iOS 14 code onthult komst Catalyst versie van Berichten-app

Door: Night - 4 reacties
Project Catalyst
Afbeelding: Apple Inc.

Steeds meer nieuwe functies in iOS en macOS komen boven water. Die komen naar voren doordat experts de code van iOS 14 doorlichten. Het laatste nieuws is dat Apple eraan werkt om de Berichten-app op macOS volledig te vervangen door een Catalyst versie, gebaseerd op iOS 14-code. De nieuwste iOS telg wordt volgende maand verwacht.

iMessage heeft sinds 2011 verschillende nieuwe functies gekregen, waaronder snelle reacties, stickers en berichteffecten. Maar niets hiervan is beschikbaar voor Mac-gebruikers. De macOS versie is nog steeds een ‘basis’ versie van de Berichten-app en kan eigenlijk alleen standaardberichten verzenden en ontvangen.

Daar komt nu klaarblijkelijk verandering in. In een vroege build van iOS 14 heeft men namelijk bewijs gevonden voor een Catalyst-versie van de Berichten-app. Met andere woorden, dit zou betekenen dat Apple dezelfde Berichten-app van iOS en iPadOS ook naar de Mac zal brengen. Inclusief alle effecten en functies die we hierboven al noemden.

Berichten-app op macOS en iOS
Berichten-app op macOS en iOS (klik/tap voor groter). Afbeelding: Apple Inc.

Catalyst

Met de Catalyst technologie kunnen ontwikkelaars hun apps van iOS naar macOS overzetten. Hoewel Apple zelf al enkele Catalyst-apps heeft geïntroduceerd – zoals spraakmemo’s, podcasts en aandelen – hebben we nog geen native macOS-apps gezien, die uit iOS stammen. Apple heeft de stekker uit iTunes getrokken en vervangen door drie nieuwe apps. De muziek-app is nog echter steeds een native Mac-app.

Een Catalyst-app is nog steeds erg gelimiteerd. Toch kan de overstap perfect zijn voor een app als Berichten. Want hoewel iMessage ikn iedere iOS versie weer wordt bijgewerkt op de iPhone en iPad, heeft Apple al jaren niets meer gedaan aan de Mac-versie. Het hebben van eenzelfde app op alle platforms zal het voor het bedrijf zeker gemakkelijker maken om dezelfde opties aan te bieden op zowel iOS als macOS.

We verwachten dat Apple de Catalyst Berichten-app samen met de volgende versie van macOS zal introduceren, Deze versie zal ook in juni aan ontwikkelaars worden aangekondigd.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  hagar2008

  Maakt het iets uit? Meeste mensen gebruiken hier whatsapp en messenger.

 • Profielfoto
  tjapie

  Voor de mensen die er wel gebruik van maken, zal het zeker iets uitmaken.

 • Profielfoto
  McJohn

  Precies! Wat “hier” minder wordt gebruikt, is “elders” mogelijks wel in gebruik.
  Persoonlijk gebruik ik de Berichten.app op regelmatige basis. Niet iedereen in mijn kennissenkring gebruikt bv. Whatsapp om welke reden dan ook, en dat is ieders keuze. Persoonlijk is het voor mij ook wel handig als ik op bepaalde websites een 2-stapsverificatiecode ontvang via SMS, dan kan ik gelijk copy/pasten of auto laten invullen wanneer ik ook op mijn Mac dat bericht krijg.

   

  Die ganse poeha van stickers en emoji’s of wat dan ook spreekt me minder aan, maar dat komt denk ik omdat ik al van een minder recente generatie aan het komen ben.;-)

 • Profielfoto
  nicj56

  hagar2008 op 24 mei 2020 09:10
  Maakt het iets uit? Meeste mensen gebruiken hier whatsapp en messenger.

  Ik ben dus voorstander van iMessage, whatsapp en messenger = Facebook en dus kortom en in makkelijke taal, degene die het gebruikt is het product. Heb het wel voor de android rakkers op mijn telefoon maar dat zegt niet dat ik niet het veel gebruik(eigenlijk 1x per dag of max 2x per dag).