Gebruik je Google Chrome? Dan kan je nu kijken of je wachtwoorden veilig zijn!

Door: Mark Hofman - 7 reacties
Google Chrome
(Afbeelding: Pixabay/ Google, bewerking: OMT)

Ons leven speelt zich steeds meer digitaal af, wat betekent dat wachtwoorden ook steeds belangrijker worden. Waar veel mensen dat al doorhebben, zijn er helaas nog veel mensen die voor de makkelijke weg kiezen. Google Chrome gaat mensen met de neus op de feiten drukken.

Google Chrome heeft namelijk vanaf nu een PassWord Checkup ingebouwd. Dat is een tool waarmee jij kan checken of je wachtwoorden zijn gelekt. Hoe minder variatie in je wachtwoorden, hoe meer risico. Google gaat je dat dus laten zien.

Google Chrome’s Password Checkup

Tegenwoordig hebben we voor steeds meer online zaken een account nodig. Bij een account hoort een wachtwoord, dus moeten we ook veel wachtwoorden gebruiken. Het kan lastig zijn om allemaal verschillende wachtwoorden te gebruiken en daarom kiezen mensen meestal voor een van de twee volgende oplossingen:

 • Gebruik maken van een Password Manager
 • Hetzelfde wachtwoord voor al je accounts gebruiken

En waar de eerste oplossing het meest verstandig is, kiezen veel mensen helaas nog voor de tweede. Het mag duidelijk zijn dat die tweede een stuk minder veilig is. Want lekt je wachtwoord een keer uit, dan is er waarschijnlijk toegang tot al je diensten. Iets dat je wilt voorkomen.

Met de hulp van Google Chrome kan dat nu. Dankzij de Password Checkup is het mogelijk om te controleren of je wachtwoorden zijn gelekt. De browser houdt namelijk je wachtwoorden per account en website bij. Dat is handig, want dan hoef je het zelf niet te onthouden of in te vullen. Maar mocht er eens wat lekker bij Google, dan ben je wel mooi de sjaak.

Met de Password Checkup is het nu mogelijk om te kijken of en waar je precies de sjaak bent geweest.

Google Chrome logo
Google Chrome-logo (Afbeelding: Sascha Steinbach / EPA)

Zo werkt het

Ga naar de wachtwoorden website van Google. Bovenaan de website zie je wachtwoordcheck staan. Klik hem aan, vul je wachtwoord in en vervolgens zal er gecheckt worden of er een lek is geweest. Maar dat is niet het enige wat je als resultaat te zien krijgt.

Google Chrome checkt namelijk ook of jij goede wachtwoorden gebruikt. Zo kan er staan dat er geen gehackte wachtwoorden zijn, maar wel dat je een X aantal keer hetzelfde wachtwoord heb gebruikt. Je krijgt vervolgens de accounts te zien waarbij datzelfde wachtwoord gebruikt is en dat wachtwoord is vervolgens ook aan te passen.

Datzelfde geldt overigens voor zwakker wachtwoorden. Ook daar zal Google Chrome je een waarschuwing voor geven en is het vervolgens aan jou om er wat aan te doen.

Conclusie: het is mogelijk om met Google Chrome te checken of je online veilig bent (op het gebied van wachtwoodbeveiliging dan). En dat doet de browser heel erg goed.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Rhapsody

  Natuurlijk is het super veilig om je wachtwoorden te testen met een product van Google. Een echte voorvechter van privacy.

 • Profielfoto
  Rhapsody

  Bazinga!

 • Profielfoto
  polansky

  Rhapsody op 11 mei 2020 15:25
  Natuurlijk is het super veilig om je wachtwoorden te testen met een product van Google. Een echte voorvechter van privacy.

  Handig toch?
  Kunnen ze je nog gerichter advertenties voorschotelen….

 • Profielfoto
  Jorik

  Deze functionaliteiten zitten al jaren in serieuze password managers. Zelf gebruik ik 1Password en daar ben ik erg blij mee.

  Overigens ben ik het niet eens met de 2 opties. Misschien handig om een oplossing als mindyourpass.io ook eens te reviewen, dat is in ieder geval weer een heel andere oplossing.

 • Profielfoto
  farl4web

  Ik zou adviseren om nergens je wachtwoord in

 • Profielfoto
  farl4web

  …te vullen op websites om te controleren of hij is gehackt. Dan expose je juist je wachtwoord aan derden. Hoe doet Google dit veilig?

 • Profielfoto
  Peter1980

  Welcome to your Password Manager
  You have not saved any passwords in your Google Account. Add passwords from Chrome or Android to manage and check them for security issues. Learn more

  Dat klopt, die wachtwoorden staan in mijn password manager:-)