Google test iMessage-functie voor sms-opvolger in eigen berichtenapp

Door: Wesley Akkerman - 4 reacties
Google Apple Tinder feature
(Afbeelding: ANP/ Ethan Miller)

De RCS-standaard is misschien niet de iMessage-killer die Android-gebruikers willen zien, maar Google blijft er wel in investeren. Het lijkt een waardige sms-opvolger te worden, die de gedateerde standaard kan vervangen. De berichtenapplicatie van Google krijgt ook meer RCS-functies ondertussen.

Google test nu een functie die we onder meer in iMessage van Apple tegenkomen, schrijft Android Police. Een klein deel van de gebruikers van de berichtenapplicatie kan nu namelijk emojireacties versturen. Enkele gebruikers op Reddit hebben dit nieuws bevestigd: zij kunnen namelijk al een bericht voorzien van zo’n reactie in een RCS-chat. Op de screenshots kun je die functies zien. Op de eerste afbeelding zie je bijvoorbeeld een gegeven reactie op een bericht, terwijl je op de tweede afbeelding het selectiemenu te zien krijgt.

RCS-berichten Google
Reacties op RCS-berichten in Google-berichtendienst (Afbeelding: Reddit)

Google test iMessage-achtige functie voor RCS-app

Op de bovenstaande screenshot kun je zien dat de gegeven reactie in een kleine cirkel staat, aan de rechterkant van het bericht. Als je zo’n reactie geven wil, dan kun je het bericht in kwestie lang indrukken. Wanneer je dat doet, dan verschijnt er een nieuw menu in beeld. In dat menu worden enkele emojireacties gepresenteerd. We zien er nu zeven staan, maar mogelijk biedt Google straks meerdere opties aan. Het zou ook kunnen dat je het aanbod zelf kunt uitkiezen. Na het kiezen van de emoji, verschijnt de reactie bij iedereen in beeld.

RCS-berichten Google
Reacties op RCS-berichten in Google-berichtendienst (Afbeelding: Reddit)

De gebruikers moeten dan wel beschikken over de berichtenapplicatie van Google. Op andere plekken, zoals de webinterface, of binnen andere apps verschijnen de reacties (nog) niet. Het is momenteel echter niet duidelijk of alle smartphones ook ondersteund worden. De redactie van Android Police heeft enkele smartphones uitgeprobeerd, maar daar verscheen de optie voor emojireacties niet in beeld. Mogelijk heeft dit te maken met enkele eisen waar de telefoons niet aan voldoen, maar daar heeft Google niets over bekendgemaakt.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Remko

  Toch wel vermoeiend dat er zoveel verschillende apps en protocollen zijn voor textberichtjes.
  Hup
  Text
  En je gepaste emotie
  Naar 06nummer
  Of ID
  En klaar

 • Profielfoto
  doctor_apple

  @Remko: en daarom snap ik die kritiek op Google niet.

  RCS is een standaard van de GSM groep. Het is een protocol dat op een dumb-phone, smart-phone, in auto’s en overal kan worden geimplementeerd omdat het eigenlijk toepassing-onafhankelijk is.

  Het is de ECHTE opvolger van SMS.

  Google is dus bezig met het implementeren van wat niet wordt gezien als de opvolger van SMS, maar de feitelijk door de GSM Groep verkozen standaard. Al jaren terug. Het is eigenlijk de opvolger van zowel SMS als MMS en biedt vele mogelijkheden. Mits handig geimplementeerd, kun je zelfs versleuteling toevoegen. Maar in de kern worden berichten niet standaard versleuteld, dit omdat het compatible met wezen met zowel dumb als smartphones en een scala aan apparaten.

  Dus, met RCS is het inderdaad: hup, text/photo/film/micro toepassing -> 06 nummer of ID en klaar.

  Degene die moeilijk doet is Apple en echt niet zozeer omdat ze het niet kunnen, maar gewoon om bedrijfspolitieke redenen.

  Kortom, dit hele bericht vind ik misleidend. Het lijkt ook vechten tegen de bierkaai omdat men binnen Media gelederen zichzelf heeft wijsgemaakt dat Google de RCS standaard heeft uitgevonden als reactie op iMessage wat dus volstrekte onzin is.

  RCS bestaat als sinds 2008 en heeft (net als SMS en MMS toendertijd) veel tijd nodig gehad om tot een volwaardig instrument uit te groeien.

  Meer informatie:

   

  https://en.wikipedia.org/wiki/Rich_Communication_Services

   

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Sjips, te snel op send geklikt. Zitten nog wat vauten in … Ach ja, de strekking is duidelijk;-)

 • Profielfoto
  Remko

  Mee eens
  Ik heb ook regelmatig moeite met de eigenwijsheid van Apple.
  Soms is het goed dat Apple eigenwijs is
  Maar soms zitten ze ook eigenwijs te zoeken