Huub Everstijn
Huub Everstijn App Store 25 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Casten naar Chromecast én Apple TV? Airflow 3 doet het gewoon

Video’s vanaf je Mac afspelen is al jaren het terrein van VLC. Wil je echter via wifi afspelen naar je Apple TV of Chromecast, dan gaat dat niet echt handig. Ondertitels erbij? Dan haakt VLC al helemaal af. Ook casten vanuit Google Chrome is vaker ergernis dan genot. De makers van Airflow hebben die nukken erkend en vonden dat dat veel beter kon. Een kleine review.

Nu zul je denken, waarom nu pas aandacht voor deze app? Simpel verhaal. Met versie 3 is er ook ondersteuning voor een iOS afstandsbediening-app. Dat maakt het geheel eindelijk compleet en kun je heerlijk vanuit je luie stoel al je video’s in 4K* op het grote scherm bekijken.

Airfow kan prima overweg met AppleTV en Chromecast
Airfow kan prima overweg met AppleTV en Chromecast (klik/tap voor groter).

Airflow 3

Het eerste wat opvalt als je Airflow opstart is de eenvoudige interface. Maar laat je niet misleiden, alles wat je nodig hebt is erin ondergebracht. De paarse buttons laten geen twijfel over hun bedoeling. En ga je met je muis over de afspeelbalk, dan kan je in realtime even door de film scrollen om snel een scene op te zoeken.

De makers zeggen dat ze “alles wat ingewikkeld is, zoals codec-conversie etc., onder de motorkap hebben verstopt. Wat overblijft is een eenvoudige afspeel-ervaring met een lage processordruk. Druk op de knop en kijken maar”.

Airflow interface
De Airflow interface (klik/tap voor groter).

Onder het tandwieltje vind je alle instellingen. Je kan hier onder andere kiezen voor de audio stream. Dat is bijvoorbeeld handig bij meertalige films. Maar wat interessanter is, is dat Airflow Dolby 5.1 kan afspelen – op zowel de Apple TV als de Chromecast .

Ondertitels

Verder kan je hier de ondertitels kiezen. Net als VLC zoekt Airflow standaard naar een bijpassende ondertitel, als deze niet in de film container zit ingebakken. Met soft-subs, zoals .srt files kan Airflow ook prima overweg. Die worden automatisch gekozen als deze in de zelfde map staan als de film. Je kan de sub echter ook zelf selecteren. Je kan de app er er zelfs online naar laten zoeken. Tenslotte kan je nog kiezen of je de subs in wit of geel wil zien, en hoe groot je de letters wil hebben.

Airflow ondertitels
Ondertitels kiezen in Airflow is een makkie (klik/tap voor groter).

Series afspelen

Hou je van bingewatchen? Als je meerdere episodes van je favoriete serie in één map bij elkaar staan, zal Airflow deze automatisch toevoegen aan de afspeellijst.

Airflow Afstandbediening

Net als VLC heeft Airflow een iOS app die je als afstandbediening kan gebruiken. Eenvoudig je computer kiezen en je hebt de beschikking over nagenoeg alle functies die de Mac app ook biedt. Voordeel is dat je alleen even op je Mac Airflow moet opstarten om vervolgens lekker alles vanaf de bank en voor de TV te regelen.

De iOS app is gratis, maar werkt (uiteraard) alleen als je de Mac app ook hebt geïnstalleerd.

Airflow iOS afstandbediening
Airflow iOS afstandbediening (klik/tap voor groter).

Conclusie

Ik vond Airflow een heerlijke, compacte, intuïtieve en gemakkelijk te bedienen videospeler. De app kan overweg met alle gangbare video- en ondertitel-bestandstypen. In principe kan de app alles wat het gratis VLC ook kan en de vraag is dan ook of de prijs van € 18,99 niet te hoog is om puur het gemis aan ondertitels bij het streamen te compenseren.

➔ Airflow 3 Proberen? Je kan de trial hier downloaden. De prijs van de volledige versie bedraagt € 18,99.

*)  voor kijken in 4K beeldkwaliteit moet je een Chromecast Ultra of AppleTV 4K hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Casten naar Chromecast én Apple TV? Airflow 3 doet het gewoon
Sluiten