‘iPhone 12 ondanks groter scherm fysiek kleiner dan de iPhone SE 2020’

Door: Thomas Aalderink - 4 reacties
iPhone SE (2020)
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Hoewel er officieel nog niks bekend is over de iPhone 12 weten we al het nodige over het nieuwe vlaggenschip van Apple. Nu blijkt dat een deel daarvan mogelijk niet klopt. YouTuber Filip Koroy, beter bekend als EverythingApplePro, beweert namelijk dat de 5.4-inch versie fysiek gezien een stuk kleiner gaat zijn dan we nu denken.

In zijn nieuwste video stelt hij dat we allemaal een verkeerd beeld hebben van het formaat van de iPhone 12. De renders die nu regelmatig opduiken zijn volgens Filip Koroy te groot. Hij beweert dat de afmetingen die eerder door Macotakara gelekt werden toch blijken te kloppen. Op basis daarvan heeft hij nieuwe renders gemaakt en deze vergeleken met de huidige line-up.

iPhone 12 kleiner dan iPhone SE

Als Macotakara daadwerkelijk gelijk heeft, betekent dit dat de 5.4-inch versie van het nieuwe vlaggenschip fysiek kleiner gaat zijn dan de iPhone SE. Door de extreem dunne randen zou het toestel qua afmeting zelfs bijna net zo klein zijn als de originele iPhone SE uit 2016.

 • 5.4-inch iPhone 12: 131 x 64 mm (5.15 x 2.51-inches)
 • 4-inch iPhone SE: 123 x 58 mm (4.84 x 2.28-inches)
 • 4.7-inch iPhone SE: 138 x 67 mm (5.43 x 2.65-inches)
 • 6.1-inch iPhone 11: 157,5 mm × 77,4 mm (6.2 x 3.05-inches)

Voor veel mensen zijn de relatief brede randen van de iPhone 11 een doorn in het oog. Als Apple er in slaagt om deze daadwerkelijk aanzienlijk dunner te maken, dan kan de iPhone 12 wel eens een zeer groot succes gaan worden. Een compact en volwaardig vlaggenschip voor een lagere prijs dan je misschien zou verwachten

OLED en 5G

Volgens Apple lekker Jon Prosser zal de iPhone 12 bij de release namelijk goedkoper zijn dan de iPhone 11 toen deze net in de winkel lag. Dat is opvallend, want het basismodel is dit jaar net als de Pro modellen voorzien van een OLED scherm. Ook zullen alle versies van het nieuwe vlaggenschip de beschikking krijgen over 5G.

Het grote verschil met de Pro modellen lijkt vooral te gaan zitten in de camera. De 5.3-inch en de 6.1-inch versies van de iPhone 12 moeten het doen met twee lenzen. De Pro modellen krijgen er drie en een LiDAR scanner. Deze nieuwe sensor maakte zijn debuut op de nieuwe iPad Pro. Wat dit precies toevoegt, lees je hier.

Komt de iPhone 12 in 2020?

De verwachting is dat de iPhone 12 (Pro) dit najaar onthuld gaat worden. We zijn niet anders gewend van Apple, maar 2020 is een bijzonder jaar. De pandemie raakt ook de productie van de nieuwe toestellen. Het is daarom nog onzeker of de geplande datum gehaald gaat worden. Mogelijk wordt het oktober of zelf nog later.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  als we de stelling van pythagoras loslaten op de kleinste  iPhone komen we voor de diagonaal op 5,7 inch. Als de schermdiagonaal inderdaad 5,4 inch is, dan heeft ie extreem dunnen schermranden.

 • Profielfoto
  pruus

  En als die smerige notch weg is, verandert het scherm niet qua formaat, maar wel qua gebruik.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Precies. Heb bij de introductie een SE voor schoonmoeder gekocht, maar vind het scherm toch wel klein. Groter scherm is gewoon fijner in gebruik, maar je wilt geen 15,7 cm mammoet in je broekzak. Ik wacht wel tot september, lijkt mij ideaal.

 • Profielfoto
  Melle

  Apple heeft uiteraard al lang door dat een kleine full screen iPhone – size SE, maar full screen met minimale of geen notch een giga verkoopshit gaat worden – best verkopende iPhone ooit. en dus hebben ze moeten moesten beslissen- maken we de nieuwe SE zo of niet? (Puur keuze uiteraard) en zoals geld opbrengst in cook tijdperk altijd beslist, was het niet – de best mogelijke telefoon voor de beste prijs – maar twee producten, apart gelanceerd, waardoor meer mensen die zullen kopen.

  Ikzelf zou mijn meeste high end telefoon, net de kleinste maken. Dus vier camera’s, Lidar radars, 5g’s, zotste glas, onbreekbaar, beste batterijen, zonnecellen, super licht, micro oled 6k 2000 nits pro motion display … alles, kortom de shizzel nizzel!

  iPhone 12 pro mini is de duurste á 1500 ipv. De iPhone 12 pro max. Ik geef ze nog twee jaar en dan zullen ze eindelijk op de trend komen, kleiner is beter en mag dus duurder zijn.