WhatsApp zet limiet op doorsturen berichten in de strijd tegen ‘Fake News’

Door: Mark Hofman - 3 reacties
Whatsapp
(Afbeelding: Ritcie B. Tongo / ANP)

Vorig week werd het al door meerdere media besproken: WhatsApp moet een limiet zetten op het doorsturen van berichten. Dit om misinformatie, beter bekend als Fake News, tegen te gaan over het coronavirus (COVID-19). En dat lijkt nu ook echt te gebeuren.

Vandaag komt naar buiten dat WhatsApp inderdaad een limiet op het doorsturen van berichten heeft gezet. En waar sommige mensen eerder al riepen om een volledige stop op het doorsturen, is dit al een stap in de goede richting.

WhatsApp komt met limiet op doorsturen

WhatsApp heeft nu dus daadwerkelijk een limiet op het doorsturen van berichten gezet. Het is alleen mogelijk om berichten door te sturen naar een gesprek. Dit waar je normaal gesproken een bericht door kan sturen naar verschillende gesprekken tegelijkertijd. Het bedrijf zou graag zien dat de verspreiding van misinformatie over het coronavirus afneemt.

Dat werd eerder al bekend doordat moederbedrijf Facebook zich aansloot bij Twitter en Google in de strijd tegen Fake News. Nu maakt WhatsApp zelf, via een blog op de website, hun eigen bijdrage bekend.

“Afgelopen jaar introduceerde we de dubbele pijlen die aangeven dat een bericht meerdere keren gedeeld is. Zo weten mensen dat bepaalde berichten niet van contacten komen die dichtbij ze staan. We introduceren nu een limiet op deze berichten, zodat ze slechts doorgestuurd kunnen worden naar een chat tegelijkertijd.”

In het statement wordt ook rekening gehouden met andere doeleinden van het doorsturen van berichten.

“Zijn alle doorgestuurde berichten slecht? Zeker niet! We weten dat veel gebruikers de functie gebruiken om behulpzame informatie of grappige filmpjes en memes te delen. Toch hebben we in de afgelopen weken een grote stijging gezien in het aantal doorgestuurde berichten, waardoor het voor sommige gebruikers (zoals ze ons hebben laten weten) allemaal een beetje teveel kan worden. Ook kan dit bijdragen aan het verspreiden van misinformatie.”

WhatsApp is van mening dat “het belangrijk is om het verspreiden van deze berichten te vertragen”, en dat is dus wat het platform nu doet.

Het delen van de juiste informatie

WhatsApp laat weten dat het ook druk bezig is om de juiste informatie bij mensen te krijgen. Hiervoor werkt het bedrijf samen met overheden, de Wereldgezondheidsorganisatie en Ministeries van gezondheid van twintig verschillende landen.

“Samen kunnen deze betrouwbare autoriteiten miljoenen berichten versturen naar de mensen die om informatie of advies vragen.”

Wil je weten welke berichten je moet geloven en welke vooral niet, dan is de Corona Information Hub van WhatsApp misschien iets voor jou. Daar helpt het bedrijf je met het verkrijgen van de juiste informatie.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Ruwepit

  Fake News? Dat is toch alle waarheid waar dat gedrocht uit Amerika het niet mee eens is en simpel afdoet met Fake News…

 • Profielfoto
  Sunshine

  Ach dan gaan we toch gewoon allemaal een andere chat app gebruiken.
  Wat een geneuzel. Daarbij wie bepaalt of iets fake nieuws is? Al die inmenging van bovenaf wordt ik niet goed van. Ieder kritisch geluid wordt onderdrukt. Geen goede zaak.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Fakenews waren toch afwijkende meningen die we niet willen horen?