Frankrijk en Apple liggen in de clinch om contactonderzoeksapp

Door: Wesley Akkerman - 5 reacties
bluetooth tracking coronavirus 001
(Afbeelding: MIT)

De minister van digitale technologie in Frankrijk laat weten dat hij het vervelend vindt dat Apple niet helpt met de eigen app tegen het virus. Apple staat namelijk niet toe dat apps op de achtergrond van bluetooth gebruikmaken, maar dat is precies wat contactonderzoeksapps nou net nodig hebben.

Dat laat Cedric O, zoals de minister heet, weten tijdens een televisieverschijning. O zegt dat Frankrijk dit ontzettend jammerlijk vindt, zeker in een tijd waarin iedereen alles op alles zet om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ook speelt mee dat Apple een gigantisch bedrijf is dat het economisch gezien heel goed doet; dat maakt het wrang dat het de Franse regering niet helpt. “We zullen dit onthouden”, aldus de Franse minister. O snapt werkelijk waar niet waarom Apple de beperkingen niet gewoon even opheft.

Corona apps Bluetooth Sem van der Wal ANP
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: ANP/Sem van der Wal)

Frankrijk en Apple hebben ruzie

O meldt ook dat de Franse app, genaamd StopCovid, op 2 juni gelanceerd wordt – ongeacht wat Apple doet. Het testen van de app begint op 11 mei aanstaande, de dag dat de lockdown opgeheven wordt in Frankrijk. In dat land heeft het gros van de bevolking een Android-telefoon: meer dan 78 procent om precies te zijn. De overige bewoners hebben een iPhone. Daardoor durft minister O het aan om toch de proef door te zetten en de app te lanceren; ook al kan een vijfde deel van de bevolking er niet aan meedoen.

Ondertussen heeft Duitsland besloten niet tegen Apple in te gaan en gebruik te maken van Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT). Daarbij wordt een deel van de data gecentraliseerd opgeslagen. Groot-Brittannië besloot eerder wel door te gaan met die manier van contactonderzoek en staat dus in dezelfde hoek als Frankrijk. Veel professors van over heel de wereld hebben eerder al in een open brief laten weten dat hoewel tracking via bluetooth de voorkeur geniet, er geen gecentraliseerde database zou moeten bestaan.

Phone Arena

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Yosemite

  Lijkt me alleen maar lovenswaardig van Apple dat ze dwarsliggen. Die Fransen hadden toch gewoon van de API van Apple en Google gebruik kunnen maken.

  Maar gaat zo’n app echt werken en niet ongelofelijk veel false positives geven? Als ik met de auto voor het verkeerslicht sta te wachten en naast mij staat een auto met een besmet persoon dan wordt daar dezelfde waarde aan gegeven als wanneer in in dezelfde ruimte ben met deze persoon.

 • Profielfoto
  pmvoorza

  Het is niet de kunst om te bepalen wanneer je zoiets aan zet; dat snapt iedereen wel. Het gaat erom wanneer je het weer uit (mag?) zet(ten).

 • Profielfoto
  Di May

  Apple en Frankrijk.
  Nooit goede vrienden geweest.

  Maar het dient gezegd, het is vooral
  Frankrijk zelf dat steevast dwarsligt.

  In Frankrijk wonende ervaar ik
  dagelijks hoe de Fransen zelf alles
  wat naar Apple ruikt, chanteert.

  Zo hebben de Fransen de gewoonte onmogelijke
  monsters te creëren om toegang te hebben tot beveiligde
  wegsites als die van bijvoorbeeld Assurance Maladie.
  En dat om toch maar de Sleutelhanger van
  Apple te kunnen dwarsbomen.

  Chauvinisme en bureaucratie …
  Franser dan dat kan niet.

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  Waarschijnlijk hadden die stokbroodvreters ook liever dat Apple Pomme had geheten.

 • Profielfoto
  Odyssey

  Heeft geen zin alles open te zetten. de ios en android api’s zijn beschikbaar. juist met oog op de bescherming van ieders privacy om de overheid geen vrij spel te geven in die data. zeer juist van Apple om dit niet toe te staan.