Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 19 mei 2020

EasyJet slachtoffer van cyberaanval: gegevens 9 miljoen klanten op straat

Hackers hebben de persoonlijke gegevens van 9 miljoen klanten van EasyJet buitgemaakt. Dat is het wat het bedrijf zelf meldt. Onder deze gegevens vallen ook creditcardgegevens.

In een statement laat EasyJet weten in januari dit jaar de hack al op het spoor te zijn gekomen. De daders zijn zeer geavanceerd te werk gegaan.

Gegevens 9 miljoen EasyJet gegeven op straat

Via de BBC komen we terecht bij het statement van EasyJet. Daaruit wordt duidelijk dat het niet om een gerucht gaat, maar het de keiharde realiteit is. De gegevens van 9 miljoen klanten van de vliegtuigmaatschappij liggen op straat. Zo hebben hackers toegang gekregen tot de e-mailadressen en reisgegevens van deze klanten. Maar daar blijft het helaas niet bij.

Na onderzoek wordt duidelijk dat een specifieke groep nog meer de klos is. Het gaat om een groep van 2208 mensen bij wie ook de creditcardgegevens zijn buitgemaakt. Op dit moment zegt EasyJet dat er geen bewijs is gevonden dat deze gegevens ook daadwerkelijk misbruikt zijn. Maar het adviseert zijn klanten wel om alert te zijn. Al helemaal wanneer ze benadert worden door iemand die zich voordoet als een vertegenwoordiger van EasyJet.

EasyJet gegevens
Vliegtuigen aan de grond

Ook Nederlandse klanten?

Het is op dit moment nog niet duidelijk of ook Nederlandse klanten geraakt zijn. De cyberaanval komt pas net aan het ligt, dus heel veel informatie is er nog niet beschikbaar. Wel laat EasyJet weten dat klanten die geraakt zijn door de cyberaanval uiterlijk 26 mei iets te horen krijgen. Een woordvoerder van het bedrijf laat tegenover NU.nl weten dat er op dit moment wel uitvoerig onderzoek naar gedaan wordt.

Door wie de dataroof is uitgevoerd, en wanneer precies, is op dit moment ook nog niet bekend. EasyJet heeft op dit moment de toegang tot alle data afgesloten. Er zijn forensische experts ingeschakeld om het probleem te onderzoeken. Daarnaast zijn ook Britse autoriteiten op het gebied van cyberveiligheid ingelicht.

Reageer op artikel:
EasyJet slachtoffer van cyberaanval: gegevens 9 miljoen klanten op straat
Sluiten