Mark Hofman
Mark Hofman App Store 15 mei 2020

Google Chrome blokkeert advertenties die aanslag plegen op je computer

Google laat weten dat Google Chrome advertenties verwijdert die een aanslag plegen op de hardware en het netwerk van je computer. Dat zorgt ervoor dat je accu langer meegaat, websites sneller geladen worden en het netwerk minder zwaar belast wordt.

In de komende maanden begint Google met het testen van de nieuwe technologie. Het is de bedoeling dat die technologie uiteindelijk in augustus terecht komt in de populaire browser. Google Chrome gaat niet zomaar elke advertentie blokkeren, maar alleen de meest vervelende kandidaten. Denk dan aan advertenties die ondertussen lekker bitcoins minen, onnodig grote afbeeldingen gebruiken en meer dan 4 MB aan netwerkdata nodig hebben. Ook mogen advertenties niet meer dan zestig seconden van de processor gebruikmaken.

Google Chrome op mobiel.

Google Chrome en de strijd tegen advertenties

Mochten advertenties zich niet kunnen houden aan de richtlijnen, dan worden ze geblokkeerd (verwijdert, als het ware). Je ziet ze niet meer en in plaats daarvan krijg je de boodschap met de melding dat de reclame verwijderd is. Hiermee zet Google Chrome de strijd voort die andere browsers van dit moment ook al voeren. Zo blokkeert Brave automatisch advertenties, laat Vivaldi kiezen of je dat wil doen en nemen de browsers van Apple, Microsoft en Mozilla ook allemaal verschillende maatregelen tegen bijvoorbeeld online tracking.

Adverteerders zijn ongetwijfeld niet blij met deze veranderingen. Maar in sommige gevallen hadden ze het dan niet zo bont moeten maken. Daarom nemen gebruikers wereldwijd stappen tegen advertenties, op de computer en de smartphones. Ad-blockers zijn op computers al heel normaal en nu zien we ze ook vaker terug op smartphones. Mogelijk gaat het weinig effect hebben op de reclame die je ziet. Slechts 0,3 procent van alle advertenties is ontzettend vervelend, maar die gebruiken wel voor 27 procent aan data en 28 aan processorkracht.

Reageer op artikel:
Google Chrome blokkeert advertenties die aanslag plegen op je computer
Sluiten