Mark Hofman
Mark Hofman App Store 8 mei 2020

VPN nodig voor je Mac? Probeer deze 5 gratis opties eens!

Virtual Private Networks, beter bekend als VPN’s, zijn op dit moment populairder dan ooit. Ze werden al populairder voordat de meeste mensen vanuit huis moesten werken, maar de groei is sinds de maatregelen wel goed te zien. Maar voor welke VPN moet je eigenlijk gaan?

Dit artikel is bedoeld voor de mensen die nog niet zoveel ervaring hebben met een VPN. We zetten namelijk vijf gratis varianten voor je op een rij, waarvan wij denken dat ze het proberen waard zijn. Vooral handig om voor het eerst in aanraking te komen met een VPN en eens te kijken of het iets voor je is.

We weten dat er bij dit soort artikelen makkelijk verwarring kan ontstaan, dus goed om even aan te kaarten dat we geen geld krijgen van de ontwikkelaars of geen enkele deal hebben gesloten. Dit is puur een artikel die bedoeld is om mensen op weg te helpen. 

Gratis VPN voor je Mac

Of je nu in het bezit bent van een iMac, een MacBook Pro of een MacBook Air: een VPN kan altijd handig zijn. Hiermee surf je bijvoorbeeld een stuk veiliger over het web. Dat heeft te maken met het feit dat je verbinding maakt met andere servers, waardoor jij je daadwerkelijke locatie af kan schermen. Je bent een stuk anoniemer en dus ook een stuk veiliger.

Ook al is het bedrag vaak niet heel hoog, het gebruik van een VPN kost meestal wel wat geld. En als je geen zin hebt om vast te zitten aan een abonnement, zonder te weten of het wat voor je is, is het wel zo fijn om eerst even te kunnen kijken of je er een wil hebben. Daarom hebben we vijf gratis varianten voor je op een rij gezet.

VPN Mac
Klik/tap voor groter

OpenVPN

OpenVPN is sinds 2002 al onder ons en behoort tot een van de bekendste gratis VPN cliënten voor de Mac. Uit deze lijst heeft deze dienst zonder twijfel de meeste bekendheid en dat komt voornamelijk door het grote aanbod aan functionaliteiten. OpenVPN is bijvoorbeeld op afstand te bedienen, gebruikt site-to-site VPNs en blijft volop in ontwikkeling.

Deze cliënt is misschien niet het makkelijkst in gebruik, maar wordt geroemd om de vele functionaliteiten en betrouwbaarheid. Het grootste punt van kritiek is dat er een limiet zit op het aantal VPN configuraties. Je kan er bijvoorbeeld niet meer dan 50 opslaan.

Naast een variant voor de Mac, is er ook ondersteuning te vinden voor Windows. Daarnaast is OpenVPN ook beschikbaar voor iOS en Android.

Downloaden kan hier.

TunnelBlick

TunnelBlick is een open source VPN voor Mac. Dat betekent dat het programma werkt met iedere VPN provider die voorzien is van ondersteuning van OpenVPN. Dit zorgt er overigens ook voor dat je er vanuit kan gaan dat je internetgebruik niet stiekem opgeslagen wordt. Dit soort VPN software is wat dat betreft meer transparant dan proprietary apps.

Het is een gegeven bij alle OpenVPN cliënten, dus ook bij TunnelBlick: je sessiedata wordt standaard opgeslagen. Dit is dus standaard bij dit soort open source software, maar je kan data logging uitschakelen. Gelukkig zijn dit soort zaken, net als andere problemen, makkelijk op te lossen dankzij de grote community die achter de VPN-dienst zit. Hierdoor wordt je bij vragen bijna altijd snel geholpen door andere gebruikers, wat zeker een toegevoegde waarde is.

TunnelBlick is niet alleen beschikbaar voor Mac, maar ook voor iOS.

Downloaden kan hier.

VPN voor Mac
Klik/tap voor groter

WireGuard

WireGuard is een snelle VPN tunnel die het qua prestaties wint van OpenVPN en IPSec. Verbindingen die via WireGuard gemaakt worden leunen op de uitwisseling van public keys. Dat is de reden dat de VPN tussen IPs kan ronddwalen, waardoor het niet nodig is om verbindingen te beheren.

WireGuard zorgt ervoor dat een Mac verbinding maakt met een VPN, trekt nieuwe tunnels uit het archief en maakt vervolgens nieuwe tunnels aan. Er wordt gebruik gemaakt van cutting-edge cryptography om de gebruiker veilig te houden.

WireGuard is beschikbaar voor Mac. Daarnaast kan je de dienst ook gebruiken op Windows, Linux, Android en iOS.

Downloaden kan hier.

OpenConnect GUI

OpenConnect GUI maakt gebruik van TLS en DTLS om sessies tot stand te brengen. Het programma draait op het Cisco AnyConnect SSL VPN Protocol. OpenConnect is oorspronkelijk ontwikkeld als een open source vervanger voor Cisco’s proprietary product. Het programma groeide als een gek in populariteit.

De rauwe versie van OpenConnect vereist enige kennis over programmeren. De VPN cliënt zelf weet het voor beginners overigens wel makkelijker te maken. OpenConnect GUI biedt gebruikers een simpelere interface aan, waardoor iedereen ermee aan de haal kan.

Downloaden kan hier.

SoftEther VPN

SoftEther VPN behoort tot een van de beste VPN-applicaties die gebruik maakt van een multi-protocol. Het programma draait niet alleen op Mac, maar ook op Windows en Linux. Het maakt niet uit of je deze software voor zakelijke doeleinde of voor persoonlijk gebruik installeert: het is volledig gratis te gebruiken.

De applicatie ondersteunt bijna alle VPN-protocollen. Dat betekent dus niet alleen dat dit een van de meest geavanceerde OpenVPN cliënten voor Mac is. Het betekent ook dat je het programma kunt aansluiten op [email protected]/IPsec, MS-SSTP, L2TPv3, EtherIP en VPN-over-HTTPS verbindingen.

Downloaden kan hier.

We hebben enige kennis van VPN’s in huis, maar zijn er zeker geen experts in. Mocht er dus iets niet kloppen in het artikel of zijn er zaken die we missen, laat het dan zeker weten in de reacties!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VPN nodig voor je Mac? Probeer deze 5 gratis opties eens!
Sluiten