Apple en Google tonen voorbeeld van app voor contactonderzoek

Door: Wesley Akkerman - 9 reacties
Apple Google contract tracking coronavirus 16x9
(Afbeelding via TC)

Apple en Google hebben meer informatie gegeven over het notificatiesysteem in het kader van de beperking van de verspreiding van het coronavirus. Zo hebben de techgiganten een voorbeeld van een interface laten zien en hebben ze laten weten welke beperkingen er actief zijn.

De plannen voor dit systeem werden begin april gepresenteerd door Google en Apple. Dit systeem kan potentiële geïnfecteerden volgen middels Bluetooth Low Energy-signalen. Daardoor wordt theoretisch iedereen achteraf op de hoogte gebracht, wanneer blijkt dat ze langs iemand met het virus gelopen hebben. De api, tools voor ontwikkelaars, maakt gebruik van versleutelde gegevens zodat die data niet te herleiden is. Eerder maakten beide bedrijven ook al de belofte het systeem te stoppen wanneer de pandemie over is.

Google en Apple geven voorbeelden

Google en Apple hebben nu voorbeelden gegeven van een mogelijke interface voor de app die gebruikmaakt van de api. Dit is vooral handig voor ontwikkelaars van apps die hiervan gebruik gaan maken, als referentiemodel. Voor ons is het alvast handig om te zien wat we straks ongeveer kunnen verwachten, mochten we de apps in gebruik nemen. Zo is op de screenshots te zien wat voor soort berichten we kunnen verwachten wanneer er iets aan de hand is.

Google Apple Covid corona
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple / Google)

Daarnaast leveren beide bedrijven nu een bibliotheek aan code in de vorm van een software development kit (sdk) en een Xcode-toolkit. De eerste is bedoeld voor Android-ontwikkelaars en komt van Google, de tweede is bedoeld voor iOS-ontwikkelaars en komt van Apple. Met deze tools hopen de bedrijven dat ontwikkelaars een goede basis hebben om op te bouwen. De code is echter niet bedoeld voor publicatie, alleen ter referentie.

Hoewel zowel Google als Apple niet bekendmaken met welke landen ze tot nu toe contact gehad hebben, is wel duidelijk dat verschillende overheden contact gezocht hebben. Als platformhouders hebben ze namelijk een ongekende toegang tot verschillende onderdelen, waaronder de bluetoothverbinding.

Specifieke principes

Ook hebben Apple en Google een aantal specifieke principes neergelegd waar ontwikkelaars, die werken voor gezondheidsorganisaties, zich aan moeten houden. Zo mag je de tools alleen gebruiken in het kader van contactonderzoek met betrekking tot covid-19. De gemaakte apps mogen geen gebruikmaken van locatiediensten en moeten gebruikers de mogelijkheid geven tot een opt-in.

Bovendien mogen ontwikkelaars de apps niet gebruiken voor advertentiedoeleinden. Wanneer men bestaande apps updatet met de api, dan mag die dus geen advertenties weergeven. Ook mag de app geen toegang tot de locatie van de gebruiker hebben.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  sjoerdl

  Waarom maken ze niet samen een wereldwijde crisis app dan? Hoe minder partijen betrokken zijn hoe beter lijkt mij.

 • Profielfoto
  Di May

  Hoe wordt het ‘scherm’-syndroom opgelost ?

  Je phone pikt het Bluetooth-signaal van iemand
  in je buurt op, maar die persoon zit achter een scherm
  of een muur, en is dus verre van Corona-gevaar voor jou.

 • Profielfoto
  icegodd

  ik lees/zie weinig nadelen , dus het is gewoon 100% Top app.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ik heb geen vertrouwen in dit hele gedoe. Gaat alleen maar om “feel good” en “kijk ons nou eens goed bezig zijn”. Ik Ga geen enkele app gebruiken. Ga allemaal aan het werk en hou op met dat corona getrut.

 • Profielfoto
  AppleBoy

  Geen app op mijn iPhone. Ik laat me niet nog eens door alle andere ongure partijen de hele dag in de gaten houden. Dat Apple dat doet kies ik zelf voor omdat ik een iPhone heb aangeschaft. Maar dat andere partijen dat ook even gaan doen is een mentale LockDown en daar pas ik voor.

 • Profielfoto
  Odyssey

  sjoerdl op 5 mei 2020 17:59
  Waarom maken ze niet samen een wereldwijde crisis app dan? Hoe minder partijen betrokken zijn hoe beter lijkt mij.

   

  Juist ja.  Het virus stopt niet aan de grens.  Ik snap niet waarom elk land zo staat op een “eigen” app.  Nu, ik dacht dat er in 2e fase sprake was om de feature in het OS in te bouwen, het is dus denk ik wel op komst.

  benieuwd of er dan ook een update zal zijn voor oudere iOS devices:p

 • Profielfoto
  Odyssey

  Di May op 5 mei 2020 20:02
  Hoe wordt het ‘scherm’-syndroom opgelost ?

  Je phone pikt het Bluetooth-signaal van iemand
  in je buurt op, maar die persoon zit achter een scherm
  of een muur, en is dus verre van Corona-gevaar voor jou.

  Ooit al eens ja macbook met apple watch proberen ontgrendelen?
  Als ik verder dan 1m sta is dat al te ver voor low power bluetooth…

  Door een muur zal dit niet voor false/positive zorgen, als je nu natuurlijk heel dicht tegen een raam of plexi gaat staan, dan bestaat er mogelijk meer kans op een foute meting.

  Maar de tool is bedoeld als waarschuwing, niet als zekerheid, lijkt mij dat de voordelen nog massaal opwegen tegen de eventuele false/positive’s…

 • Profielfoto
  steveb

  Wat als iemand mawre maakt. Opsplitst in minuscule bestandjes en mee stuurs via deze Bluetooth gegevens.

  Die bestandjes copieren zichzelf naar het volgende toestel dat je tegen komt en ….
  Binnen een paar dagen heb je 10tallen mensen gezien met een smartphone, gsm, laptop, ….
  En is het malware bestand op u toestel compleet.

  op de vorige olimpische spelen (of we voetbal) werd al zo iets geprobeerd

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ik weet nog niet of ik dit op mijn telefoon wil toestaan, het hangt helemaal af van de App die de Nederlandse overheid aan gaat bieden. Deze API van Apple en Google zit volgens diverse deskundigen goed in elkaar, qua privacy en encryptie. Dat je door het gebruik van Android die privacy ongedaan maakt staat daar los van.

   

  Helaas is de ketting zo sterk als de zwakste schakel en dat is de App van de overheid, het is al diverse keren voorgekomen dat IT infrastructuur van de overheid niet veilig genoeg was. Bijv. de NL-Alert-App.