Apple TV+ bestaat 6 maanden: dit heeft het ons (niet) gebracht

Door: Jeroen Kraak - 15 reacties
Apple TV Plus Apple TV+
(Afbeelding: Apple)

Zes maanden geleden werd het groots aangekondigd: Apple TV+. De streamingsdienst van Apple moest de concurrentie aangaan met Netflix en Amazon Prime. De grote vraag is : is het al gelukt?

Apple TV+ heeft een bijzonder verdienmodel: iedereen die een nieuwe Macbook, iPhone of iPad aanschaft krijgt een jaar gratis toegang tot de streamingsdienst. Mensen die geen nieuw Apple-device willen kopen kunnen het 7 dagen gratis proberen waarna er overgegaan kan worden op een abonnement. De kosten zijn daarvoor 4,99 euro per maand. Met die prijs zit het tussen Amazon Prime (2,99 euro), Disney+ (6,99 euro) en Netflix (vanaf 7,99 euro) in.

Een half jaar Apple TV+

Voor die prijs krijg je echter veel minder dan de concurrent. Waarbij Netflix en Amazon ook films hebben van andere producenten, doet Apple het alleen met eigen content. Films en series van anderen zijn wel beschikbaar via de Apple TV-channels, maar hiervoor moet worden bijbetaald. Zo is er het channel Starzplay wat 4,99 euro per maand extra kost. En hoewel het claimt dat het hitfilms en -series aanbiedt die op dezelfde dag in première gaan als in de Verenigde Staten valt het aanbod toch erg tegen in vergelijking met de concurrenten.

Originals

Een van de belangrijkste graadmeters voor een streamingsdienst zijn de films en series die het zelf heeft laten maken en zich daarmee dus onderscheidt van de rest. Waar Netflix de ene na de andere hit scoort, is het rond Apple TV+ redelijk stil. Niemand praat er echt over zoals bijvoorbeeld bij een Tiger King of The Mandalorian wel het geval is. Series als Dickinson, Home, See, For All Mankind en Mythic Quest: Raven’s Banquet zitten goed in elkaar, maar hebben nog niet de aandacht van het grote publiek.

Het aantal originals loopt al helemaal achter op Netflix en Amazon Prime. Natuurlijk is die vergelijking niet helemaal eerlijk, aangezien de dienst pas een half jaar bestaat. Netflix had in zijn eerste maanden als streamingsdienst helemaal geen grote titel. Eigenlijk kun je dus zeggen dat Apple het een awardwinnende show het zelfs beter doet. The Morning Show twee Screen Actors Guild Awards en werd genomineerd voor een Golden Globe.

De Toekomst van Apple TV+

Na een half jaar Apple TV is het vooral kijken naar de toekomst. Hoewel Apple door middel van grote namen zoals Oprah Winfrey en Jennifer Anniston het grote publiek voor zich probeert te winnen op de korte termijn, is het vooral interessant wat het bedrijf op de lange termijn met zijn dienst wil. Geld is er bij Apple zat, dus dat is het probleem niet.

Er lijkt wel een aantal interessante producties aan te komen. Vooral Masters of the Air kan een interessante titel worden waar mensen wel over gaan praten. De miniserie over de Eight Air Force in de Tweede Wereldoorlog wordt gemaakt door Tom Hanks en Steven Spielberg. Eerder scoorden de twee al hits met de oorlogseries Band of Brothers en The Pacific. Ook heeft Apple met de grote filmdistributeur A24 om samen films te ontwikkelen. Het is echter wachten totdat Apple echt een grote stap doet en een bekende filmstudio gaat opkopen in de toekomst.

Aantal abonnees

Volgens Tim Cook is Apple TV+ nu al een succes, maar toch doet het bedrijf geen uitspraak over het aantal abonnees. Ampere Analyses schatte dat de streamingsdienst zo’n 34 miljoen abonnees had, waarvan waarschijnlijk het grootste deel gratis is vanwege de aankoop van een Apple product. Hiermee legt Apple het af tegen Disney dat inmiddels op de 50 miljoen zit en ongeveer rond dezelfde tijd begon. Beiden liggen fors achter Netflix dat op 155 miljoen zit.

Conclusie

De grote vraag is of Apple TV+ het echt waard is om je op te abonneren. Als je het gratis een jaar kunt krijgen, is het antwoord: natuurlijk. De series zijn goed en het kost je niets extra. Als je ervoor gaat betalen, valt het echter tegen in vergelijking met de concurrentie. Het kwantitatieve aanbod is te weinig. Als je een abonnement op Starzplay erbij neemt, is het totaalbedrag hoger dan Netflix, maar ook dan is het nog steeds veel minder content.

Geen Apple TV+ abonnement? Deze 8 films en series kun je gratis kijken.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  RW076

  Heb AppleTV+ een maandje geprobeerd, en Prime genomen voor de snelle bezorging. Maar helaas (ik zeg bewust helaas) doen ze beide nog sterk onder voor Netflix.

  En dan de prijzen, qua prijs/product is Amazone de betere en Apple de slechtste (ook al is het weer veel voordeliger dan Netflix.

  Wat ze alle drie te veel bieden in mijn beleving is het geflirt met ismes.
  Ik kan het helaas niet meer ontzien, en het stoort me flink.

 • Profielfoto
  iDeMi

  RW076 op 5 mei 2020 09:40
  Heb AppleTV+ een maandje geprobeerd, en Prime genomen voor de snelle bezorging. Maar helaas (ik zeg bewust helaas) doen ze beide nog sterk onder voor Netflix.

  En dan de prijzen, qua prijs/product is Amazone de betere en Apple de slechtste (ook al is het weer veel voordeliger dan Netflix.

  Wat ze alle drie te veel bieden in mijn beleving is het geflirt met ismes.
  Ik kan het helaas niet meer ontzien, en het stoort me flink.

  Ik heb precies hetzelfde gedaan omdat ik er ook zo over denk. En zowel bij Prime als Netflix is de eigen promotie erg irritant. Maar voor de 2,99/mnd bij Prime kan ik dat Nog wel tolereren.

 • Profielfoto
  Kevin

  Ik vind het SJW gehalte zo hoog bij de series. Ze zijn als de dood dat iemand zich beledigd voelt. Hou er niet van wanneer films, series of games me proberen te beïnvloeden. Het dient in de eerste plaats tot vermaak..

 • Profielfoto
  klaas.

  Ik heb genoten van The Morning Show en Truth. De nieuwe serie Trying ziet er goed uit.

  Ik ben abonnee, nieuwe hardware even niet voor mij.

 • Profielfoto
  polansky

  AppleTV+ ik heb het opgegeven – Vind het niks en het gaat naar mijn idee ook niks worden.

 • Profielfoto
  reneo

  Wij hebben een jaartje gratis en zeker genoten van Dickinson. Nu begonnen met Defensing Jacob. Fantastisch goed in elkaar gezet. De serie krijgt ook een hoog cijfer op IMDb. Wel jammer dat je niet kan bingewatchen, de eerste drie afleveringen kwamen op 1 dag, de rest eens per week.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Kwaliteit kost tijd.

  Netflix begon in 1997 -dat is 23 jaar geleden!- met verhuur van DVD’s (“Netflix launched as the world’s first online DVD rental store, with only 30 employees and 925 titles available, which was almost the entire catalogue of DVDs in print at the time” -> https://en.wikipedia.org/wiki/Netflix)

  In 2007 begonnen ze met video-on-command: dat is nog steeds 13 jaar geleden. Als je het zo bekijkt is de zes maanden van Apple natuurlijk niets anders dan een optimistische start-up. Komt goed met het aanbod. En laten we eerlijk zijn, Netflix en Amazon is een beetje als de kabel tv: je hebt 900 kanalen, maar je kijkt nog geen 1 procent. Ik heb liever kwaliteit dat langzaam uitbreidt, dan “lekker veul

  Kwaliteit kost tijd.

   

 • Profielfoto
  marchi

  Het is dat ik het een jaar gratis kreeg, anders geen abonnement voor mij. Ik heb alleen de serie SEE gekeken de rest van het aanbod is niet mijn smaak. Weinig aanbod geen diversiteit en vooral heel Amerikaans. 4,99 Is veel te duur voor dit aanbod.

 • Profielfoto
  Di May

  Weet iemand waarom Apple
  nooit Disney opgekocht heeft ?

  Geld kan nooit het probleem geweest zijn.

  De Amerikaanse wetgeving misschien ?

  Een hooggeplaatste binnen Disney, en goed
  bevriend met het Apple management heeft onlangs
  beweerd het ook niet goed te begrijpen.

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het is niet zo dat elke overname die ‘zou kunnen’ ook ‘zal (moeten) gebeuren’.

   

  The Walt Disney Company is een mega-aaneenschakeling van bedrijven, dat als overnamekandidaat te maken heeft met evenzoveel besturen en aandeelhouders. Dan kan je nog zoveel geld meenemen, maar aan een dergelijk bedrijf vertil je je nogal snel.

 • Profielfoto
  Di May

  Thanks KarelWillem ,

  Heb me nooit verdiept in de bedrijfsstructuur van ome Duck.
  Maar ik snap nu waarom Apple zich onthoudt.

  Bezijden de kwestie :
  Zou ‘Charlewie’ een Vlaamse KarelWillem kunnen zijn ?

 • Profielfoto
  SvS

  Ik denk dat ze een jaar te vroeg gelanceerd zijn, maar wegens hete adem van Disney+, Amazon Prime en anderen, dat ze nu daarom al in 2019 open gingen. Met een te weinig aanbod. Ik ben ermee eens dat aanbod te laag is (maar wel kwalitatief goed), maar alle begin moet er zijn. Ze hadden bijv. kunnen samenwerken met HBO of andere, zodat er al meer ‘gratis’ content in TV+ zouden zitten.

   

  En dat TV-app is een draak van ’n app. Mooi allemaal, maar TV+ en iTunes Movies Store hadden ze nooit moeten samenvoegen in 1 app, pakweg 99% begrijpt dit gegeven niet. En dan zeggen ze: ‘4,99 betalen en dan nog per film betalen? Doei

 • Profielfoto
  Kielzog

  Ik heb het dubbele, zelfs het driedubbele over voor alle iTunes films. Dat zou Netflix echt een tik kunnen geven. Maar begrijp best dat dat niet eenvoudig is.

 • Profielfoto
  RV

  Ik vind dat mensen hier wel erg snel opgeven en te kritisch zijn. De series die erop staan zijn kwalitatief goed maar het aanbod moet nog groeien. Is Disney plus dan zo fantastisch met die oude kindvriendelijke meuk? En met netflix vergelijking is niet fair, Netflix is al in 1998 begonnen en we moeten niet doet of alles op Netflix fantastisch is, zeker de meeste originals zijn matig. Heb je al eens naar The I-land kekeken, tenenkrommend. De meeste series zijn van externe partije.

 • Profielfoto
  yellow

  Eens met RV.
  Aanbod is nog klein, het is nog niet €5 p/m waard (gelukkig gratis), de ATV+ app zuigt, maar de series die erop staan zijn inderdaad kwalitatief goed.

  Afgelopen weken Defending Jacob, The Morning Show (acteren van Jennifer Aniston is fantastisch), Home Before Dark, For All Mankind, Dickinson, See gezien. Stuk voor stuk prima. Ben er blij mee.