Jelle van Es
Jelle van Es App Store 22 mei 2020

Door Apple doorgelichte Care19-app deelt data met derden

Met de huidige crisis zijn er vele partijen die bezig zijn met het maken van apps die door middel van locatiedata proberen te achterhalen met wie je in contact bent geweest en of je op die manier risico loopt om het virus te hebben ontvangen. Eén van die apps is Care19.

Een belangrijk onderdeel van het uitbrengen van dit soort apps is er voor te zorgen dat ze qua privacy goed in elkaar zitten. De app Care19, die gebruikt wordt in de Amerikaanse Staten North en South Dakota, is door Apple en de lokale regering doorgelicht, maar kent toch een aantal privacy problemen.

Care19 kent privacy-problemen

Het probleem dat Care19 heeft, is dat het dus data met derden deelt. Zo liet de reviewer van Jumbo Privacy op zijn blog weten. Het zou gaan om het delen van data met onder andere Foursquare. Daarmee is de app eigenlijk in overtreding met zijn eigen regels die stelt dat het geen data met derden deelt, tenzij het vanuit de regering zou moeten. De maker van de app, ProudCrowd, bevestigt dat de iPhone-app inderdaad data deelt met Foursquare, maar dat die data niet commercieel ingezet wordt. De Android-app doet dat overigens ook, maar daarbij wordt de data meer anoniem gemaakt.

Care19
De desbetreffende app

Als gevolg van de review van de Care19-app laat Vern Dosch, die voor de Amerikaanse staat North Dakota werkt als contact-tracing facilitator, weten dat ze de app niet goed hebben doorgelicht. Men weet dat het grote publiek erg huiverig is wanneer het op dit soort apps aankomt en de privacy niet goed gewaarborgd. En dan is het dus pijnlijk dat dit gebeurt. Apple laat op zijn beurt weten dat het onderzoekt hoe het zit en dat wanneer het inderdaad niet werkt zoals het zou moeten, dat het samen met de ontwikkelaar kijkt wat er aan gedaan kan worden.

In de Nederlandse strijd tegen het virus is het overigens redelijk stil rondom de plannen van de tracking-app.

Reageer op artikel:
Door Apple doorgelichte Care19-app deelt data met derden
Sluiten