Apple haalt peperdure Scorsese film met DiCaprio en De Niro binnen

Door: Thomas Aalderink - 7 reacties
Leonardo DiCaprio Martin Scorsese Robert De Niro Netflix Apple TV+ Killers of the Flower Moon
(Afbeelding: AFP / Tiziana Fabi)

Vorige week maakte Apple bekend dat het de rechten had gekocht van Greyhound. Een Tweede Wereldoorlog-drama met in de hoofdrol niemand minder dan Tom Hanks. Een flinke investering, maar Apple heeft diepe zakken en smijt opnieuw met geld. Ditmaal voor Killers of the Flower Moon. De nieuwe film van Martin Scorsese met in de hoofdrol Leonardo DiCaprio en Robert de Niro.

Dit bericht komt enigszins als een verrassing. Eerder dit jaar leek het er namelijk nog op dat Netflix met de rechten aan de haal zou gaan. De grootste streamingdienst van dit moment zou volgens insider Richard Rushfield één van de weinig zijn die dit project wel aandurft. Het is namelijk zeker geen project zonder risico.

Het gat in de hand van Scorsese

Martin Scorsese wil geen concessies doen. Wat hij in zijn hoofd haalt, wil hij ook terugzien op het witte doek. Aan die vrijheid hangt een stevig prijskaartje en er zijn maar weinig partijen die het aandurven. Zo maakte de distributeur van de film, Paramount, zich nog wel enige zorgen over de slagingskansen van het project. Kan hier wel geld aan verdiend worden?

Die vraag kwam ook boven tafel bij de vorige films van Martin Scorsese. Zoals wel vaker bij de legendarische regisseur viel de eindrekening van The Irishman wat hoger uit dan verwacht. Netflix durfde het toch aan en daarom werd de streamingdienst ook genoemd toen Killers of the Flower Moon om de hoek kwam kijken.

Apple troeft Netflix af

Toch waren er ook twijfels. Zou Netflix nog een keer bereid zijn om zo’n grote cheque uit te schrijven? Hoewel The Irishman goed ontvangen werd, bleven grote prijzen uit. Pijnlijk, want juist de hoge slagingskans bij de Oscars was een belangrijke reden voor Netflix om in de film te investeren.

Is Netflix bereid om nog een keer de portemonnee te trekken? Volgens de gerucht heeft de streamindgienst het wel geprobeerd, maar is het niet genoeg gebleken. The Hollywood Reporter heeft namelijk afgelopen nacht bekend gemaakt dat Apple zo goed als rond is met Paramount. Het exacte bedrag dat Apple in de film gaat steken is nog niet bekend, maar het is minimaal 150 miljoen dollar.

Een kijkje achter de schermen bij een eerdere samenwerking tussen Martin Scorsese en Leonardo DiCaprio:

Een flink bedrag, maar met Martin Scorsese aan het roer heb je iedere cent hard nodig. De regisseur staat er bekend om dat hij nog wel eens over het budget gaat. Volgens de eerste berichtgeving is dat ook het geval bij Killers of the Flower Moon. De grote baas van Paramount, Jim Gianopulos heeft de teugels al een keer flink moeten halen.

Het salaris van Scorsese, DiCaprio en De Niro

Toen de studio in 2019 de rechten binnen wist te halen, lieten Paramount weten dat de film in totaal 150 miljoen mocht gaan kosten. In no-time stond de teller op 225 miljoen dollar. Dat was Jim Gianopulos toch wat te gortig en drukte terug. Het nieuwe budget werd gezet op maximaal 180 miljoen dollar. Je zou zeggen dat dit genoeg moet zijn, maar een film maken met drie legendes is niet goedkoop.

Van die 180 miljoen dollar gaat namelijk ongeveer een derde naar Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio en Robert De Niro. Volgens bronnen staan de regisseur en DiCaprio met twintig miljoen dollar per persoon bovenaan de loonlijst. Robert De Niro heeft ditmaal een wat kleinere rol en staat daarom met een slordige vijftien miljoen dollar een plekje lager. Dit trio verdient samen dus 55 miljoen dollar.

Killers of the Flower Moon op Apple TV+

Apple laat zich hier niet door afschrikken en stopt dus minimaal 150 miljoen in Killers of the Flower Moon. Hoewel er verder weinig bekend is over wat er in het contract staat, is wel duidelijk geworden dat Apple de creatieve kant op zich gaat nemen. Ook zal de techgigant de kosten gaan dragen. Paramount blijft verbonden aan het project om de distributie te regelen.

Wanneer Killers of the Flower Moon gaat verschijnen is nog niet bekend. De verwachting is dat de film eerst in de bioscoop zal gaan verschijnen en vervolgens op Apple TV+. Mocht je meer willen weten over het verhaal van Killers of the Flower Moon, lees dan hier meer over deze bijzondere boekverfilming.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  interFACE

  ‘Niemand minder dan Tom Hank’.
  Die ken ik niet. Wellicht bedoel je Tom HankS. ?

  Al tijden geven jullie lezers aan dat het niveau ondermaats is. Waar is de liefde voor jullie vak gebleven? Ga eens je best doen en kwaliteit implementeren in de artikelen.

 • Profielfoto
  polansky

  @Interface – Het moet allemaal zo goedkoop mogelijk. Je hoeft hier geen hoogwaardige journalistiek te verwachten. Het is allemaal van het niveau CTRL-C / CTRL-V. – Zelfs het vertaalwerk is vaak niet meer dan een kopietje van Google translate.

  Niet te druk om maken.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Zou het helpen zoveel geld ertegenaan te smijten? Ik ga in ieder geval niet mijn Apple TV+ abonnement verlengen, als mijn gratis periode ten einde is.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik denk ook dat de meeste mensen zullen opzeggen.
  Het ‘gratis’ jaar heeft niets gebracht wat mij zal doen besluiten om het ook door te zetten.

  Ik vermoed dat Apple hoopt dat veel mensen hun abonnement vergeten zijn, zodat ze er stilzwijgend een betaald abonnement van kunnen maken. Daar heb je in principe al toestemming voor gegeven.

  Op tijd opzeggen dus!!

 • Profielfoto
  Pieter1968

  Waarom die herhaling in de tekst? Omdat het nieuwsfeit zelf niks voorstelt gewoon maar 2x hetzelfde opschrijven?

 • Profielfoto
  McQueen

  Het uitgangspunt van Apple TV+ blijft vreemd. Stel dat Apple ooit iTunes had gelanceerd maar daarin alleen een duizendtal zelf geproduceerde nummers, dan was iTunes (of de iPod) nooit zo’n succes geworden. Juist Apple heeft de diepe zakken en de onderhandelingspositie om van de filmstudio’s alle content in hun streaming service te krijgen, iets wat Steve Jobs met iTunes en de muziekstudio’s wel lukte.

  Ik blijf het jammer vinden dat geen enkele streaming service alle klassiekers van Hitchcock aanbiedt, of Casablanca, of 2001: A space Odyssey. Videoland heeft nu alle James Bond films, maar is dan weer de enige. Netflix lijkt zich ook te focussen op eigen content, terwijl er nog zo veel klassiekers liggen te verstoffen.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Kijk, het is duidelijk dat Apple zijn kosten hier nooit uit gaat halen. De strijd tussen Apple en Netflix (en CBS AA, en Disney, en…) gaat om het kopen van nieuwe klanten, en op die manier om het op den duur behalen van een aanbodmonopolie. Als je wilt weten hoe dat werkt, zie hier.