Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 18 mei 2020

China slaat terug en dreigt Apple op onbetrouwbaarheidslijst te zetten

De Verenigde Staten houdt vast aan zijn beleid als het op Huawei aankomt. Eind vorige week kondigde president Donald Trump een verlenging aan van het huidige verbod. China lijkt het daar niet mee eens te zijn en slaat terug. Iets waar Amerikaanse bedrijven zoals Apple door geraakt kunnen worden.

Volgens de Global Times wil de Chinese regering bedrijven als Qualcomm, Cisco en Apple toevoegen aan een zogeheten ‘onbetrouwbaarheidslijst’. Dat zijn de ontwikkelingen die afgelopen weekend hebben plaatsgevonden. Het zou kunnen betekenen dat de Chinese regering onderzoek gaat doen naar de bedrijven. Sterker nog: de regering kan ze zelfs restricties opleggen.

Apple mogelijk op onbetrouwbaarheidslijst China

De bron van de Global Times laat weten dat China alleen de planning doorvoert wanneer de Verenigde Staten met zijn plannen doorgaat. China en de VS liggen al langer in de clinch door Huawei. Afgelopen week werd het verbod op netwerkapparatuur verlengd tot 15 mei 2021. Ook de smartphones van het bedrijf worden geweerd. Zo kan Huawei bijvoorbeeld niet meer leunen op de diensten van Google. Door de verlenging van het verbod kan Huawei bijvoorbeeld geen chips van TSMC meer gebruiken, omdat het bedrijf gebruik maakt van Amerikaanse onderdelen. Dat lijkt China niet meer te pikken:

” China zal tegenmaatregelen nemen om zijn eigen rechten te beschermen”

Amerikaanse bedrijven zullen deze tegenmaatregelen het hardst voelen. Zo kunnen deze, volgens de bron, op een onbetrouwbaarheidslijst komen. Dat brengt de regering van het land in de positie om onderzoek te doen naar deze bedrijven en ze restricties op te leggen. Volgens de Chinese wetgeving houdt dat in dat Apple en Qualcomm bijvoorbeeld aan strengere regels moeten voldoen op het gebied van Cybersecurity. Ook kan de Anti-monopolie wetgeving toegepast worden en zal de Chinese bevolking gewaarschuwd worden voor deze bedrijven.

Door de maatregelen zou het dus kunnen zijn dat bijvoorbeeld Apple veel moeilijker vanuit China kan opereren.

Reactie

Het is een reactie van de Chinese regering op het verbod dat dus vorige week verlengd is door de Verenigde Staten. Amerikaanse bedrijven mogen geen semiconductors, onderdelen en processoren aan Huawei en al zijn zusterbedrijven meer leveren. Dat zou dus ook betekenen dat TSMC, dat in Taiwan gevestigd zit, niet meer aan de haal zou kunnen gaan met Amerikaanse onderdelen voor chips die gebruikt worden in Huawei telefoons.

Het gerucht ging dat TSMC nu al nieuwe bestellingen van Huawei tegenhield, maar volgens het bedrijf zelf is dat niet waar. Zo zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
China slaat terug en dreigt Apple op onbetrouwbaarheidslijst te zetten
Sluiten