Frankrijk en Apple liggen in de clinch om contactonderzoeksapp

De minister van digitale technologie in Frankrijk laat weten dat hij het vervelend vindt dat Apple niet helpt met de eigen app tegen het virus. Apple staat namelijk niet toe dat apps op de achtergrond van bluetooth gebruikmaken, maar dat is precies wat contactonderzoeksapps nou net nodig hebben.

Dat laat Cedric O, zoals de minister heet, weten tijdens een televisieverschijning. O zegt dat Frankrijk dit ontzettend jammerlijk vindt, zeker in een tijd waarin iedereen alles op alles zet om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ook speelt mee dat Apple een gigantisch bedrijf is dat het economisch gezien heel goed doet; dat maakt het wrang dat het de Franse regering niet helpt. “We zullen dit onthouden”, aldus de Franse minister. O snapt werkelijk waar niet waarom Apple de beperkingen niet gewoon even opheft.

Corona apps Bluetooth Sem van der Wal ANP
Klik/tap voor groter.

Frankrijk en Apple hebben ruzie

O meldt ook dat de Franse app, genaamd StopCovid, op 2 juni gelanceerd wordt – ongeacht wat Apple doet. Het testen van de app begint op 11 mei aanstaande, de dag dat de lockdown opgeheven wordt in Frankrijk. In dat land heeft het gros van de bevolking een Android-telefoon: meer dan 78 procent om precies te zijn. De overige bewoners hebben een iPhone. Daardoor durft minister O het aan om toch de proef door te zetten en de app te lanceren; ook al kan een vijfde deel van de bevolking er niet aan meedoen.

Ondertussen heeft Duitsland besloten niet tegen Apple in te gaan en gebruik te maken van Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT). Daarbij wordt een deel van de data gecentraliseerd opgeslagen. Groot-Brittannië besloot eerder wel door te gaan met die manier van contactonderzoek en staat dus in dezelfde hoek als Frankrijk. Veel professors van over heel de wereld hebben eerder al in een open brief laten weten dat hoewel tracking via bluetooth de voorkeur geniet, er geen gecentraliseerde database zou moeten bestaan.

Reageer op artikel:
Frankrijk en Apple liggen in de clinch om contactonderzoeksapp
Sluiten