‘MacBook Pro (13 inch) gebruikt een custom Intel Ice Lake-processor’

Door: Wesley Akkerman - 4 reacties
MacBook Pro
(Afbeelding: Apple)

Het lijkt erop dat Apple een custom Intel Lake Ice-processor gebruikt voor de MacBook Pro met een 13 inch scherm, met een hogere kloksnelheid en een groter koelvermogen dan normaal. Het high-end model van de nieuwe Pro is de enige die de tiende generatie processor gekregen heeft.

AnandTech heeft de ontdekking gedaan en laat weten dat de processor in de MacBook Pro (2020) niet op de website van Intel vermeld wordt. Het apparaat heeft een basiskloklsnelheid van 2,0 Ghz, terwijl Turbo Boost dat verhoogt naar 3,8 GHz. Dat verraadt volgens de website dat Apple ook hier een custom processor gebruikt. Dergelijke prestaties zien we namelijk nergens terug in processor van Intel. De dichtstbijzijnde processor is de i7-1060G7, die dezelfde pieksnelheid heeft, maar het moet doen met een basale kloksnelheid van 1,0 GHz.

Custom CPU in MacBook Pro (13-inch)

Daarnaast lijkt het erop dat het koelvermogen groter is van de laptop, met een vermogen van 20 tot 25 watt. Wanneer je nog iets dieper in de buidel tast, dan kun je een configuratie in huis halen die high-end snelheden heeft van respectievelijk 2,3 en 4,1 GHz.

MacBook Pro
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Intel heeft momenteel twee Intel Core i7 Ice Lake-processors op zijn website staan:

 • Intel Core i7-1060G7 (TDP: 9 – 12 W)
  • Base clock: 1.00 GHz
  • Turbo Boost: 3.80 GHz
  • Iris Plus Graphics
 • Intel Core i7-1065G7 (TDP: 15 – 25 W)
  • Base clock: 1.30 GHz
  • Turbo Boost: 3.90 GHz
  • Iris Plus Graphics

De Microsoft Surface Laptop 3 en Dell XPS 13 zijn laptops die gebruikmaken van de Intel Core i7-1065G7. Daardoor zijn ze sneller dan laptops die de 9 watt-variant onder de motorkap hebben. Echter, de 13 inch MacBook Pro is sneller dan die apparaten, mogelijk door het betere koelsysteem (dat heeft te maken met de TDP, thermal design power).

Die exclusiviteit verklaart misschien ook waarom alleen de high-end modellen van de Pro de nieuwe, custom processor gekregen hebben, terwijl de andere varianten het alleen moeten doen met het Magic Keyboard. NotebookCheck merkt verder op dat productieproblemen bij Intel er eveneens voor gezorgd kunnen hebben dat Apple bij de achtste generatie processors gebleven is als het gaat om het basismodel van de nieuwe MacBook Pro.

Dit is overigens niet de eerste keer dat Apple exclusief toegang krijgt tot nieuwe hardware, voordat de concurrentie daar toegang tot heeft. In het verleden heeft het bedrijf vaker zulke deals kunnen sluiten met leveranciers.

AnandTech

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  De eerste keer ooit dat ik minder dan jaar na aankoop van Apple product (vrij high end MacBook Pro 2019) jaloers ben op wat er minder dan een jaar later op de markt is, voor veel lagere prijs.

  Ik was al lang aan het wachten op iets deftige van Apple qua laptop na machtige air i7 van 2013, maar kon deze zomer echt niet meer wachten. De air kon het gewoon niet meer aan, te weinig opslag, te weinig geheugen, gpu niet krachtig meer genoeg…

  Ik was echt gedwongen om – tegen mij goesting MacBook Pro 4gen toetsenbord – i5 – 16GB – 2TB opslag te kopen

  Wilde meer GPU kracht- kon niet. Wilde vooral meer geheugen, kon niet. Prijs ?
  3300 euro.

  Voor minder dan dat geld is vandaag nu wel de laptop beschikbaar die ik nodig had…

  Met 16GB gaat het nu 90% van de tijd goed, maar wel dan toch af en toe swap geheugen. 24 is wat ik nu nodig heb…
  2TB is machtig, maar is nu veel betaalbaarder…
  de GPU is ook oké, maar nu lijkt eindelijk die belangrijke snelheidsbump gekomen…

  Tjah. Nu heeft Apple terug echt prijs kwaliteit sterke laptop lijn, maar die +3300 euro MacBook van deze zomer vind ik zelf amper nog 2000 euro waard.

  Jammer en beetje ambetant gevoel.
  Maar goed – ik krijg mijn werk gedaan. Het toetsenbord geraak ik niet gewend en irriteert mij elke keer, gelukkig werk ik 80% van de tijd via extern scherm. Zowel thuis als op het werk.

 • Profielfoto
  KR1275

  Jammer dat het 1.4 qc basismodel niet geupdated is.

  Toch maar weer wachten…

  Zelfde geldt voor mijn mini 2012 i7. Nieuwe mini miste ook al een update, vooral de gpu.

 • Profielfoto
  Ken

  Enorme teleurstelling dat er geen 14-inch model is geïntroduceerd. Dit zou voor mij het perfecte schermformaat zijn geweest.

 • Profielfoto
  Spongebob

  ik wacht ook nog even op de volgende generatie. Wellicht dan toch in die 14 inch