Spotify werkt na bijna drie jaar weer in Safari op de Mac

Door: Raymon Mens - 2 reacties
Spotify Joe Rogan
(Afbeelding: Apple/Spotify, montage: OMT)

Spotify op je Mac gebruiken? Dan had je de afgelopen jaren grofweg twee opties. De webplayer in Google Chrome (dat slurpt accu en geheugen… yuck!) of de macOS-app. Helaas is laatstgenoemde ook eigenlijk een webplayer verpakt in een inefficiënte app. Gelukkig is er nu weer ondersteuning voor Safari.

In september van 2017 staakte de muziekdienst ondersteuning voor Apple’s browser. Een reden werd nooit gegeven. Nu, drie jaar later, is ondersteuning voor Safari geruisloos teruggekeerd. Op de support-pagina van Spotify staat Safari weer als ondersteunde browser.

Waarom waren Spotify en Safari incompatibel?

Noch Apple, noch Spotify heeft geantwoord op onze vraag waarom Safari drie jaar lang incompatibel was. Onofficieel is echter duidelijk dat het om de kopieerbeveiliging (DRM) van de streamingdienst ging. In 2017 switchte Spotify naar Widevine copy protection van Google en dat ondersteunt Safari niet. Nu overigens nog steeds niet, maar het lijkt erop dat de muziekdienst nu ook FairPlay DRM ondersteunt.

Dit toont ook aan dat kopieerbeveiliging op het web nog steeds problematisch is. Er is geen open, algemene standaard en browsers moeten verschillende oplossingen ondersteunen om gebruikers toegang tot diensten te verlenen. Dit is ook iets waar Netflix mee kampt.

spotify macos safari
Spotify in Safari – Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Vorige maand maakte Spotify het mogelijk om je muziek vanaf de Apple Watch met Siri te bedienen. Het ontbreekt echter nog steeds aan de mogelijkheid om muziek op je horloge op te slaan om ernaar te luisteren zonder je iPhone. Kleine stapjes, zullen we maar zeggen.

Reacties

2 reacties
  • Profielfoto
    makasa

    Nooit iets van gemerkt

  • Profielfoto
    Maverick2001

    Her zal vast wel handig zijn in noodgevallen… Maar anders zie ik geen echte toepassing hiervoor. Heb er dan ook niks van gemerkt.