Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 15 april 2020
Leestijd: 2 minuten

Rechtszaak om FaceTime afgewezen: Apple hoeft niet te betalen

Apple heeft afgelopen week kunnen rekenen op en kleine overwinning, aangezien er geen rechtszaak komt over een claim over FaceTime. Consumenten klaagden namelijk dat Apple er bewust voor zorgde dat de app niet meer werkte op oude iPhones, zodat het bedrijf op allerlei kosten kon besparen.

In 2017 gebeurde het al eerder: Apple werd voor de rechter gesleept vanwege de claim dat het bedrijf er bewust voor zorgde dat FaceTime niet meer werkte op oudere iPhones en iPads. Afgelopen augustus werd de geschiedenis herhaald toen consumenten wederom met dezelfde claim kwamen aanzetten. Het gaat dan in het bijzonder om apparaten die iOS 6 draaien en geen toegang hebben tot de beldienst. Die rechtszaak is nu afgewezen, omdat de rechter in Florida vindt dat de consumenten te lang gewacht hebben met de zaak.

FaceTime werkt niet op oudere apparaten

Afgelopen februari deed zich echter een soortgelijke situatie voor, in Californië. Daar moest het bedrijf wel betalen in een rechtszaak. Echter, in Florida hoeft het dus niet, aangezien de rechter daar dus wat anders besloten heeft. Dat komt dus mogelijk als een kleine verrassing voor het bedrijf uit Cupertino, maar een gegeven paard mag je niet in de bek kijken. Beide rechtszaken stonden in het teken van het idee dat Apple bewust veranderingen doorvoert aan FaceTime. Het doel zou zijn dat de app niet meer gebruikt kan worden op oude apparaten.

Facetime groep 001
Klik/tap voor groter.

We hebben het dan over iPhones en iPads die draaien op iOS 6. Dat is dus al even geleden. Het verhaal steek net even anders in elkaar. Ja, het is zo dat je FaceTime niet meer op iOS 6 kunt gebruiken. Dat komt doordat Apple vanaf iOS 7 een andere technologie gebruikt.

Dit heeft te maken met het feit dat Apple inbreuk maakte op patenten van een ander bedrijf voor de peer-to-peer-communicatiedienst, waardoor er voortaan alleen nog gebruikgemaakt werd van Akami. Daardoor besloot Apple om zelf een eigen peer-to-peer-lijn op te zetten. Het resultaat was dat de oude versie van de app niet compatible is met de versie die nu beschikbaar is.

Destijds werden mensen daardoor drie opties: iOS 6 zonder FaceTime gebruiken, overgaan op iOS 7 met verouderde hardware of een nieuwe iPhone kopen. Daar was niet iedereen het mee eens, dat is inmiddels duidelijk. Maar de recht in Florida wil hier niets van weten, aangezien iOS 6 eind 2013 vervangen werd door iOS 7. Dat is dus al bijna zeven jaar geleden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechtszaak om FaceTime afgewezen: Apple hoeft niet te betalen
Sluiten