Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 8 mei 2020

‘MacBook Pro (13 inch) gebruikt een custom Intel Ice Lake-processor’

Het lijkt erop dat Apple een custom Intel Lake Ice-processor gebruikt voor de MacBook Pro met een 13 inch scherm, met een hogere kloksnelheid en een groter koelvermogen dan normaal. Het high-end model van de nieuwe Pro is de enige die de tiende generatie processor gekregen heeft.

AnandTech heeft de ontdekking gedaan en laat weten dat de processor in de MacBook Pro (2020) niet op de website van Intel vermeld wordt. Het apparaat heeft een basiskloklsnelheid van 2,0 Ghz, terwijl Turbo Boost dat verhoogt naar 3,8 GHz. Dat verraadt volgens de website dat Apple ook hier een custom processor gebruikt. Dergelijke prestaties zien we namelijk nergens terug in processor van Intel. De dichtstbijzijnde processor is de i7-1060G7, die dezelfde pieksnelheid heeft, maar het moet doen met een basale kloksnelheid van 1,0 GHz.

Custom CPU in MacBook Pro (13-inch)

Daarnaast lijkt het erop dat het koelvermogen groter is van de laptop, met een vermogen van 20 tot 25 watt. Wanneer je nog iets dieper in de buidel tast, dan kun je een configuratie in huis halen die high-end snelheden heeft van respectievelijk 2,3 en 4,1 GHz.

MacBook Pro
Klik/tap voor groter.

Intel heeft momenteel twee Intel Core i7 Ice Lake-processors op zijn website staan:

 • Intel Core i7-1060G7 (TDP: 9 – 12 W)
  • Base clock: 1.00 GHz
  • Turbo Boost: 3.80 GHz
  • Iris Plus Graphics
 • Intel Core i7-1065G7 (TDP: 15 – 25 W)
  • Base clock: 1.30 GHz
  • Turbo Boost: 3.90 GHz
  • Iris Plus Graphics

De Microsoft Surface Laptop 3 en Dell XPS 13 zijn laptops die gebruikmaken van de Intel Core i7-1065G7. Daardoor zijn ze sneller dan laptops die de 9 watt-variant onder de motorkap hebben. Echter, de 13 inch MacBook Pro is sneller dan die apparaten, mogelijk door het betere koelsysteem (dat heeft te maken met de TDP, thermal design power).

Die exclusiviteit verklaart misschien ook waarom alleen de high-end modellen van de Pro de nieuwe, custom processor gekregen hebben, terwijl de andere varianten het alleen moeten doen met het Magic Keyboard. NotebookCheck merkt verder op dat productieproblemen bij Intel er eveneens voor gezorgd kunnen hebben dat Apple bij de achtste generatie processors gebleven is als het gaat om het basismodel van de nieuwe MacBook Pro.

Dit is overigens niet de eerste keer dat Apple exclusief toegang krijgt tot nieuwe hardware, voordat de concurrentie daar toegang tot heeft. In het verleden heeft het bedrijf vaker zulke deals kunnen sluiten met leveranciers.

Reageer op artikel:
‘MacBook Pro (13 inch) gebruikt een custom Intel Ice Lake-processor’
Sluiten