macOS 10.15.5 brengt nieuwe functionaliteit voor batterijprestaties

Door: Mark Hofman - 5 reacties
iOS 13.4.1 en iPadOS 13.4.1 macOS Catalina 10.15.4
(Afbeelding: Apple, bewerking: OMT / Marijn van der Werf)

Apple heeft macOS Catalina 10.15.5 vandaag gelanceerd. De meest recente versie van het besturingssysteem is nu te downloaden en introduceert een aantal handige nieuwe functionaliteiten.

Zo brengt de update een nieuwe functionaliteit mee om de gezondheid van je batterij zo goed mogelijk te houden. Daarbij zien we ook een nieuwe FaceTime optie verschijnen en nog meer. We duiken iets dieper in de nieuwe update.

macOS 10.15.5 brengt functionaliteit voor batterij

De batterijen die gebruikt worden in een MacBook, Lithium-ion batterijen, slijten in loop van tijd. Dat betekent dat de batterij minder lading kan vasthouden wanneer de computer steeds ouder wordt. Nu is daar in principe niet echt iets tegen te doen, maar je kan als fabrikant er wel voor zorgen dat het verouderingsproces zo langzaam mogelijk verloopt. Dat is wat Apple met zijn nieuwe functionaliteit in macOS probeert te doen.

Normaal gesproken, wanneer je ziet dat je accu 100% is opgeladen, betekent het dat je batterij tot zijn maximale capaciteit geladen is. Maar dat verandert dus in macOS 10.15.5. Die 100% betekent niet meer dat de batterij geladen is tot wat hij aan kan. Apple probeert de levensduur van de accu te maximaliseren en de 100% betekent dus dat hij geladen is tot het punt waarop dit doel te bereiken is.

Voorbeeld: je accu gaat vanaf nu het langste mee wanneer jij deze nog maar tot 80% oplaadt. Apple zorgt er in macOS 10.15.5 zelf voor dat dit gebeurt, maar laat dat niet zien. Je accu is in werkelijkheid maar 80% opgeladen, maar je MacBook toont dat hij 100% geladen is.

accu batterij Processor Throttling
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Apple)

De nieuwe functionaliteit staat standaard aan wanneer je een nieuwe MacBook koopt met macOS 10.15.5 of wanneer je dit besturingsysteem hebt geïnstalleerd op een MacBook met Thunderbolt 3.

Nieuwe FaceTime optie en meer

macOS 10.15.5 biedt overigens nog meer. Zo worden er ook een aantal nieuwe FaceTime opties geïntroduceerd. Wanneer je met een groep in een FaceTime gesprek zit, verandert de grootte van het portret van degene die aan het praten is. Dankzij de nieuwe update is dat nu uit te schakelen. Daarbij krijg je ook meer controle over de kalibratie van het Pro Display XDR en brengt macOS 10.15.5 ook een aantal bug fixes en verbeteringen met zich mee.

De nieuwe update is nu binnen te halen.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Alwin

  Betekent dat het met deze nieuwe batterij-functie niet erg is dat je hem aan het snoertje laat? Bijvoorbeeld aan het einde van de dag leg je hem aan de lader en koppel je hem de volgende ochtend weer los. In de oude situatie ligt hij dan de minstens de halve nacht aan het snoer terwijl hij op 100% is. Is dan niet goed voor de batterij.

 • Profielfoto
  Glime

  Batterijconditie functie klinkt goed, maar jammer dat het op mijn (MacBook Pro late 2013) niet zit…

 • Profielfoto
  T-sec

  Alwin op 27 mei 2020 15:54
  Betekent dat het met deze nieuwe batterij-functie niet erg is dat je hem aan het snoertje laat? Bijvoorbeeld aan het einde van de dag leg je hem aan de lader en koppel je hem de volgende ochtend weer los. In de oude situatie ligt hij dan de minstens de halve nacht aan het snoer terwijl hij op 100% is. Is dan niet goed voor de batterij.

  Volgens mij is dit anno 2020 niet meer zo sec genomen als toen uit de loodaccu tijd. De MacBook kan continue aan de lader liggen maar dat wil niet zeggen dat de batterij dit ook continue aan laadstroom hangt.

  Ik ben zelf ervaringsdeskundige in de MacBook Pro altijd permanent aan de lader hebben hangen als ik hem niet, of nabij de oplader gebruik. Merk zo ver niks van een sneller slechter wordende accu of iets. Haal de mobiele werktijd nog prima.

 • Profielfoto
  novae

  Nog ff wachten tot Avid Pro Tools dit ondersteund. Tot die tijd blijf ik op 10.15.3.

 • Profielfoto
  polansky

  En wat is het SUDO commando om dit gewoon weer op de ‘ouderwetse’ manier in te stellen?