Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 26 mei 2020

Hackers hebben acht maanden voor release toegang gekregen tot iOS 14

Hackers vieren feest, want nooit eerder wisten ze hand te leggen op een besturingssysteem van Apple. Acht maanden voor de lancering, kregen ze namelijk toegang tot iOS 14. En dat ging op vrij bijzondere wijze.

Het aankomende besturingssysteem van Apple, iOS 14, stond als testversie op een iPhone 11. Deze is volgens de hackers gekocht op een grijze markt in China.

Hackers hebben maanden eerder toegang tot iOS 14

De verwachting is dat Apple in juni, tijdens de online-variant van WWDC20, iOS 14 pas officieel onthult. Maar er zijn een aantal mensen die niet heel verrast zullen zijn met de uitkomst van die onthulling. Hackers hebben namelijk al voor een aantal maanden toegang tot het besturingssysteem. Dit dankzij een iPhone 11 met developers kit erop, die gekocht is op de Chinese grijze markt.

Even bijpraten: De grijze markt is iets anders dan de zwarte markt. Deze handel via distributiekanalen is legaal, maar is onofficieel, ongeautoriseerd of onbedoeld door de fabrikant. 

iOS 14 concept
Concept

De volledig gelekte variant van iOS 14 heeft zich snel weten te verplaatsen in verschillende netwerken van hackers. Daarnaast waren er in de afgelopen tijd veel geruchten en lekken over iOS 14 te vinden online. Hiervoor is de gelekte versie van iOS 14 aangehouden als bron.

Volgens een verslag van Vice is deze versie van iOS 14 al in december van 2019 buitgemaakt. Uiteraard was deze versie enkel en alleen bedoeld voor app-ontwikkelaars. Ondanks het feit dat het een vroege versie is van het besturingsysteem, kan het is wel een grote bron aan informatie zijn.

Apple minder scherp

In een interview met vice laat Ryan Duff, van het cybersecuritybedrijf SIXGEN, in gesprek met Vice weten dat we meer informatie hebben dan normaal gesproken.

“Ik kan niet zeggen dat dit voor een makkelijke jailbreak gaat zorgen, maar het is veel meer informatie over een aankomende iOS-versie dan we normaal gesproken zien.”

Maar volgens Duff toont dit ook aan dat Apple minder scherp is op het beschermen van zijn aankomende releases.

“Tegenwoordig weten we bijna alles over de nieuwe modellen, voor ze überhaupt aangekondigd zijn. Het uitlekken van iOS 14 is wederom een voorbeeld van hoe Apple’s beveiliging rondom lekken achteruit gaat.”

Reageer op artikel:
Hackers hebben acht maanden voor release toegang gekregen tot iOS 14
Sluiten