Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Accessoires 17 mei 2020

5 Smart Home producten van IKEA die zeker de moeite waard zijn

IKEA kennen we vooral van de boekenkasten, slaapbanken en gehaktballetjes, maar het Zweedse woonwarenhuis heeft nog veel meer te bieden. In de laatste jaren heeft IKEA flink geïnvesteerd in Smart Home producten. Slimme apparaten, stekkers, lampen, speakers en meer. Wij hebben het beste op een rij gezet.

Wat begon met een paar lampen en dimmers is inmiddels uitgegroeid tot een ruim assortiment aan Smart Home producten. En dat allemaal met de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding die we van IKEA gewend zijn. Dat geldt voor de producten, maar ook voor hun eigen app om al die slimme apparaten aan te sturen.

De beste Smart Home producten van IKEA

Daarnaast werken de slimme producten van IKEA uitstekend samen met andere diensten zoals Apple HomeKit en Google Home. Je voegt ze zo toe aan je slimme huis en werken daarnaast prima in combinatie met producten van andere merken zoals Philips Hue en de speakers van Sonos. Kortom, de perfecte manier om je Smart Home compleet te maken zonder te veel te betalen.

Slimme verlichting

Een snelle manier om je huis slimmer te maken is om al je ‘domme’ lampen te vervangen voor slimme lampen. Je kunt voor de bolletjes en spots van Philips Hue gaan. Deze staan bovenaan als het gaat om kwaliteit en mogelijkheden, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Zeker als je in één keer al je lampen wil vervangen, kun je beter voor de lampen van IKEA gaan.

IKEA Smart Home
Klik/tap voor groter

Deze zijn er in vele verschillende soorten en maten. Een goed beginpunt is in ieder geval deze set. Hierin vind je niet alleen een drietal lampen, maar ook de verbindingshub. Deze heb je nodig om de slimme apparaten van IKEA met je smartphone te bedienen. Deze set kun je vervolgens verder uitbreiden met alle lampen die je maar wil. Zoals deze led-lamp die ook nog eens heel stijlvol is.

Slimme rolgordijnen

Eén van de meest recente toevoegingen aan het Smart Home assortiment van IKEA, zijn de rolgordijnen. Met de FYRTUR en KADRILJ hoef je niet meer met touwtjes in de weer. Deze slimme rolgordijnen werken namelijk met een afstandsbediening of je smartphone. Je kunt zelfs een timer instellen zodat je echt niets meer zelf hoeft te doen.

Slimme boekenplank speaker

IKEA doet niet vaak aan samenwerkingen. Maar als ze het doen, dan doen ze het ook goed. Zo sloegen de Zweden de handen ineen met Sonos. Het resultaat is SYMFONISK. Een nieuwe productserie die momenteel uit twee producten bestaat.

IKEA Sonos Symfonisk review
Klik/tap voor groter

De eerste is een zogenaamde boekenplank speaker. Een naam die perfect omschrijft wat het is: een speaker vermomd als boekenplank. Deze kun je gewoon neerzetten als speaker, maar er zijn ook verschillende ophangsystemen zodat je de IKEA boekenplank speaker op andere manieren kunt gebruiken. Bijvoorbeeld aan de muur als nachtkastje of in de keuken. Meer weten over deze speaker? Lees dan onze uitgebreide review.

Slimme tafellamp speaker

Zoals gezegd bestaat de SYMFONISK productieserie van IKEA momenteel uit twee producten. Naast de boekenplank speaker is er ook een tafellamp speaker. Opnieuw een speaker vermomd als iets anders, namelijk een lamp. Perfect om iedere kamer in huis te voorzien van extra licht en geluid. Deze is zelfs dubbel slim wanneer je er ook nog een slimme lamp in draait. Benieuwd naar de geluidskwaliteit en alle andere functies? Wij vertellen je alles in deze review.

IKEA Sonos symfonisk 003
Klik/tap voor groter.

Slimme stopcontacten

Niet ieder apparaat is even slim, maar met deze stekker kun je ‘domme’ apparaten een handje helpen. Je plaatst deze stekker tussen het stopcontact en het apparaat. Vervolgens kun je met behulp van een afstandsbediening of de IKEA app het apparaat bedienen. Handig om huishoudelijke apparaten op afstand aan te sturen of om lampen zonder slim bolletje aan en uit te zetten.

Onmisbaar voor IKEA Smart Home

Welke IKEA producten je ook bestelt, er is één ding dat je zeker in je mandje moet gooien: de verbindinghub. Deze heb je nodig om de slimme apparaten in je huis te bedienen met je smartphone. Deze kun je los kopen, maar is zoals gezegd ook te vinden in verschillende pakketten. Zo ben je bijvoorbeeld goedkoper wanneer je de verbindingshub koopt in combinatie met een aantal lampen.

IKEA zet groot in op Smart Home

Vorig jaar maakte IKEA bekend dat dit slechts het begin is. Het Zweedse woonwarenhuis heeft aangegeven dat ze in de aankomende jaren aanzienlijk gaan investeren in slimme Smart Home producten. De focus ligt in 2020 vooral op het verbeteren van de producten en diensten, maar er worden ook nieuwe producten verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 Smart Home producten van IKEA die zeker de moeite waard zijn
Sluiten