Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 19 mei 2020

FBI kraakt iPhones van schutter ‘zonder hulp van Apple’

Het gesteggel tussen de FBI en Apple dat eerder dit jaar begon is nu ten einde gekomen, nu de federale politiedienst erin geslaagd is twee iPhones te kraken. En dat zonder de hulp van Apple, wat het Amerikaanse bedrijf echt niet in dank wordt afgenomen.

Afgelopen januari vroeg de FBI aan Apple of het bedrijf kon helpen met het ontgrendelen van twee iPhones. De smartphones werden gebruikt door Mohammed Alshamrani, die een aanslag pleegde op een marinebasis in Florida. Apple gaf destijds alle data het bedrijf had en hielp op allerlei manieren — maar wilde geen achterdeurtje maken voor de federale politiedienst van de Verenigde Staten. Eerst was niet duidelijk om welke iPhone-modellen het ging, maar al gauw werd duidelijk dat het om een iPhone 5 en iPhone 7 ging.

FBI logo in het SIOC
FBI logo in het SIOC

FBI kraakt iPhones zonder Apples hulp

Die smartphones zijn prima te kraken, ook zonder de hulp van Apple. Toch wilde de politiedienst dat Apple meer deed dan het gedaan heeft. De FBI hielp zichzelf ook niet toen een dag later naar buiten kwam dat het erin geslaagd is de iPhone 11 Pro te ontgrendelen met een apparaat genaamd GrayKey. De politiedienst kan dus ook prima zonder de hulp van Apple dergelijke acties uithalen. De dienst probeert aanslagen en soortgelijke situaties te gebruiken. Dit om Apple zover te krijgen toch een achterdeur in te bouwen in de iOS-software.

Met zo’n achterdeur moet het voor instanties gemakkelijker worden in te breken op geconfisqueerde iPhones. Maar dat betekent ook dat andere mensen dat gemakkelijker kunnen doen, dus dat wil Apple niet. In het persbericht over dit nieuws roept procureur-generaal William P. Barr Apple op toch die achterdeur in te bouwen. Apple geeft echter niet thuis. In een uitgebreide reactie laat het bedrijf weten heilig te geloven in veiligheid en privacy en daar helpt het creëren bij een digitale achterdeur, helaas voor de FBI, niet bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
FBI kraakt iPhones van schutter ‘zonder hulp van Apple’
Sluiten