Verder kijken dan de iPhone 12: wordt dit het camerasysteem van de iPhone 13?

Door: Jelle van Es - 6 reacties
Apple iPhone 12 camera iPhone 13
(Afbeelding: ANP / Bart Maat)

Als alles een klein beetje volgens plan verloopt, dan krijgen we eind dit jaar nog de iPhone 12. Maar dat zal zeker niet de laatste iPhone gaan worden. In 2021 wordt de iPhone 13 verwacht.

En wanneer we af moeten gaan op de Twitter-gebruiker Fudge zal de iPhone 13 van een camerasysteem gebruik maken met vier verschillende lensen. Fudge is persoon die wel vaker dingen van Apple lekt, maar tegelijkertijd ook wel aangeeft dat wil dit lek met een flinke korrel zout moeten nemen.

De camera van de iPhone 13

Ondanks dat Fudge zelf die claim maakt, is het toch wel interessant om te kijken naar wat er gedacht wordt over het nieuwe camera-systeem. Het zou bij de iPhone 13-gaan om een camerasysteem met vier verschillende camera’s. Je hebt ten eerste een 64-megapixel wide-angle lens met 1x optical zoom en 6x digital zoom. Daarnaast komt er een 40-megapixel telephoto-lens op te zitten, met 3x-5x optical zoom en 15-20x digital zoom. Een 64-megapixel anamorphic lens is er ook bij voor videocapture (2.1:1). En tot slot is er nog een 40-megapixel .25x min ultra wide-angle lens met optical reverse zoom. LiDAR 4.0 wordt er ook nog mee ondersteund. En dat zou er dan via een zeer grove schets zo uit zien.

Natuurlijk, het is nu nog vroeg om te kijken naar een model als de iPhone 13, die zoals gezegd waarschijnlijk pas in 2021 gaat verschijnen, maar het klinkt wel interessant. Met name omdat het aantal megapixels in de camera voor Apple’s begrippen erg hoog is. De huidige iPhone 11 Pro maakt bijvoorbeeld gebruik van drie verschillende camera’s van 12-megapixel. Als je het vergelijkt met Android-smartphones, dan is het echter niet heel erg gek dat dit soort cijfers genoemd worden.

Daarnaast zou het ook op zich een logische evolutie zijn. Van de iPhone 12-geruchten gaat men er nu vanuit dat deze in elk geval een 64-megapixel wide-angle camera gaat krijgen. Dan zou de stap naar de iPhone 13 met dit soort getallen niet heel erg gek zijn. Wil je meer lezen over de geruchten van het model dat dit jaar moet verschijnen? Bekijk dan hier onze overzichtspagina.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  bassbug

  Eigenlijk zijn die mooie camera lenzen op telefoons kapitaalvernietiging van de bovenste plank.

  Na 3-6 jaar worden ze ingeruild (zeg maar ‘weggegooid’) terwijl de camera steeds beter zijn geworden. In principe zou je ze nog jaren als camera gebruikt kunnen worden. En als ze echt goed zijn waarom niet voor altijd?…

  Fototoestellen (de echte camera’s) gooi je ook niet weg omdat de kleur, afmeting, etc. niet meer mee kan met de mode.

 • Profielfoto
  Melle

  @bassbug – dat zal dan wel gebeuren hoor… als die camera zo goed begint te worden, zal die na 5jaar wel tweede leven krijgen – als is het maar voor die 8-jarige om eerste stappen te zetten in de fotografie

 • Profielfoto
  Patrik

  Eerst de 12 maar eens ipv alweer over de 13 te lullen

 • Profielfoto
  error

  Er gaat ook langer een hardnekkig gerucht rond dat Apple in MMXXIII met de iPhone XV op de proppen komt (én iOS XVI)

 • Profielfoto
  SvS

  Goh

 • Profielfoto
  RV

  Nog meer camera’s, de achterkant wordt ieder jaar lelijker.