Logic krijgt van Apple grootste update sinds Logic Pro X

Door: Mark Hofman - 4 reacties
Logic Pro X 10.5
(Afbeelding: Apple)

Apple heeft vandaag, door middel van een persbericht, een grote Logic Pro X update onthuld. Het bedrijf uit Cupertino meldt dat dit de grootste update van het programma is sinds de komst van Pro X.

Volgens Apple zelf weet het scala aan krachtige functionaliteiten ervoor te zorgen dat Logic Pro X 10.5 een hele belangrijke lancering is voor muzikanten. Zo zijn er onder andere verbeteringen te vinden voor producenten van elektronische muziek.

Apple onthult grote Logic Pro X update

De vraag die we ons allemaal waarschijnlijk stellen is: wat is er precies nieuw? We zetten de nieuwe functionaliteiten voor je op een rij.

Live Loops

Logic-gebruikers maken met Live Loops op de Mac muziek op non-lineaire manieren. Loops, samples en opnames worden opgesteld in een nieuw muziekraster. Mogelijke inspiratie voor nieuwe arrangementen en tracks die verfijnd worden dankzij de functionaliteiten van Logic.

In Logic Pro X 10.5 wordt Remix FX geïntroduceerd dat een aanvulling is op Live Loops. De aanvulling levert een verzameling aan elektronische effecten. Voorbeelden hiervan zijn Bitcrusher, filter, gater en repeater. Al deze effecten kunnen in real-time worden toegepast op sporen of de gehele mix.

Logic Pro X 10.5
Quick Sampler (Afbeelding: Apple)

Sampler en Quick Sampler

De EXS24-plug-in is een standaard in de muziekindustrie en Sampler is daar de volgende generatie van. De plug-in is niet alleen voorzien van regelaars om geluid vorm te geven, maar is ook voorzien van een volledig nieuwe ontwerp.

Met Quick Sampler is het mogelijk om van ieder geluidssample een bespeelbaar instrument te maken. Het is voor de muzikant mogelijk om een geluid te halen uit Logic, de Dictafoon of de Finder. Daarnaast is het ook mogelijk om direct een geluid op te nemen naar de Quick Sampler.

Beats maken in Logic Pro X

Het nieuwe Logic Pro X 10.5 zorgt niet alleen voor bovenstaande toevoegingen. Het levert ook de gereedschap voor muzikanten om makkelijk beats te produceren. Iets dat voor alle genre’s handig is, maar het meest tot zijn recht komt in de productie van hip-hop en elektronische muziek.

De volgende zaken helpen de producenten daarbij:

Step Sequencer

De Step Sequencer is een nieuwe editor in Logici Pro X 10.5. Dankzij de toegankelijke interface wordt het mogelijk om drumbeats, baslijnen en melodieën te programmeren. De tool combineert muziek maken op basis van patronen met het gebruik van elementen die te bewerken zijn. Als gebruiker heb je bijvoorbeeld controle over notensnelheid, repeat, gate, skip, afspeelrichting en randomization.

Logic Pro X 10.5
De Step Sequencer (Afbeelding: Apple)

Drum Synth

Deze tool biedt een verzameling aan bassdrums, snares, tomtoms en percussieklanken. Hiermee kan jij je eigen beat in elkaar zetten. Iets dat dankzij de aanpassingsmogelijkheden van de geluiden overigens wel volledig naar eigen wens kan.

Drum Machine Designer

Met de Drume Machine Designer bouw je eigen elektronische drumkits in Logic Pro X. Elk drumpad biedt ruimte voor plug-ins van Quick Sampler en Drum Synth om geluiden binnen een drumkit makkelijk te kunnen bewerken. Vervolgens kan je de kits geprogrammeerd worden met de Step Sequencer en zijn ze in realtime te bespelen.

Logic Pro X 10.5
Drum Machine Designer (Afbeelding: Apple)

Logic Pro X Remote

Logic Remote is een app die je samen met Logic Pro X kan gebruiken. Hierdoor geef je een extra dimensie aan het programma. Door een iPhone of iPad te koppelen wordt het mogelijk om een instrument te bespelen via multi-touch.

Dat was al mogelijk, maar dankzij de update breidt ook deze app iets uit. Het is nu namelijk mogelijk om geluiden te triggeren in Live Loops. Je kan als gebruiker loops zoeken, toevoegen en Remix FX op een sessie toepassen.

Logic Pro X 10.5
Logic Remote (Afbeelding: Apple)

Logic Pro X prijzen en beschikbaarheid

Versie 10.5 van Logic Pro X is vandaag gratis beschikbaar voor mensen die het programma al hebben aangeschaft. De nieuwe functionaliteiten worden in vorm van een update uitgerold.

Nieuwe klanten kunnen de app nu voor €229,99 aanschaffen in de Mac App Store. Logic Remote 1.4 tik je gratis op de kop in de App Store van de iPhone of iPad.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  plonserd

  Die live loops zijn fijn om de structuur van je song mee te bepalen, een grote reden waarom ik nu veel wissel tussen Ableton en Logic tijdens het schrijfproces. Voorlopig lijkt wel m’n Launchpad Pro nog niet volledig naar behoren te werken, maar ik verwacht wel nog een update van Novation in de toekomst. Om live te spelen blijf ik wel bij Ableton, maar om te schrijven kan ik nu eindelijk volledig in Logic blijven. De toevoeging van een makkelijk te gebruiken sampler (wat ik ook gewend ben van Ableton) ipv die dinosaurus van een EXS24 is ook een leuke toevoeging.

 • Profielfoto
  Maarten

  Kost dit alles niet heel veel extra power

 • Profielfoto
  LievenL

  De 90 dagen trial versie is nu ook beschikbaar zie ik.

 • Profielfoto
  Tomac5

  Maarten op 13 mei 2020 07:19
  Kost dit alles niet heel veel extra power

  Goeie vraag ja. Ik draai Logic nu op een early 2013 retina MBP (maxed out). Dat gaat eigenlijk nog verrassend soepel. Alleen Diva doet soms wat moeilijk. Maar dat verwacht je van een diva