Welke applicaties hebben toegang tot de locatie van je iPhone?

Door: Mark Hofman - 8 reacties
Privacy iPhone 16x9
(Afbeelding: Apple / Bewerking: OneMoreThing)

Er zijn veel dingen over Apple te zeggen, maar op het gebied van privacy valt er weinig discussie te voeren. Het bedrijf uit Cupertino heeft in de afgelopen paar jaar bewezen uiterst zuinig met de data van je iPhone, iPad of Mac om te gaan. Iets dat in iOS 13 nog maar eens bewezen wordt.

Het besturingssysteem zorgt er namelijk voor dat jij als gebruiker weet wat er met je data gebeurt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in de gaten te houden welke applicaties gebruik maken van de locatiedata van je iPhone. Al moet je wel even weten waar je het zoeken moet.

We helpen je een handje.

iPhone-locatie: deze apps hebben toegang!

Sinds de komst van iOS 13 moeten ontwikkelaars een “alleen tijdens gebruik” optie toevoegen bij het vragen om toestemming tot de locatie-data. Dit zorgt ervoor dat applicaties geen locatiedata buit maken op de achtergrond, maar dat alleen kunnen doen wanneer jij deze apps ook daadwerkelijk gebruikt. Naast het feit dat dit voor je privacy best lekker is, lijkt het ook voordelig te werken voor de batterij.

Klik/tap voor groter (Afbeelding: Pexels, montage: OMT)

Maar hoe zit het eigenlijk met applicaties die jij al voor iOS 13 toestemming hebt gegeven? Hoe zit het uberhaupt met je locatiedata op je iPhone? Dankzij iOS 13 is het mogelijk om te kijken welke apps toegang hebben tot je locatiedata. Iets dat jouw als gebruiker meer overzicht kan geven.

Hoe kan je het checken? We leggen het je uit!

Zo zie je het

Volg deze stappen om te zien welke apps gebruik maken van je data

 • Ga naar de instellingen van je iPhone
 • Ga naar de Privacy-instellingen
 • Bovenaan zie je het kopje ‘Locatievoorzieningen’ staan: selecteer deze optie

Wanneer je de optie geselecteerd hebt, krijg je een overzicht van applicaties. Dit zijn niet alleen de apps die toegang hebben tot je locatie, maar alle applicaties die op je iPhone staan. Achter de app staat of er ‘Altijd’, ‘Nooit’ of ‘Bij gebruik’ toegang is tot de locatiedata van je iPhone.

iPhone locatiedata iOS 13
Overzicht van applicaties met toegang (Screenshot: OneMoreThing)

Wanneer je een applicatie selecteert is het mogelijk om de instellingen van die specifieke app aan te passen.

iPhone locatiedata iOS 13
Wijzigingen die door te voeren zijn (Screenshot: OneMoreThing)

Op deze manier heb jij zelf in de hand welke apps toegang hebben tot jouw locatiedata en welke apps niet.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Atjous

  Prima tip, dank voor het delen!

 • Profielfoto
  Night

  Dat was in iOS 12 ook al zo

 • Profielfoto
  Atjous

  Night op 11 mei 2020 20:07
  Dat was in iOS 12 ook al zo

  En nu weten de nieuwe gebruikers het ook!

  😉

 • Profielfoto
  RW076

  Helaas geeft Apple ICT afdelingen wel de mogelijkheid om flink te schroeven aan de privacy. Dit bepaalt tot op zekere hoogte wel mijn mening over het gebruik van een iPad.

  (backstory) Mijn werkgever kan altijd zien waar ik ben. Ik kan geen services van iCloud gebruiken, en de App Store is vervangen door een *companyname* App Store. Hierin uiteraard enkel apps die de werkgever wil dat je gebruikt. iWork geen optie Office verplicht (inclusief Outlook, wat een gedrocht) en iCal is onderbroken.

  Als Apple dit nou gewoon niet toestond, dan had ik waarschijnlijk een Android lol Nee snappen doe ik het wel (bedrijven vinden Apple ook cool), maar jammer is het wel. En het begon met privacy in combinatie met locatie delen.

 • Profielfoto
  Laminar

  Tja, maar dan heb jij dus die iPhone gekregen van je bedrijf! Ik wist overigens totaal niet dat er zoveel beperkingen ingebouwd konden worden. Dat je niet eens apps als Mail mag gebruiken, brrr… Zou voor mij een reden zijn om er zelf een aan te schaffen, maar ja, dan loop je met twee volle broekzakken…

 • Profielfoto
  Laminar

  Dat je werkgever ALTIJD kan zien waar je bent is een absurde inbreuk op je privacy. Mogelijk zelfs bij wet verboden? Wie wil bij zo’n bedrijf werken? Ik in ieder geval nooit.

 • Profielfoto
  waterbies

  Laminar op 14 mei 2020 10:44
  Dat je werkgever ALTIJD kan zien waar je bent is een absurde inbreuk op je privacy. Mogelijk zelfs bij wet verboden? Wie wil bij zo’n bedrijf werken? Ik in ieder geval nooit.

  Buiten werktijd je telefoon gewoon uit zetten. Zelfde als de Corona App, zal ook nooit werken als telefoons uit staan.

 • Profielfoto
  newtastyland

  Gewoon apparaat in metalen kistje stoppen als je hem niet nodig hebt…