Geruchten zwellen aan: Apple komt in 2021 met iPhone zonder poorten

Door: Jeroen Kraak - 28 reacties
Mophy draadloos opladen
Afbeelding: Mophy

Hoewel er al veel gepraat wordt over de iPhone 12, zijn er ook al genoeg geruchten over de telefoons van Apple in 2021.

9TechEleven meldt dat Apple plant om de aankomende jaren geen poorten meer te bouwen in producten. Dat zou betekenen dat de poorten die nu nog op de iPhones zitten, gaan verdwijnen. Apple-lekker Jon Posser, die het vaker bij het rechte eind heeft, bevestigt het nieuws. Volgens hem komt het bedrijf zelfs volgend jaar al met een iPhone zonder poorten. “Nooit USB-C. Uiteindelijk worden ze allemaal poortloos”, schrijft hij in zijn tweet.

Draadloos

Op dit moment kunnen iPhones al draadloos worden opgeladen. Ook koptelefoons kunnen gewoon via bluetooth worden verbonden, waardoor er in principe geen reden meer is om de aansluiting op de telefoon te hebben. Het kan echter een grote gok zijn voor het bedrijf om de poort daadwerkelijk te schappen, omdat gebruikers er aan gehecht zijn en het efficiënter vinden om op te laden via een snoer. Ook zal het lastig zijn om de telefoon aan te sluiten op apparaten die geen Bluetooth ondersteunen. Het bedrijf gebruikt de Lightning-poort al sinds de iPhone 5 die in 2013 werd gelanceerd. Hoewel het altijd de vraag was of er ooit een USB-C-aansluiting zou komen, lijkt dat nu dus helemaal niet te gebeuren.

Geruchten dat er een iPhone zonder Lightning-poort aankomt zijn niet nieuws. In december van het afgelopen jaar meldde analist Ming-Chi-Kuo al dat het bedrijf aan het onderzoeken is om de Lightning-aansluiting te schrappen. Ook zijn andere voorspelling kwam uit. Hij vertelde toen ook dat er een SE met een 4,7 inch-scherm zou verschijnen. Dat is inmiddels gebeurd.

Speculeren over de iPhone 12

In de tussentijd komen er ook steeds meer geruchten naar buiten over de iPhone 12 en de Pro-versies. Zo krijgen de Pro en Pro Max een 120Hz-scherm en een grotere accu. Ook de camera gaat er op vooruit. Vooral in het donker moeten de beelden nog beter worden. Door middel van Lidar moeten de portret-modes erop vooruitgaan. Qua uiterlijk veranderen de randen van de telefoon. Deze zullen plat zijn in plaats van de ronde vormen van de iPhone 11.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  csteelooper

  Lekkere vertaling is dit weer:

  Eventueel zijn ze allemaal poortloos”, schrijft hij in zijn tweet.

  Dat is niet wat er staat, man! Er staat:

  Eventually, the’ll all be portless.

  Dat líjkt op eventueel, maar is het allerminst. Eventually (eventual) = uiteindelijk. Niet ‘eventueel’. Dat heet in het vertalersjargon een false friend en daar moet je echt mee oppassen. Nu is het niet zo erg, maar op andere plekken kunnen de gevolgen desastreus zijn. Aanpassen, zou ik zeggen…

  On-topic: Ik kijk graag naar FPT (het kanaal van John Prosser), maar ik hoop hier dat hij het toch echt fout heeft en dat Apple toch niet al volgend jaar met een portless iPhone komt. I’ll go iPhone-less before going wireless…

 • Profielfoto
  makasa

  Geruchten over een iPhone zonder USB-C aansluiting. Er is nooit een iPhone geweest met USB-C. Alleen een iPad pro.

 • Profielfoto
  Milez

  Dat zou heel dom zijn. Nu kun je een powerbank aan je telefoon aansluiten en die pakweg in je rugzak opladen, of in een jaszak. Ik zie dat met draadloos laden niet zo gemakkelijk gebeuren. En wat met allerhande accessoires?

 • Profielfoto
  Kotter86

  Ik heb een XS Max sinds dag 1 maar nog altijd geen qi-lader. Ik prefereer toch een 3m oplaadkabel zodat je hem gewoon kan gebruiken tijden het laden.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Behalve dat er geen iPhone met usb-c is of is geweest lijkt het mij ook een denkfout om kabelloos te gaan. Tijdens het laden gaat gebruik vaak gewoon door. Met draadloos laden is dat erg lastig. Het scheelt wel gedoe met de EU over de exacte poort, dat dan weer wel

 • Profielfoto
  csteelooper

  Alexander Henket op 15 mei 2020 17:36
  (…) Het scheelt wel gedoe met de EU over de exacte poort, dat dan weer wel

  Dat gedoe kunnen ze zich eenvoudig besparen door een lightning <> USB-C adaptertje mee te geven in de doos. Klaar. En trouwens, wie zegt dat er maar één poort in een toestel mag zitten? Als er maar met USB-C geladen kan worden zit je al goed. Of dat nou met een adapter, een extra poort of USB-C als énige poort is, maakt in de richtlijn niet uit.

 • Profielfoto
  PVDK

  Ik voorspel dat de iPhone van 2022 kan transformeren in bumblebee

 • Profielfoto
  polansky

  Dat gaat grappig worden want de nieuwe EU wetgeving gaat namelijk niet over het type of de manier van opladen maar om het feit dat alle telefoons op eenzelfde manier opgeladen dienen te kunnen worden.

  Er mag daarbij GEEN sprake zijn van een ‘eigen proprietary systeem’.
  Een telefoon moet bovendien altijd ongeacht welk merk telefoon altijd opgeladen kunnen worden.

  Een dergelijk telefoon zonder ‘aansluiting’ gaat hem dus voor Europa niet worden Apple!

 • Profielfoto
  polansky

  De “one mobile phone charger for all EU” zegt exact het volgende:
  ” a common charging standard for all mobile devices”

 • Profielfoto
  polansky

  Sorry… om nog maar even verder te gaan:

  The new rules would force any company that makes small- or medium-sized electronic devices – including not only phones but tablets, e-readers, cameras and wearables such as the Apple Watch – to introduce a “common charger” that can be used across all devices and all brands.

  Voor wat betreft draadloos opladen wordt het volgende gezegd:

  “all companies making mobile devices need to use the same wireless charging standard“.

 • Profielfoto
  bugboy

  Het lijkt me vooral onhandig dat je niet even snel even flink wat kan laden. Ook een powerbank in je zak werkt niet erg handig draadloos. Het weglaten van de koptelefoon vond ik al onhandig. Het weglaten van een oplaadpoort is helemaal vervelend.

 • Profielfoto
  Koezel

  Ik hoop dat het niet waar is. Ik ben erg gehecht aan mijn eigen in ears aan een draad waarmee ik muziek luister. Daarnaast sluit ik mijn iPhone regelmatig aan op een mengtafel om even muziek te draaien. En laden doe ik ook gewoon met de kabel omdat ik dat prettiger vind. Zonder poort is dit allemaal onmogelijk.  Zou voor mij einde iPhone zijn.

 • Profielfoto
  makasa

  Al die iPhone houders die ik heb omzetten naar draadloze versies? niet zoveel zin in.

 • Profielfoto
  Eprom

  Zodra ik mijn iPhone als navigatie gebruik in de auto, wordt de accu als een gek leeg getrokken. Tijdens het navigeren moet ‘ie dan ook aan de USB poort van de auto hangen.

 • Profielfoto
  Harley

  Eprom op 15 mei 2020 22:04
  Zodra ik mijn iPhone als navigatie gebruik in de auto, wordt de accu als een gek leeg getrokken. Tijdens het navigeren moet ‘ie dan ook aan de USB poort van de auto hangen.

  Moderne auto laadt je telefoon al draadloos;)

 • Profielfoto
  Joseppe

  Domme actie zo’n QI lader zal altijd meer ruimte in nemen dan een gewone lader. Daarnaast gaat het laden stukken langzamer dan bedraad en kan je inderdaad niet even snel je telefoon aan de lader hangen tijdens een gesprek en je merkt dat hij bijna leeg is.

  Zelf ben ik van het draadloos laden af na drie telefoons met QI gehad te hebben.

  Toestel wordt soms erg heet,met hoesjes werkt het niet altijd en op je nachtkastje ladend heb ik wel eens meegemaakt dat hij verschoof per ongeluk of niet goed terug gelegd was zodat smorgens hij niet of weinig opgeladen was.

   

 • Profielfoto
  Wyodor
 • Profielfoto
  queenfan

  Mijn iPhone is gekoppeld aan mijn radio tijdens het rijden, gebruik CarPlay iedere dag. Draadloos is einde CarPlay of Pioneer moet een WiFi adapter voor de AVIC-EVO1-G71-QYI uitbrengen.
  Anders wordt het een Android telefoon.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik geef helemaal niks om draadloos laden, zolang het niet ingebouwd is in ieder bureau of tafel heeft het naar mijn idee geen toegevoegde waarde. Als je een apparaat toch op een of ander oplaadmatje moet neerleggen kan je er net zo goed een kabeltje insteken, maar ik kan me voorstellen dat anderen het wel handig vinden.

  Een kabelaansluiting is, zoals in andere reacties gezegd, niet alleen voor het opladen. Die andere toepassingen zijn voor mij belangrijk. Een smartphone zonder kabelaansluiting zal ik, zo lang als er alternatieven met zijn, niet kopen. Wat dat betreft ben ik benieuwd hoeveel mensen datzelfde (niet) zullen doen. Als een model zonder kabelaansluiting slecht verkoopt zullen de smartphone fabrikanten vanzelf beseffen dat ze een foute keuze hebben gemaakt en stoppen dat soort modellen te produceren. Dus mensen, niet alleen klagen op een forum, maar spreken met je portemonnee!

 • Profielfoto
  pruus

  Een kabelloze telefoon waarmee je kunt bellen. Lijkt mij bij voorbaat een hit te worden.

 • Profielfoto
  Night

  queenfan op 16 mei 2020 09:22

  Mijn iPhone is gekoppeld aan mijn radio tijdens het rijden, gebruik CarPlay iedere dag. Draadloos is einde CarPlay of Pioneer moet een WiFi adapter voor de AVIC-EVO1-G71-QYI uitbrengen.
  Anders wordt het een Android telefoon.

  Tegen de tijd dat dit actueel wordt, ben jij allang aan je volgende auto toe (of de derde) 😉

 • Profielfoto
  morwatz

  queenfan op 16 mei 2020 09:22
  Mijn iPhone is gekoppeld aan mijn radio tijdens het rijden, gebruik CarPlay iedere dag. Draadloos is einde CarPlay of Pioneer moet een WiFi adapter voor de AVIC-EVO1-G71-QYI uitbrengen.
  Anders wordt het een Android telefoon.

  Carplay2air!

 • Profielfoto
  TandMac

  nog even en we krijgen een iPhone zonder scherm.

  🧐

 • Profielfoto
  tarmac58

  GERUCHTEN! ZWELLEN! AAN!

  Nederland bereid zich angstig voor

 • Profielfoto
  queenfan

  Night op 16 mei 2020 11:48

  queenfan op 16 mei 2020 09:22
  Mijn iPhone is gekoppeld aan mijn radio tijdens het rijden, gebruik CarPlay iedere dag. Draadloos is einde CarPlay of Pioneer moet een WiFi adapter voor de AVIC-EVO1-G71-QYI uitbrengen.
  Anders wordt het een Android telefoon.

  Tegen de tijd dat dit actueel wordt, ben jij allang aan je volgende auto toe (of de derde) 😉

  Ik hoop het niet net deze auto 1,5 jaar.

 • Profielfoto
  queenfan

  morwatz op 16 mei 2020 12:47

  queenfan op 16 mei 2020 09:22
  Mijn iPhone is gekoppeld aan mijn radio tijdens het rijden, gebruik CarPlay iedere dag. Draadloos is einde CarPlay of Pioneer moet een WiFi adapter voor de AVIC-EVO1-G71-QYI uitbrengen.
  Anders wordt het een Android telefoon.

  Carplay2air!

  Net gezocht ik interessant, ervaring mee??

 • Profielfoto
  mr.ray

  Milez op 15 mei 2020 16:14
  Dat zou heel dom zijn. Nu kun je een powerbank aan je telefoon aansluiten en die pakweg in je rugzak opladen, of in een jaszak. Ik zie dat met draadloos laden niet zo gemakkelijk gebeuren. En wat met allerhande accessoires?

  Voor hetzelfde geld komt er een magnetische oplossing of zo. Apple is master in het service design denken

 • Profielfoto
  Frans

  mr.ray op 17 mei 2020 01:42

  Milez op 15 mei 2020 16:14
  Dat zou heel dom zijn. Nu kun je een powerbank aan je telefoon aansluiten en die pakweg in je rugzak opladen, of in een jaszak. Ik zie dat met draadloos laden niet zo gemakkelijk gebeuren. En wat met allerhande accessoires?

  Voor hetzelfde geld komt er een magnetische oplossing of zo. Apple is master in het service design denken

  Dat zou kunnen, maar draadloos opladen gaat altijd met energieverlies gepaard, dat is gewoon de onontkomelijke natuurkunde van het systeem. Via een kabeltje zal een telefoon altijd efficiënter opgeladen kunnen worden en dat zal voor mensen die ‘met de rugzak’ op reis gaan, en waarvoor iedere gram en kubieke centimeter telt, altijd de voorkeur hebben.