Apple Watch ontdekt hartaandoening die door professionele ECG gemist werd

Door: Thomas Aalderink - 12 reacties
Apple Watch Series 5 review 26
(Afbeelding: OMT/Dominick Vietor)

De ECG in de Apple Watch heeft inmiddels zijn waarde wel bewezen. Het internet staat namelijk vol verhalen van mensen die dankzij hun smartwatch ontdekten dat ze een hartaandoening hebben. Nu blijkt dat de relatief simpele ECG zelfs in staat is om zich te meten met professioneel ziekenhuisapparatuur.

Eind april verscheen namelijk het verhaal van een 80-jarige vrouw in The European Heart Journal. Deze Duitse dame had last van pijn op de borst, een onregelmatig hartritme en een licht gevoel in haar hoofd. Met die klachten ging ze naar het Universitair medisch centrum in Mainz. Daar ging ze door een professionele ECG, maar daar kwam niks uit.

Apple Watch verslaat professionele ECG

De vrouw liet vervolgens haar Apple Watch zien aan de arts. Hij dook in de ECG resultaten en ontdekte dat er inderdaad sprake was van een hartaandoening. De arts vond bewijs dat de vrouw last had van een myocardiale ischemie. Dit is het medisch jargon dat wordt gebruikt wanneer er problemen zijn met de doorbloeding van het hart.

Dit bleek te komen door een vernauwing van één van de aderen. De vrouw werd vervolgens doorverwezen en geopereerd. Hier werd er een stent geplaatst. Dit is een buisje die ervoor zorgt dat het kanaal open blijft staan. Een ingreep die zonder haar Apple Watch niet of later had plaatsgevonden. Op basis van de professionele ECG was er namelijk geen aanleiding om onder het mes te gaan.

Apple Watch Fitness 16x9
Klik tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Dit is zeker niet de eerste keer dat iemand dankzij de smartwatch van Apple ontdekt dat hij of zij een hartaandoening heeft. Zo deelde eerder dit jaar Karin haar verhaal met ons. In dit interview vertelt ze hoe een melding van haar Apple Watch leidde tot een levensveranderend doktersbezoek.

Nieuwe functies

Een Apple Watch is dankzij de ingebouwde ECG veel meer dan alleen een handig verlengstuk van je smartphone. Hij kan je daadwerkelijk helpen om hartproblemen te ontdekken. En daar gaat het niet bij blijven, want Apple schijnt ook aan nieuwe functies te werken. Zo gaat het gerucht dat de Apple Watch Series 6 straks in staat is om je te beschermen tegen paniekaanvallen.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Volgens mij ligt het hier toch iets anders. De Apple Watch heb je de hele dag om en die is dus in staat om een veel beter beeld te krijgen van verschijnselen die zich op onvoorspelbare momenten voordoen. Als je voor een ECG naar het ziekenhuis gaat dan heb je een momentopname waar je wel permanente afwijkingen kunt zien, maar met een dikke kans dat je intermitterende verschijnselen hebt gemist. Voor de behandelaars was het logisch om tot behandeling over te gaan in plaats van te gaan zitten wachten tot het probleem ook op hun ECG zichtbaar zou worden. Ze hadden de data immers al van de Apple Watch.

 • Profielfoto
  Nosferatu

  De Apple Watch Series 7 krijgt volgens ingewijden een vaccin tegen bullshit- en fakenews

 • Profielfoto
  Clemenza

  Planeten Paultje op 4 mei 2020 15:46
  Volgens mij ligt het hier toch iets anders. De Apple Watch heb je de hele dag om en die is dus in staat om een veel beter beeld te krijgen van verschijnselen die zich op onvoorspelbare momenten voordoen. Als je voor een ECG naar het ziekenhuis gaat dan heb je een momentopname waar je wel permanente afwijkingen kunt zien, maar met een dikke kans dat je intermitterende verschijnselen hebt gemist. Voor de behandelaars was het logisch om tot behandeling over te gaan in plaats van te gaan zitten wachten tot het probleem ook op hun ECG zichtbaar zou worden. Ze hadden de data immers al van de Apple Watch.

  Absoluut

 • Profielfoto
  Absrnd

  Planeten Paultje op 4 mei 2020 15:46
  Volgens mij ligt het hier toch iets anders. De Apple Watch heb je de hele dag om en die is dus in staat om een veel beter beeld te krijgen van verschijnselen die zich op onvoorspelbare momenten voordoen. Als je voor een ECG naar het ziekenhuis gaat dan heb je een momentopname waar je wel permanente afwijkingen kunt zien, maar met een dikke kans dat je intermitterende verschijnselen hebt gemist. Voor de behandelaars was het logisch om tot behandeling over te gaan in plaats van te gaan zitten wachten tot het probleem ook op hun ECG zichtbaar zou worden. Ze hadden de data immers al van de Apple Watch.

  Een ECG is niet een momentopname, ze kunnen ook problemen zien die je eerder gehad hebt, ze kunnen heel veel aflezen aan een goede ECG.

 • Profielfoto
  steveb

  Steeds meer geruchten spreken over zuurstof saturateur meter in Apple de volgende Apple Watch
  Dat zou wel eens een sérieuse hulp kunnen worden om Coco’s patiënten te vinden.

 • Profielfoto
  Hotemetoot

  Juist, ik heb dus een ban gehad omdat ik (misschien wel wat te fel) op bepaalde reacties gereageerd heb, ben daarna zelden meer op deze site geweest.

  Ik zie dat er helaas nog niets is verandert. Geen redactie die ingrijpt, reactie niveau nog steeds hetzelfde.

  Jammer, jammer, jammer

 • Profielfoto
  KarelWillem

  En de redactie zou hier moeten ingrijpen, omdat…??

 • Profielfoto
  Buffel

  Absrnd op 5 mei 2020 01:00

  Planeten Paultje op 4 mei 2020 15:46
  Volgens mij ligt het hier toch iets anders. De Apple Watch heb je de hele dag om en die is dus in staat om een veel beter beeld te krijgen van verschijnselen die zich op onvoorspelbare momenten voordoen. Als je voor een ECG naar het ziekenhuis gaat dan heb je een momentopname waar je wel permanente afwijkingen kunt zien, maar met een dikke kans dat je intermitterende verschijnselen hebt gemist. Voor de behandelaars was het logisch om tot behandeling over te gaan in plaats van te gaan zitten wachten tot het probleem ook op hun ECG zichtbaar zou worden. Ze hadden de data immers al van de Apple Watch.

  Een ECG is niet een momentopname, ze kunnen ook problemen zien die je eerder gehad hebt, ze kunnen heel veel aflezen aan een goede ECG.

  Incorrect. Een ECG is wel degelijk een momentopname. Geen fakenews de wereld in brengen a.u.b.

 • Profielfoto
  polansky

  Een ECG is absoluut een momentopname. Zelfs op je Applewatch, maar omdat velen waarschijnlijk eens in de zoveel tijd zo’n momentopname met hun Applewatch maken is het totaalplaatje wel duidelijker.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @Buffel

  Absrnd op 5 mei 2020 01:00

  Planeten Paultje op 4 mei 2020 15:46
  Volgens mij ligt het hier toch iets anders. De Apple Watch heb je de hele dag om en die is dus in staat om een veel beter beeld te krijgen van verschijnselen die zich op onvoorspelbare momenten voordoen. Als je voor een ECG naar het ziekenhuis gaat dan heb je een momentopname waar je wel permanente afwijkingen kunt zien, maar met een dikke kans dat je intermitterende verschijnselen hebt gemist. Voor de behandelaars was het logisch om tot behandeling over te gaan in plaats van te gaan zitten wachten tot het probleem ook op hun ECG zichtbaar zou worden. Ze hadden de data immers al van de Apple Watch.
  Een ECG is niet een momentopname, ze kunnen ook problemen zien die je eerder gehad hebt, ze kunnen heel veel aflezen aan een goede ECG.
  Incorrect. Een ECG is wel degelijk een momentopname. Geen fakenews de wereld in brengen a.u.b.

  Je zit er wat naast.

  Ik heb afgelopen jaar een ECG onderzoek gehad. Ik was als gevolg van een zware buik ok eind november 2005 bekend met hartritmestoornisssen. De cardioloog kon op het filmpje zien, dat ik nog littekens had op het filmpje. Maar ik mocht gelukkig naar huis. Niets verontrustend.

  Via mijn huisarts een verwijzing gevraagd voor een groot medisch sportonderzoek. Met adem analyse om mijn VO2 max en de maximale belasting van mijn  rikketik te bepalen. Een z.g.n. inspanningsproef. Tijdens de inspanningsproef kwam niet naar voren, dat ik problemen had met mijn hart.

  Een hartfilmpje zegt meer dan het moment van onderzoek. Het zegt ook iets over het verleden. En of je problemen kan krijgen op de korte termijn.

   

   

   

   

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Hotemetoot op 5 mei 2020 09:20
  Juist, ik heb dus een ban gehad omdat ik (misschien wel wat te fel) op bepaalde reacties gereageerd heb, ben daarna zelden meer op deze site geweest.

  Ik zie dat er helaas nog niets is verandert. Geen redactie die ingrijpt, reactie niveau nog steeds hetzelfde.

  Jammer, jammer, jammer

  Dus je komt terug van een ban, maakt een hele nieuwe account aan om… DIT te posten? Geen wonder dat je gebanned bent:-D

   

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Absrnd op 5 mei 2020 01:00
  Een ECG is niet een momentopname, ze kunnen ook problemen zien die je eerder gehad hebt, ze kunnen heel veel aflezen aan een goede ECG.
  Maar dat is dan historie die een permanent residu heeft achtergelaten in het ECG. Als het een vluchtig fenomeen betreft zou je het weldegelijk kunnen missen.