Privacy bij Siri: Thomas le Bonniec luidt de noodklok

Door: David van Benthem - 2 reacties
Apple, Amazon, Google smart home
(Afbeelding: Apple)

Elke dag meer dan duizend Siri-gesprekken afluisteren: dat is wat Thomas le Bonniec deed voor Apple. Nu luidt hij de noodklok in een brief aan Europese toezichthouders vanuit onder meer het NRC Handelsblad.

Samen met honderden andere collega’s was het de bedoeling om Siri te verbeteren. Gesprekken werden uitgeschreven die waren opgevangen via iPhone, AirPods, Apple Watch, iPhone, iPad en CarPlay.

Een dappere zet van de Fransman

Om tegen deze afluisterpraktijken in opstand te komen treedt hij uit de anonimiteit. Daarmee is het voor Apple duidelijk dat het voor Le Bonniec menens is: de Fransman schendt met deze onthulling de geheimhoudingsplicht die hij ondertekende voor een van Apple’s toeleveranciers. Volgens Le Bonniec is Siri een vriendelijke vorm van AI, maar tegelijk ook een spion. Het feit dat Siri überhaupt kan reageren en antwoorden, is volgens hem immers omdat allerlei audio-opnames opgenomen en geanalyseerd worden.

Vorig jaar kwam de Fransman al in opstand tegen niet alleen Apple, maar ook Google en Amazon. Naast Siri gebruiken ook Google Assistent en Alexa immers vergelijkbare methoden om hun spraakassistent te verbeteren.

Apple Airpods (X Generation) headphones Siri
Gesprekken afluisteren: waar ligt de grens en hoe handhaaf je die grens? (Afbeelding: Burst / Pexels)

Toezicht houden op Siri

Daarop volgde flinke ophef, excuses van de genoemde techbedrijven en een belofte dat het niet weer zou gebeuren. Probleem opgelost, toch? Niet als het aan Le Bonniec ligt. Zo vindt hij Apple’s belofte te vrijblijvend. Hij vindt dat onafhankelijke toezichthouders analyseprogramma’s van onder meer Siri dienen te monitoren. Zo kan ongeoorloofd afluisteren bestraft worden.

Duidelijk is dat de Fransman de zere plek legt op het privacyvraagstuk. Natuurlijk willen we allemaal dat Siri beter werkt, maar de vraag is wat daarvoor is de prijs is. Transparantie en controle lijken de beste oplossingen om de grens hierbij goed af te bakenen.

Ben je geïnteresseerd naar het hele interview dat Le Bonniec aflegde met het NRC Handelsblad? Klik dan hier.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  SvS

  Siri’s, Googles Alexia’s … allemaal 1 pot nat en ik doe er niet aan mee. Nu blijkt dat we dat hier goed doen. Gewoon typen ipv wat roepen in ruimte.

 • Profielfoto
  Di May

  ’t Is weer eens ne keer ne Fransman.
  Lijken me wel de aartsvijanden van Apple.