Overheid waarschuwt gebruikers NL-Alert app: ‘verwijderen wegens datalek!’

Door: Mark Hofman - 4 reacties
NL-Alert-iPhone
(Afbeelding: NL-Alert / Bewerking: OMT)

Mensen met een NL-Alert applicatie op hun smartphone moeten deze zo snel mogelijk verwijderen. Dat is het nieuws wat het ministerie van Justitie en Veiligheid naar buiten heeft gebracht. Het heeft te maken met een datalek.

Het ministerie heeft vandaag melding gemaakt bij Autoriteit Persoonsgegevens van een datalek in de aanvullende informatie-app van NL-Alert. Het gaat hierbij om een vrij nieuwe app en is een aanvulling op het algemene NL-Alert alarmmiddel.

Datalek NL-Alert applicatie

Via een bericht op Rijksoverheid wordt de datalek bekend gemaakt en het advies van het ministerie gedeeld. Het gaat om een datalek bij de NL-Alert applicatie die sinds begin maart gedownload kan worden. Deze app is beschikbaar voor Android en iOS. Inmiddels zijn er ongeveer 58.000 mensen met de applicatie op hun telefoon. Het verzoek vanuit het ministerie is dat deze 58.000 mensen de applicatie verwijderen van hun telefoon.

Door het datalek heeft een externe dienst onder andere locatiegegevens binnen weten te halen. Ook andere persoonsgegevens zijn daarbij gedeeld. Het ministerie heeft die externe dienst verzocht om het verzamelen van deze data te stoppen. De data die op dit moment al verzameld is, moet vernietigd worden van het ministerie. Om welke dienst het gaat wordt niet duidelijk.

Wie overigens bang is dat het verwijderen van de app invloed heeft op de alarmberichten van NL-Alert kan rustig ademhalen. Dit heeft namelijk geen invloed op elkaar. Het zijn twee compleet andere systemen.

Oplossing

In het bericht op Rijksoverheid.nl wordt duidelijk dat er binnen een paar dagen een oplossing gevonden is. Zo is het de bedoeling dat de desbetreffende dienst verwijdert wordt. Het is overigens wel de bedoeling dat de applicatie in het algemeen een stuk veiliger moet worden. Dus tot die tijd geldt er het advies om de applicatie van de smartphone te halen.

Zoals gezegd gaat het dus om de applicatie van NL-Alert die extra informatie geeft en niet om het systeem dat de noodmeldingen naar buiten brengt.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Kevin

  En wij moeten erop vertrouwen dat de overheid een veilige corona app ontwikkelt?

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  maar…   niemand heeft toch die app, neem ik aan?

  het is gewoon een setting, zonder app, op IOS, bij Berichtgeving, helemaal onderaan…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Goed lezen Aart-Jan! Het gaat niet om de NL-alert setting voor noodberichten, maar om de extra info app die 58.000 mensen hebben gedownload. Ik heb zelf trouwens ook de NL-alert setting maar weer uitgezet. Het heeft ook een negatieve invloed op het batterijgebruik. En als er echt iets aan de hand is, hoor je het ook wel via pushberichten van nieuwsapps.

 • Profielfoto
  csteelooper

  MacAanZee op 2 mei 2020 10:41
  Goed lezen Aart-Jan! Het gaat niet om de NL-alert setting voor noodberichten, maar om de extra info app die 58.000 mensen hebben gedownload. Ik heb zelf trouwens ook de NL-alert setting maar weer uitgezet. Het heeft ook een negatieve invloed op het batterijgebruik. En als er echt iets aan de hand is, hoor je het ook wel via pushberichten van nieuwsapps.

  Die “negatieve invloed op het batterijverbruik” is te verwaarlozen. Scheelt mij op m’n oude 6s maximaal 3 procent aan het eind van de dag. Bovendien: NL Alert (de instelling) werkt los van bereik, data-limieten wen wat dan ook nog meer. je hoeft slechts in het bereik te zijn van een willekeurig Nederlands netwerk in de buurt van het gebied waar de alert wordt uitgestuurd en je hebt ‘m. Nieuws-apps werken niet op die manier. Het is maar de vraag of als er echt iets aan de hand is, je dan op dat moment ook een werkende internetverbinding hebt.