VPN nodig voor je Mac? Probeer deze 5 gratis opties eens!

Door: Mark Hofman - 13 reacties
VPN voor Mac
(Afbeelding: Pexels)

Virtual Private Networks, beter bekend als VPN’s, zijn op dit moment populairder dan ooit. Ze werden al populairder voordat de meeste mensen vanuit huis moesten werken, maar de groei is sinds de maatregelen wel goed te zien. Maar voor welke VPN moet je eigenlijk gaan?

Dit artikel is bedoeld voor de mensen die nog niet zoveel ervaring hebben met een VPN. We zetten namelijk vijf gratis varianten voor je op een rij, waarvan wij denken dat ze het proberen waard zijn. Vooral handig om voor het eerst in aanraking te komen met een VPN en eens te kijken of het iets voor je is.

We weten dat er bij dit soort artikelen makkelijk verwarring kan ontstaan, dus goed om even aan te kaarten dat we geen geld krijgen van de ontwikkelaars of geen enkele deal hebben gesloten. Dit is puur een artikel die bedoeld is om mensen op weg te helpen. 

Gratis VPN voor je Mac

Of je nu in het bezit bent van een iMac, een MacBook Pro of een MacBook Air: een VPN kan altijd handig zijn. Hiermee surf je bijvoorbeeld een stuk veiliger over het web. Dat heeft te maken met het feit dat je verbinding maakt met andere servers, waardoor jij je daadwerkelijke locatie af kan schermen. Je bent een stuk anoniemer en dus ook een stuk veiliger.

Ook al is het bedrag vaak niet heel hoog, het gebruik van een VPN kost meestal wel wat geld. En als je geen zin hebt om vast te zitten aan een abonnement, zonder te weten of het wat voor je is, is het wel zo fijn om eerst even te kunnen kijken of je er een wil hebben. Daarom hebben we vijf gratis varianten voor je op een rij gezet.

VPN Mac
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Pexels)

OpenVPN

OpenVPN is sinds 2002 al onder ons en behoort tot een van de bekendste gratis VPN cliënten voor de Mac. Uit deze lijst heeft deze dienst zonder twijfel de meeste bekendheid en dat komt voornamelijk door het grote aanbod aan functionaliteiten. OpenVPN is bijvoorbeeld op afstand te bedienen, gebruikt site-to-site VPNs en blijft volop in ontwikkeling.

Deze cliënt is misschien niet het makkelijkst in gebruik, maar wordt geroemd om de vele functionaliteiten en betrouwbaarheid. Het grootste punt van kritiek is dat er een limiet zit op het aantal VPN configuraties. Je kan er bijvoorbeeld niet meer dan 50 opslaan.

Naast een variant voor de Mac, is er ook ondersteuning te vinden voor Windows. Daarnaast is OpenVPN ook beschikbaar voor iOS en Android.

Downloaden kan hier.

TunnelBlick

TunnelBlick is een open source VPN voor Mac. Dat betekent dat het programma werkt met iedere VPN provider die voorzien is van ondersteuning van OpenVPN. Dit zorgt er overigens ook voor dat je er vanuit kan gaan dat je internetgebruik niet stiekem opgeslagen wordt. Dit soort VPN software is wat dat betreft meer transparant dan proprietary apps.

Het is een gegeven bij alle OpenVPN cliënten, dus ook bij TunnelBlick: je sessiedata wordt standaard opgeslagen. Dit is dus standaard bij dit soort open source software, maar je kan data logging uitschakelen. Gelukkig zijn dit soort zaken, net als andere problemen, makkelijk op te lossen dankzij de grote community die achter de VPN-dienst zit. Hierdoor wordt je bij vragen bijna altijd snel geholpen door andere gebruikers, wat zeker een toegevoegde waarde is.

TunnelBlick is niet alleen beschikbaar voor Mac, maar ook voor iOS.

Downloaden kan hier.

VPN voor Mac
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Pexels)

WireGuard

WireGuard is een snelle VPN tunnel die het qua prestaties wint van OpenVPN en IPSec. Verbindingen die via WireGuard gemaakt worden leunen op de uitwisseling van public keys. Dat is de reden dat de VPN tussen IPs kan ronddwalen, waardoor het niet nodig is om verbindingen te beheren.

WireGuard zorgt ervoor dat een Mac verbinding maakt met een VPN, trekt nieuwe tunnels uit het archief en maakt vervolgens nieuwe tunnels aan. Er wordt gebruik gemaakt van cutting-edge cryptography om de gebruiker veilig te houden.

WireGuard is beschikbaar voor Mac. Daarnaast kan je de dienst ook gebruiken op Windows, Linux, Android en iOS.

Downloaden kan hier.

OpenConnect GUI

OpenConnect GUI maakt gebruik van TLS en DTLS om sessies tot stand te brengen. Het programma draait op het Cisco AnyConnect SSL VPN Protocol. OpenConnect is oorspronkelijk ontwikkeld als een open source vervanger voor Cisco’s proprietary product. Het programma groeide als een gek in populariteit.

De rauwe versie van OpenConnect vereist enige kennis over programmeren. De VPN cliënt zelf weet het voor beginners overigens wel makkelijker te maken. OpenConnect GUI biedt gebruikers een simpelere interface aan, waardoor iedereen ermee aan de haal kan.

Downloaden kan hier.

SoftEther VPN

SoftEther VPN behoort tot een van de beste VPN-applicaties die gebruik maakt van een multi-protocol. Het programma draait niet alleen op Mac, maar ook op Windows en Linux. Het maakt niet uit of je deze software voor zakelijke doeleinde of voor persoonlijk gebruik installeert: het is volledig gratis te gebruiken.

De applicatie ondersteunt bijna alle VPN-protocollen. Dat betekent dus niet alleen dat dit een van de meest geavanceerde OpenVPN cliënten voor Mac is. Het betekent ook dat je het programma kunt aansluiten op [email protected]/IPsec, MS-SSTP, L2TPv3, EtherIP en VPN-over-HTTPS verbindingen.

Downloaden kan hier.

We hebben enige kennis van VPN’s in huis, maar zijn er zeker geen experts in. Mocht er dus iets niet kloppen in het artikel of zijn er zaken die we missen, laat het dan zeker weten in de reacties!

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Rickje

  Interessant. Ben vooral ook benieuwd welke VPN’s de OMT’ers gebruiken.

  Heb zelf nog geen VPN, maar ben gecharmeerd van Lockdown.

  Maar in zn algemeen. Wat zijn jullie ervaringen? Aanbevelingen? Functionaliteit (iOS en Mac)

 • Profielfoto
  RobinJans

  Ik gebruik WindScribe (Pro) en ben daar heel erg tevreden over, zeker ook de moeite waard om te overwegen. Biedt ook een gratis variant aan met tot naar ik geloof 10 Gb vrije VPN data.

  Hier staat de VPN eigenlijk altijd aan, natuurlijk is het een extra laag beveiliging maar ik gebruik het vooral om sites te ontgrendelen die locked zijn voor een bepaald land/werelddeel.

 • Profielfoto
  ge2rt

  Een (gratis) VPN client is natuurlijk handig (ik gebruik Tunnelblick) maar zonder een VPN provider heb je niet zoveel aan enkel een client. Je zult dus ook nog op zoek moeten naar een provider waarvan sommige wellicht een gratis beperkte variant hebben om uit te proberen. (Of zelf een eigen server hosten, danwel vanuit je huis of via een VPS oid, maar dat gaat voor dit artikel weer te ver schat ik)

  SoftEther is volgens mij een uitzondering, die hebben ook publieke servers meen ik.

 • Profielfoto
  Odyssey

  gaat in hoofdzaak over gebruik, maar bij een VPN is het vooral goed te weten wat de traffic limit en bandbreedte zijn…  Zeker als je bvb buitenlandse streams wil gaan bekijken:)

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik gebruik wel eens VPN om bij andere sites te komen die soms geblokkeerd zijn. Ook voor goedkopere vakanties en zulk soort zaken.  Sinds ±3 jaar heb ik een betaalde ExpressVPN account en dit werkt voor mij perfect.

 • Profielfoto
  Jimgubbels

  RobinJans op 8 mei 2020 12:02
  Ik gebruik WindScribe (Pro) en ben daar heel erg tevreden over, zeker ook de moeite waard om te overwegen. Biedt ook een gratis variant aan met tot naar ik geloof 10 Gb vrije VPN data.

  Hier staat de VPN eigenlijk altijd aan, natuurlijk is het een extra laag beveiliging maar ik gebruik het vooral om sites te ontgrendelen die locked zijn voor een bepaald land/werelddeel.

  Ik gebruik sinds een jaar ook Windscribe, maar ben niet tevreden. Veel sites worden niet weergegeven, hij blokkeert tevens mijn ING app, jammer, als het abonnement afloopt zoek ik een andere optie.

 • Profielfoto
  liudger

  Met homeassistant kan je thuis op een Raspberry een eigen wireguard server met adgaurd filtering en een beveiligde dns verbinding naar bijv. cloudflare opzetten. Dan heb je een goede setup om je verbinding on the road goed te beveiligen. Heb je thuis wel een goede upload snelheid nodig.

 • Profielfoto
  Dutch Viking

  Ik heb een paar maanden Proton VPN geprobeerd. Op zich prima, maar de gratis variant kan maar op één toestel worden gebruikt. Bovendien merkte ik dat na installatie de accu van mijn iPhone (SE 32Gb) vaak snel leeg was. Ik heb toen besloten om een betaalde VPN te gaan gebruiken, ook op mijn echtgenotes iPhone en op mijn MacBook Pro, eventueel ook op mijn echtgenotes iPad.

  Rondkijkend in VPN-land merkte ik wel dat betaalde VPNs niet goedkoop zijn. Het loopt uiteen van rond € 3,= per maand tot “you name it”.

  Ik vond een verwijzing naar SurfShark, en zowel de reviews als de prijs (€ 44,40 voor 2 jaar, = ca. € 1,85 per maand) hebben mij doen besluiten deze aan te schaffen. Veilig, snel en geen limieten aan data of te koppelen apparaten.

  Inmiddels draait dit enige dagen, en ik ben enthousiast geworden. Ik merk nauwelijks verschil in snelheid tussen wel of niet VPN, zelfs wanneer ik een server in bijv. Zwitserland kies. Ook de accu van de iPhone lijkt er wel bij te varen.

  De functies kan ik nog niet allemaal overzien (het zijn er vele), over enige tijd zal ik wel nader berichten.

 • Profielfoto
  bechris60

  De titel van dit artikel en de introductie zijn totaal niet duidelijk. Dit zijn geen VPN providers en er staat voor mensen die beginners hierin zijn. Er staat ook dat het veiliger is enzovoort. Deze clients laten je niet zomaar gratis verbinden met een server. Mocht het wel verbinden met een server is het in de meeste gevallen ook niet handig om een gratis dienst aan te raden. Dat is een meeste gevallen in iedergeval niet veiliger. Het is dat ik zelf VPN servers kan opzetten maar dit is niet duidelijk.

 • Profielfoto
  pruus

  Ik gebruik VPN Unlimited. In het begin echt wel veel klachten. Maar langzamerhand begint het steeds beter te worden. Goede dekking van servers. En steeds minder vertragingen op de lijn. Ook een handige app, die nu eens niet ingewikkeld meer is.

 • Profielfoto
  gweilo

  Ik gebruik Cyberghost, €29 per jaar. Erg snel, servers over de hele wereld, geen logging, handige software, 7 devices, nooit klachten.

 • Profielfoto
  farl4web

  Wat ik dus NOOIT zou doen is kiezen voor een gratis VPN. There is no thing as a free lunch. Je stuurt al je dataverkeer via die partijen en daar zullen ze iets voor terugwillen. Waarschijnlijk gaat het dan ten koste van je privacy.

 • Profielfoto
  Gio

  Ik gebruik urban vpn via Chrome website op mijn MacBook pro