Welke applicaties hebben toegang tot de locatie van je iPhone?

Er zijn veel dingen over Apple te zeggen, maar op het gebied van privacy valt er weinig discussie te voeren. Het bedrijf uit Cupertino heeft in de afgelopen paar jaar bewezen uiterst zuinig met de data van je iPhone, iPad of Mac om te gaan. Iets dat in iOS 13 nog maar eens bewezen wordt.

Het besturingssysteem zorgt er namelijk voor dat jij als gebruiker weet wat er met je data gebeurt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in de gaten te houden welke applicaties gebruik maken van de locatiedata van je iPhone. Al moet je wel even weten waar je het zoeken moet.

We helpen je een handje.

iPhone-locatie: deze apps hebben toegang!

Sinds de komst van iOS 13 moeten ontwikkelaars een “alleen tijdens gebruik” optie toevoegen bij het vragen om toestemming tot de locatie-data. Dit zorgt ervoor dat applicaties geen locatiedata buit maken op de achtergrond, maar dat alleen kunnen doen wanneer jij deze apps ook daadwerkelijk gebruikt. Naast het feit dat dit voor je privacy best lekker is, lijkt het ook voordelig te werken voor de batterij.

Klik/tap voor groter

Maar hoe zit het eigenlijk met applicaties die jij al voor iOS 13 toestemming hebt gegeven? Hoe zit het uberhaupt met je locatiedata op je iPhone? Dankzij iOS 13 is het mogelijk om te kijken welke apps toegang hebben tot je locatiedata. Iets dat jouw als gebruiker meer overzicht kan geven.

Hoe kan je het checken? We leggen het je uit!

Zo zie je het

Volg deze stappen om te zien welke apps gebruik maken van je data

  • Ga naar de instellingen van je iPhone
  • Ga naar de Privacy-instellingen
  • Bovenaan zie je het kopje ‘Locatievoorzieningen’ staan: selecteer deze optie

Wanneer je de optie geselecteerd hebt, krijg je een overzicht van applicaties. Dit zijn niet alleen de apps die toegang hebben tot je locatie, maar alle applicaties die op je iPhone staan. Achter de app staat of er ‘Altijd’, ‘Nooit’ of ‘Bij gebruik’ toegang is tot de locatiedata van je iPhone.

iPhone locatiedata iOS 13
Overzicht van applicaties met toegang

Wanneer je een applicatie selecteert is het mogelijk om de instellingen van die specifieke app aan te passen.

iPhone locatiedata iOS 13
Wijzigingen die door te voeren zijn

Op deze manier heb jij zelf in de hand welke apps toegang hebben tot jouw locatiedata en welke apps niet.

Reageer op artikel:
Welke applicaties hebben toegang tot de locatie van je iPhone?
Sluiten