Donald Trump is niet blij en hint op belastingverhoging voor Apple

Door: David van Benthem - 7 reacties
Donald Trump 5G Amerika Apple FBI
(Afbeelding: AFP / Mandel Ngan)

Donald Trump schroeft de druk op Amerikaanse bedrijven op die hun producten in het buitenland produceren. Dat blijkt uit een interview met Fox Business.

Trump is niet blij met bedrijven als Apple, omdat door hun keuzes voor goedkopere loonarbeid Amerikaanse werkgelegenheid verloren gaat. Met het hinten op een nieuwe tax hoopt hij ze op andere gedachten te brengen.

De maat is vol voor Trump

In het interview laat Trump weten dat de VS ‘zijn eigen grens moet zetten’. Met deze grens zou Apple daardoor al zijn producten in het duurdere Amerika moeten laten maken.

“Het verhogen van de belasting is een manier om ze te overtuigen. Wij moeten niet veel voor zulke bedrijven doen, zij moeten ons juist tegemoet komen,” aldus de Amerikaanse president.

Volgens Reuters is het onduidelijk wat Trump precies bedoelt. Het kan namelijk gaan om een nieuwe belastingmaatregel, maar ook om meer indirecte vormen van belastingheffing. Om de belasting in te voeren is een zogeheten ‘Act of Congress’ nodig volgens het persbureau.

Tim Cook Donald Trump
Tim Cook en Donald Trump naast elkaar (Afbeelding: EPA / Michael Reynolds)

Turbochargen

Het ligt voor de hand dat Trump de pandemie gebruikt om productie in China naar de VS te halen. De Amerikaanse overheid zou nu aan het ‘turbochargen’ zijn om China te straffen voor de uitbraak van corona. Onduidelijk blijft of Trump ook Amerikaanse bedrijven beloont als ze hun productie in het thuisland houden.

Een recent rapport wijst uit dat Apple wel zijn afhankelijkheid wil verkleinen ten opzichte van China. Daarom verplaatst het bedrijf zijn productie voor een deel niet naar de VS, maar naar lagelonenland India. Toch is Apple’s chipmaker TSMC wel naar verluid van plan om een fabriek in de staat Arizona te openen. De fabriek zou al binnen een week aangekondigd kunnen worden. Zo komt Apple dus toch (wellicht onbedoeld) Trump voor een deel tegemoet.

Of de belasting er uiteindelijk komt, is niet zeker. Trump heeft op verschillende manieren laten zien wispelturig te zijn, hoewel zijn kritische standpunt naar China vrij consistent is. De tijd zal uitwijzen of Apple gaat lijden onder nieuwe maatregelen van de Amerikaanse president.

 

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Toch gek hè die vrije markt. Alles moet open en vrij zijn, de overheid mag zich nergens mee bemoeien, maar als bedrijven dan naar China verhuizen, dan geldt die hele vrije markt niet meer. Dan worden er “stappen ondernomen” en “belastingen gehoffen”.

  En ondertussen noemen ie Obama een socialist. 🤷🏻‍♂️

 • Profielfoto
  iMac Lover

  It’s America first. Trump is een nationalist. Daarom wordt hij waarschijnlijk in november weer gekozen tot president.

   

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  iMac Lover op 18 mei 2020 14:15
  Trump is een nationalist.

  Ach ja, inderdaad: dat is nog erger. Dat wil gewoon zeggen dat die vrije markt alleen geldt voor de VS en niet voor andere landen.

   

 • Profielfoto
  pruus

  Wat deze pandemie leert is dat je cruciale zaken niet naar het buitenland moet verplaatsen. Denk maar aan vlees, voeding of techniek. En we hebben jaren veel verplaatst naar het buitenland. En nu dus zeiken dat dat geen goede keuze was. Trump lijkt wel een groot blaag, die overal en tegen alles aan zit te schoppen. Maar hij is de slimmerd, NOT. Hoe lang pikken de Amerikanen dit nog.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Dus straks worden onze iPhones en iMacs door luie en dure Amerikanen gebouwd? Dan gaat een iPhone vast richting de $10.000,- om dat te kunnen bekostigen met nog een leuke marge voor Apple…

 • Profielfoto
  Pjotr

  Het wordt tijd dat Europa de belasting verhoogd voor alle producten die we in Europa zelf willen gaan maken. Komt het werk vanzelf weer naar Europa. Dus: stoppen met importeren van telefoons. Zelf die Nokia in ere herstellen, geroofde patenten terug. met interest. Die Nokia dan subsidiëren en nooit meer verkopen en USA of China.

  (president van Europa, mr Janszoon Tromp, 2022 Brussel)

  ha ha ha

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Nokia? Boeiuh! Maar goed dat protectionisme hangt me wel erg de keel uit.