Apple adviseert nu om mondkapjes te dragen

Door: Jelle van Es - 8 reacties
Coronavirus
(Afbeelding: EPA/ANDY RAIN)

In de huidige crisis krijgen we te maken met behoorlijk veel informatie. We weten inmiddels dat we afstand moeten houden en veel onze handen moet wassen. Maar dat is slechts het begin. Apple heeft inmiddels al een tijdje een speciale website die je informeert over wat je moet doen.

Op deze website vind je informatie die je goed kunt gebruiken. Informatie die je voornamelijk naar andere bronnen toestuurt, die experts zijn op de verschillende gebieden. Nu is er echter een interessante update gekomen, waarbij Apple adviseert om mondkapjes te dragen.

Apple adviseert mondkapjes te dragen

En mondkapjes is een heet hangijzer in Nederland. In verschillende landen wordt het gebruik van mondkapjes in het openbaar verplicht gesteld. Maar in Nederland wil men nog niet zo ver gaan. Bovendien twijfelen experts over het nut er van. Het kan namelijk een schijnveiligheid opleveren. Nou, Apple staat daar dus anders in en geeft aan dat het hebben van een mondkapje handig is.

Apple schrijft over het gebruik van een mondkapje het volgende: Een stoffen mondkapje kan jou en anderen tegen ziektekiemen beschermen en de verspreiding vertragen. Vervolgens laat het bedrijf weten wat je precies moet doen. De onderstaande tekst is op de website te vinden:

Koop een mondkapje van stof. Als je er geen kunt vinden, moet je improviseren. Maak een mondkapje van een dicht geweven stuk katoen, zoals een laken of een zakdoek, of een t-shirt als je niets anders kunt vinden. Klik op deze link om de volledige instructies van de CDC te bekijken. Zorg dat je mondkapje uit meerdere lagen stof bestaat, goed aansluit op je gezicht, maar wel comfortabel zit. Er moeten oorlusjes aanzitten of het moet achter je hoofd vastgemaakt kunnen worden. Draag je mondkapje in het openbaar, met name op plekken waar het moeilijk is om afstand te houden, zoals in winkels of apotheken.

Illustratie Apple crisis
Een illustratie die Apple op zijn website heeft. (Afbeelding: Apple)

Tegelijkertijd roept Apple op om de chirurgische of N95-maskers niet te gebruiken, omdat die voor zorgpersoneel bedoeld zijn.

Het RIVM is overigens van mening dat het dragen van mondkapjes – met uitzondering van ernstig zieke patiënten – geen meerwaarde heeft. Zie hieronder de info-video van het RIVM:

➔ Wil je meer lezen over de Corona crisis? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Jorik

  Ik kan de tekst van dit artikel helemaal niet vinden op de Nederlandstalige website van Apple.

  In de Juridische tekst van deze COVID-19 “site” van Apple staat:

  “The COVID-19 Website is not available in all languages and it is intended for use only in the United States.”

  Dus ik denk eerlijk gezegd niet dat je dit als advies van Apple aan mensen buiten de VS mag zien. M.a.w. het is een advies dat gebaseerd is op de VS autoriteiten en hoe er in dat land wordt omgegaan met de coronacrisis. Uiteraard kan deze informatie wel interessant zijn, om te zien hoe Apple hier mee omgaat, maar ik voel me niet aangesproken (door Apple) om nu een mondkapje te gaan dragen.

 • Profielfoto
  icegodd

  mondkapje … = schijnveiligheid. (kwaliteit vd mask: fake, DIY. maanden lang gebruiken, 8 vd 10 mensen gebruiken mask fout: op en af doen(roken/eten) en raken daarna weer objecten)

   

 • Profielfoto
  RW076

  Hou toch op man. Iets is altijd nog beter dan niets. Stop met MSM napraten (is moeilijk als dat je enige vorm van nieuws is) en ga je boerenverstand eens gebruiken.

   

  “If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.”

 • Profielfoto
  Odie

  RW076 op 4 mei 2020 21:28
  Hou toch op man. Iets is altijd nog beter dan niets. Stop met MSM napraten (is moeilijk als dat je enige vorm van nieuws is) en ga je boerenverstand eens gebruiken.

   

  “If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.”

  Mensen die termen als MSM gebruiken moet je vooral niét als leidraad gebruiken. Luisteren naar autoriteiten als het RIVM zou je wél als leidraad moeten gebruiken. Just my 2 cents…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, het is me allemaal wat. Sta je bij de supermarkt waar iedereen als een malle drie keer per minuut die karretjes staat te ontsmetten, om vervolgens tachtig  artikelen in hun klauwen te pakken, die al door dertien andere mensen zijn aangeraakt.

  En dan lees je op de pagina’s van het RIVM:

  De kans is klein dat je ziek wordt als je spullen of oppervlakken aanraakt of vastpakt, zoals post, pakketjes of een bos bloemen. De kans wordt nog kleiner als je regelmatig de handen wast en voorkomt dat je na het aanraken met de handen in het gezicht komt.

  Gewoon lekker je handjes wassen vóór en na bezoek. Dan kom je al een heel eind. En zolang iemand vlak bij je je niet recht in je bek niest, kan er ook niet zo heel veel gebeuren. Ondanks dat ik overal aan meedoe en met een grote boog om iedereen heen loop, ben ik er wel een beetje klaar mee.

 • Profielfoto
  Jorik

  RW076 op 4 mei 2020 21:28
  Hou toch op man. Iets is altijd nog beter dan niets. Stop met MSM napraten (is moeilijk als dat je enige vorm van nieuws is) en ga je boerenverstand eens gebruiken.

   

  “If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.”

  “Baat het niet, dan schaadt het niet” gaat niet altijd op. Als mensen risicovoller gedrag gaan vertonen omdat ze een mondkapje op hebben en dat ding niet correct gebruiken, dan zul je zien dat het een averechts effect zal hebben. Dus nee, je kunt niet in het algemeen zeggen “iets is altijd nog beter dan niets”.

  Ik weet niet of het netto beter of slechter uitkomt, maar als ik de beelden zie van hoe mondkapjes in andere landen gebruikt wordt, dan zie ik maar al te vaak dat dat ding niet eens over de neus gedragen wordt. Of dat het even afgeschoven wordt om te kunnen eten en dan weer teruggeschoven wordt. Volgens mij heeft dat ding dan niet veel zin meer.

  Maar ik denk dat het in omgevingen waar die 1.5m gewoon niet gaat lukken, wel een goede manier is om het risico op besmetting te verminderen. Zoals bijvoorbeeld als er weer meer gebruik gemaakt gaat worden van het OV.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb een uitleg van een virologe gehoord die duiudelijk maakte dat het dragen van mondkapjes in de meeste gevallen eerder gevaarlijk is dan een bescherming.

  En niet om de reden die vaak wordt aangegeven; dat mensen ze verkeerd gebruiken. Maar omdat een ieder van ons meerder virussen bij zich draagt, die zelden een probleem geven. Door het gaan dragen van een mondkapje recirculeert alles wat je uitademt zo ongeveer weer direct je lichaam in en stapel je bacterie op bacterie. Waardoor je dus eerder ziek kan worden.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Waarom geeft een bedrijf als Apple dit soort adviezen? Schoenmaker blijf bij je leest!

  En wat al die adviezen betreft: boeien. Die “anderhalve meter samenleving” geeft me jeuk op vreemde plekken en overdag sta ik ook gewoon met klanten in de zaak die boven op je lip komen staan, dus in mijn vrije tijd kan ik me daar ook niet zo druk over maken. Ik ga gewoon naar de supermarkt en loop gewoon langs iemand in het gangpad hoor, als die mens daar een probleem mee heeft moet ie lekker thuis zijn boodschappen laten bezorgen.