Google Chrome blokkeert advertenties die aanslag plegen op je computer

Door: Mark Hofman - 7 reacties
Google Chrome
(Afbeelding: Pixabay/ Google, bewerking: OMT)

Google laat weten dat Google Chrome advertenties verwijdert die een aanslag plegen op de hardware en het netwerk van je computer. Dat zorgt ervoor dat je accu langer meegaat, websites sneller geladen worden en het netwerk minder zwaar belast wordt.

In de komende maanden begint Google met het testen van de nieuwe technologie. Het is de bedoeling dat die technologie uiteindelijk in augustus terecht komt in de populaire browser. Google Chrome gaat niet zomaar elke advertentie blokkeren, maar alleen de meest vervelende kandidaten. Denk dan aan advertenties die ondertussen lekker bitcoins minen, onnodig grote afbeeldingen gebruiken en meer dan 4 MB aan netwerkdata nodig hebben. Ook mogen advertenties niet meer dan zestig seconden van de processor gebruikmaken.

Google Chrome
Google Chrome op mobiel.

Google Chrome en de strijd tegen advertenties

Mochten advertenties zich niet kunnen houden aan de richtlijnen, dan worden ze geblokkeerd (verwijdert, als het ware). Je ziet ze niet meer en in plaats daarvan krijg je de boodschap met de melding dat de reclame verwijderd is. Hiermee zet Google Chrome de strijd voort die andere browsers van dit moment ook al voeren. Zo blokkeert Brave automatisch advertenties, laat Vivaldi kiezen of je dat wil doen en nemen de browsers van Apple, Microsoft en Mozilla ook allemaal verschillende maatregelen tegen bijvoorbeeld online tracking.

Adverteerders zijn ongetwijfeld niet blij met deze veranderingen. Maar in sommige gevallen hadden ze het dan niet zo bont moeten maken. Daarom nemen gebruikers wereldwijd stappen tegen advertenties, op de computer en de smartphones. Ad-blockers zijn op computers al heel normaal en nu zien we ze ook vaker terug op smartphones. Mogelijk gaat het weinig effect hebben op de reclame die je ziet. Slechts 0,3 procent van alle advertenties is ontzettend vervelend, maar die gebruiken wel voor 27 procent aan data en 28 aan processorkracht.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  PowerMac

  Steve Jobs: Google’s “Don’t Be Evil” Mantra is “Bullshit

 • Profielfoto
  Ree

  Als ze er nou ook eens voor zorgen dat Chrome zelf geen aanslag op de hardware is …

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nou, ik kan niet zeggen dat op mijn 12 jaar oude hardware ik het idee hebt dat Chrome de boel tot dikke stroop reduceert. En ik heb die browser ALTIJD open staan.

 • Profielfoto
  bassbug

  Bij de reviews van de nieuwe Macbook Air en Pro zie je dat ze Chrome gebruiken om toename van temperatuur van het CPU te laten zien omdat het CPU heel hard moet werken. Hiermee zou je kunnen afleiden dat Chrome een dikke stront is…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, of die nieuwe CPU’s zijn dikke poep. .:)

   

  Apple’s mail trekt hier meer van de CPU dan dat Chrome dat doet (beide gemeten bij actieve vensters).

 • Profielfoto
  iDeMi

  Alle advertenties met uitzondering van Google.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Google weet best hoe advertenties te produceren (en vooral toe te laten) die voldoen aan de hierboven gestelde eisen.

  Het is dus niet zo dat je minder advertenties krijgt, maar dat ze minder belastend voor het Internetverkeer zijn.