Apple Watch ontdekt hartaandoening die door professionele ECG gemist werd

De ECG in de Apple Watch heeft inmiddels zijn waarde wel bewezen. Het internet staat namelijk vol verhalen van mensen die dankzij hun smartwatch ontdekten dat ze een hartaandoening hebben. Nu blijkt dat de relatief simpele ECG zelfs in staat is om zich te meten met professioneel ziekenhuisapparatuur.

Eind april verscheen namelijk het verhaal van een 80-jarige vrouw in The European Heart Journal. Deze Duitse dame had last van pijn op de borst, een onregelmatig hartritme en een licht gevoel in haar hoofd. Met die klachten ging ze naar het Universitair medisch centrum in Mainz. Daar ging ze door een professionele ECG, maar daar kwam niks uit.

Apple Watch verslaat professionele ECG

De vrouw liet vervolgens haar Apple Watch zien aan de arts. Hij dook in de ECG resultaten en ontdekte dat er inderdaad sprake was van een hartaandoening. De arts vond bewijs dat de vrouw last had van een myocardiale ischemie. Dit is het medisch jargon dat wordt gebruikt wanneer er problemen zijn met de doorbloeding van het hart.

Dit bleek te komen door een vernauwing van één van de aderen. De vrouw werd vervolgens doorverwezen en geopereerd. Hier werd er een stent geplaatst. Dit is een buisje die ervoor zorgt dat het kanaal open blijft staan. Een ingreep die zonder haar Apple Watch niet of later had plaatsgevonden. Op basis van de professionele ECG was er namelijk geen aanleiding om onder het mes te gaan.

Apple Watch Fitness 16x9
Klik tap voor groter.

Dit is zeker niet de eerste keer dat iemand dankzij de smartwatch van Apple ontdekt dat hij of zij een hartaandoening heeft. Zo deelde eerder dit jaar Karin haar verhaal met ons. In dit interview vertelt ze hoe een melding van haar Apple Watch leidde tot een levensveranderend doktersbezoek.

Nieuwe functies

Een Apple Watch is dankzij de ingebouwde ECG veel meer dan alleen een handig verlengstuk van je smartphone. Hij kan je daadwerkelijk helpen om hartproblemen te ontdekken. En daar gaat het niet bij blijven, want Apple schijnt ook aan nieuwe functies te werken. Zo gaat het gerucht dat de Apple Watch Series 6 straks in staat is om je te beschermen tegen paniekaanvallen.

Reageer op artikel:
Apple Watch ontdekt hartaandoening die door professionele ECG gemist werd
Sluiten