Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

iOS 13.5 met ondersteuning voor Corona-apps en meer uit

Apple heeft iOS 13.5 en iPadOS 13.5 uitgebracht. Het is voor het eerst dat het besturingssysteem voor de iPhone en iPad subversie 5 bereikt. iOS 12 kwam niet verder dan 12.4.6 en iOS 11 kwam ook niet verder dan subversie 4. De belangrijkste vernieuwing in de update is ondersteuning voor Corona-apps. De inmiddels veelbesproken Contact Tracing API is aanwezig.

Aan ondersteuning voor Corona-apps heb je momenteel nog helemaal niets. Overheden moeten immers nog apps uitbrengen die van Apple’s framework gebruik maken. Gelukkig zijn er ook andere verbeteringen in iOS 13.5 die nu al wel in het oog springen. Een overzicht.

Face ID makkelijker met mondkapje

Een iPhone met Face ID kan je gezicht niet herkennen als je een mondkapje draagt. Dat is logisch, maar ook irritant. In iOS 13.5 heeft Apple en verbetering doorgevoerd die het gebruik van je iPhone met mondkapje makkelijk moet maken. In plaats van eindeloos proberen je gezicht te scannen, zal het toestel meteen vragen om je code als een mondkapje wordt gedetecteerd.

Dit werkt ook voor authenticatie met de App Store, Apple Books, Apple Pay, iTunes en andere apps die inloggen met Face ID ondersteunen. Apple heeft er niet voor gekozen om de beveiliging te verlagen, maar vraagt sneller om je code.

Face ID mondkapje iOS 13.5
Klik/tap voor groter.

Meer wijzerplaten voor Apple Watch

Heb je een Apple Watch die al bijgewerkt is naar watchOS 6.2.5 dat eerder uitkwam? Dan kun je na het installeren alle nieuwe wijzerplaten die in de update voor de Watch zitten gebruiken. Het gaat dan om de nieuwe regenboog-varianten van bestaande wijzerplaten. (Zie ook ➝ Verrassing! watchOS 6.2.5 met nieuwe Pride-wijzerplaten uit)

Apple Watch Pride 2020 - 003
Cijfers Mono (links) en Cijfers Duo (rechts) in regenboogkleuren – Klik/tap voor groter.

Groepsgesprekken FaceTime rustiger

In tijden waarin telewerken en videobellen de norm is geworden, is ook een verbetering aan FaceTime gedaan. Tijdens groepsgesprekken werd degene die aan het woord was automatisch groter in beeld gebracht. Dat gebeurt met leuke animaties en een dynamisch effect dat er goed uitziet, maar het kan je ook suf maken. Soms werkt het ook niet perfect wanneer er veel achtergrondgeluid bij een persoon is.

Het groter in beeld brengen van deelnemers, kan nu ook worden uitgeschakeld. Dit doe je via Instellingen > FaceTime > Aan het woord. Standaard blijft het ingeschakeld. Na het uitschakelen van deze functie kun je overigens een persoon in een groepsgesprek op FaceTime altijd nog handmatig groter maken. Dat doe je door dubbel op zijn beeld te tappen.

FaceTime rustiger iOS 13.5
Klik/tap voor groter.

Contact tracing voor Corona-apps

We hebben veel over het gezamenlijke initiatief van Apple en Google bericht om Corona-apps te gaan ondersteunen. Deze apps moeten helpen bij het in kaart brengen met wie je in contact bent geweest en geven je een seintje wanneer een persoon waar je bij in de buurt bent geweest COVID19 heeft. Dit gebeurt op een privacyvriendelijke manier met anonieme Bluetooth-tracking. Door de samenwerking tussen Apple en Google werkt het zowel op iOS als op Android.

De eerste Corona-apps die dit framework gebruiken, zijn nog niet beschikbaar. Met iOS 13.5 is je iPhone er echter klaar voor. De instellingen zijn in ieder geval al aanwezig onder Instellingen > Privacy > Gezondheid > Blootstelling aan COVID19. Alles staat nu nog uit, maar dat zal veranderen zodra de eerste Corona-apps beschikbaar zijn. Niet helemaal op de hoogte van de gebruikte techniek? Lees ons eerdere artikel met uitleg over de basics.

iOS 13.5 corona-apps
Klik/tap voor groter.

Medische gegevens delen bij noodoproep

Deze functie is vooralsnog alleen in de Verenigde Staten beschikbaar, maar wel interessant. iOS 13.5 deelt, als gebruikers dat willen, automatisch bepaalde medische gegevens wanneer je een SOS-noodmelding via je iPhone verstuurt. Het gaat dan om de medische gegevens die je zelf hebt ingevuld in de Gezondheid-app. Het kan bijvoorbeeld handig voor hulpverleners zijn om je bloedgroep alvast te weten of om te weten of je allergieën hebt. Wanneer deze functie naar Europa komt, is nog onduidelijk.

En verder in iOS 13.5

Je kunt iOS 13.5 installeren via het menu InstellingenAlgemeenSoftware-update. Deze update bevat ook bugfixes en andere verbeteringen.

  • Lost een probleem op waarbij je mogelijk een zwart scherm kreeg bij afspelen van streaming video van sommige websites.
  • Lost een probleem op in de deel-functie waarbij suggesties en acties mogelijk niet worden geladen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
iOS 13.5 met ondersteuning voor Corona-apps en meer uit
Sluiten