baudet monddood maken

 • Profielfoto
  icegodd

  Nosferatu op 27 mei 2020 16:20
  Graag ook baudet monddood maken

  Er is op youtube een liedje erover: thierry baudet paf 🤩

 • Profielfoto
  sedikit

  Nog even afgezien of OMT zich al dan niet met politiek bemoeit, vind ik dat aan idioten (ja!), leugenaars (ja!) en fake-nieuws brengers (ja!) geen platform/ruimte verleend zou moeten worden.  Laat ze dat maar in hun eigen kanalen doen. Zoals Bas Heyne in de NRC schreef: alles wat je ertegen inbrengt wordt alleen maar als bevestiging gezien.

 • Profielfoto
  WaZoo

  Ik zie hier helemaal geen politieke keuze van OMT, alleen Trump aanhangers met extreem lange tenen die meteen off topic springen. Sinds wanneer is fact checking fout of politiek geladen? Fact checking is juist het tegenovergestelde. Als je fact checkers niet vertrouwd moet je die weer fact checken en verdacht maken is absoluut geen fact checken…

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Wel geestig dat The Donald kwistig blijft twitteren dat Twitter slecht is. Als die flapdrol zich nou eens zou gedragen dan escaleerden dingen niet de hele tijd. Reactie op reactie op reactie.

 • Profielfoto
  Melle

  Zonder Corona gaf ik die roodblonde man zelf grote kans op herverkozen te worden.
  Nu, heeeeeeeeel weinig kans. Corona immers een reeel probleem, en daar kon hij weinig mee aan.

  Blij dat Twitter dit begint te doen. En dat het dan ook bij deze Amerikaanse president gebeurd… tjah, omgekeerde zou raar zijn

 • Profielfoto
  WaZoo

  Btw, jammer dat je hier nog steeds niet duimpjes kunt geven oid, maar als die Xenophon geen troll is weet ik het niet meer…

 • Profielfoto
  Vandervaart

  Het énige juiste wat Twitter kon doen. Veel reacties hierboven zijn te zwijnachtig voor woorden.

 • Profielfoto
  Night

  Ieder zijn mening. Zolang het maar past in de discussie over het artikel en met wederzijds respect gebeurt. 😉

 • Profielfoto
  Maarten2015

  Lang nagedacht over de titel? Klopt die wel??

 • Profielfoto
  WillemZ

  Ja, die titel klopt wel.
  Trump heeft nogal wat te stellen met journalisten met hun “nepnieuws”.
  Dat ze er te weinig aan doen om het echte verhaal te vertellen.

  Goed zo, Twitter.
  Het wordt tijd dat de president op een degelijke wijze gaat communiceren, in plaats van een heel land te regeren via tweets.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Overal zie je techbedrijven zoals Youtube en Facebook censuur bedrijven en bepalen wat fake news is. Echt belachelijk. Trump heeft echt een punt. Twitter moet dit soort fratsen niet uithalen.

 • Profielfoto
  Jeffry

  lordoftheflatbush op 28 mei 2020 07:43
  Overal zie je techbedrijven zoals Youtube en Facebook censuur bedrijven en bepalen wat fake news is. Echt belachelijk. Trump heeft echt een punt. Twitter moet dit soort fratsen niet uithalen.

  Oh en fake news mag dus ook gewoon maar blijven? Wat is jouw oplossing dan? En Trump heeft helemaal geen punt, want hij noemt te pas en te onpas dingen fake news. En je mag prima iets fake noemen, maar iets fake noemen verlangd een onderbouwing met argumenten en waarbij je per argument je bron vermeld. Dat is een normale vorm van transparantie.

  Oh, wacht eens even… Twitter vermeldt fake, verwijderd niets, verwijst naar bronnen… Nou zo dus bijvoorbeeld!

 • Profielfoto
  Prof Dr Jan Onderwater

  Als de Democraten willen winnen, dan moeten ze een kandidaat opstellen waar de Amerikanen voor warm lopen. Verkiezingen in de VS win je door massaal de kiezers aan te trekken die de ene keer Democraat stemmen en de andere keer Republikein. Bill Clinton lukte dat, Barack Obama lukte dat.
  De Democraten zijn echter te druk met het preken voor het koor. Mensen op te stellen die hun Core achterban geweldig vindt. Daarmee ga je niet winnen.

  Als Trump in November niet herkozen wordt, komt dat door de COVID Crisis en de werkloosheid die daaruit kwam, en niet omdat Joe Biden zo geweldig is.

   

 • Profielfoto
  wacon

  Kunnen we het hier AUB houden bij specifieke Apple informatie!

  OMT verzand meer en meer of wéér zo’n site met allerlei rand en overbodig berichtgeving dat overal in reguliere media al voorbijkomt.

  Blijf bij de roots en liever minder! maar meer uitvoerige onderwerpen/tests enz.

  Dit wordt vermoeiend zo OMT te bezoeken.

 • Profielfoto
  okkehel

  Xenophon op 27 mei 2020 14:58

  Jeffry op 27 mei 2020 12:50

  Xenophon op 27 mei 2020 12:26
  Ik denk dat OMT zich beter uit politieke discussies houdt, het is overduidelijk dat Silicon Valley geen schone handen heeft rond de vrijheid van meningsuiting en ‘fake news’. Twitter heeft nu niet echt een reputatie om ‘unbiased’ te zijn.

  Dus jij laat in discussies over fake news de reputatie leidend zijn. Ja, dan gaan we er wel komen met zijn allen…

  Zet uw aluhoedje maar af; het gaat wel wat verder dan ‘reputatie’; bekijk het interview van de ceo van Twitter met Tim Pool maar eens bij Joe Rogan. Of de Google ceo’s die letterlijk zeggen ‘Wij gaan er voor zorgen dat Trump niet wint de volgende keer’. Dat is een serieuze inmenging in een democratisch proces.

  Dat is net zo’n serieuze inmenging als die van heel veel Amerikaanse bedrijven die dat ook mogen van het Hooggerechtshof omdat volgens een uitspraak daarvan bedrijven als personen moeten worden beschouwd. Daarom mogen grote bedrijven en de CEO daarvan grote bedragen doneren aan kandidaten van beide politieke partijen. De gebroeders Koch zijn daarvan een sprekend voorbeeld. Bij Twitter en Google draait het om wat anders. Conservatieven denken, vinden of menen zeker te weten dat het conservatieve geluid actief onderdrukt wordt door Google (bijvoorbeeld door de resultaten van zoekopdrachten). Veel suggestie, geen harde bewijzen en veel geklaag over vermeende linkse samenzweringen.

 • Profielfoto
  Thijs

  Dit is het begin van een zorgelijke ontwikkeling, welke wel te verwachten was. Onder het mom van “fake news” gaan grote organisaties, vaak zelfs in samenwerking met overheden, bepalen wat “”waar”” is en wat niet. De verkeerde mening wordt in feite gecensureerd, gedeplatformd, geshadowband. Idem op YouTube.

  Deze mediaplatformen, waaronder Twitter, zijn natuurlijk juridisch privaat, maar vallen feitelijk onder de publieke ruimte. Daarom zouden daar dezelfde regels moeten gelden als in de publieke ruimte, waaronder ook het verbod op discriminatie (op afkomst, religie, mening en politieke voorkeur). En dan zou je ook nog verder kunnen gaan op het recht op vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.