David van Benthem
David van Benthem Nieuws 18 mei 2020

Donald Trump is niet blij en hint op belastingverhoging voor Apple

Donald Trump schroeft de druk op Amerikaanse bedrijven op die hun producten in het buitenland produceren. Dat blijkt uit een interview met Fox Business.

Trump is niet blij met bedrijven als Apple, omdat door hun keuzes voor goedkopere loonarbeid Amerikaanse werkgelegenheid verloren gaat. Met het hinten op een nieuwe tax hoopt hij ze op andere gedachten te brengen.

De maat is vol voor Trump

In het interview laat Trump weten dat de VS ‘zijn eigen grens moet zetten’. Met deze grens zou Apple daardoor al zijn producten in het duurdere Amerika moeten laten maken.

“Het verhogen van de belasting is een manier om ze te overtuigen. Wij moeten niet veel voor zulke bedrijven doen, zij moeten ons juist tegemoet komen,” aldus de Amerikaanse president.

Volgens Reuters is het onduidelijk wat Trump precies bedoelt. Het kan namelijk gaan om een nieuwe belastingmaatregel, maar ook om meer indirecte vormen van belastingheffing. Om de belasting in te voeren is een zogeheten ‘Act of Congress’ nodig volgens het persbureau.

Tim Cook Donald Trump
Tim Cook en Donald Trump naast elkaar

Turbochargen

Het ligt voor de hand dat Trump de pandemie gebruikt om productie in China naar de VS te halen. De Amerikaanse overheid zou nu aan het ‘turbochargen’ zijn om China te straffen voor de uitbraak van corona. Onduidelijk blijft of Trump ook Amerikaanse bedrijven beloont als ze hun productie in het thuisland houden.

Een recent rapport wijst uit dat Apple wel zijn afhankelijkheid wil verkleinen ten opzichte van China. Daarom verplaatst het bedrijf zijn productie voor een deel niet naar de VS, maar naar lagelonenland India. Toch is Apple’s chipmaker TSMC wel naar verluid van plan om een fabriek in de staat Arizona te openen. De fabriek zou al binnen een week aangekondigd kunnen worden. Zo komt Apple dus toch (wellicht onbedoeld) Trump voor een deel tegemoet.

Of de belasting er uiteindelijk komt, is niet zeker. Trump heeft op verschillende manieren laten zien wispelturig te zijn, hoewel zijn kritische standpunt naar China vrij consistent is. De tijd zal uitwijzen of Apple gaat lijden onder nieuwe maatregelen van de Amerikaanse president.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Donald Trump is niet blij en hint op belastingverhoging voor Apple
Sluiten