Privacy nergens goed gewaarborgd bij de 7 crisis-apps

Door: Wesley Akkerman - 12 reacties
Apple Store
(Afbeelding: EPA / Wallace Woon)

De Nederlandse landsadvocaat heeft de zeven coronacrisis-apps geanalyseerd en geconcludeerd dat de privacy nergens goed gewaarborgd wordt. De voorgestelde applicaties voldoen niet aan de AVG- en overige eisen. Dat komt onder meer door tijdsdruk en informatie die onjuist of onbeschikbaar was.

Afgelopen weekend zijn de zeven apps gepresenteerd door verschillende bedrijven. De Nederlandse landsadvocaat, van advocatenbureau Pels Rijcken, heeft naar de apps gekeken en de bovenstaande conclusie getrokken. Aangeraden wordt om de apps verder te ontwikkelen en er dus meer tijd aan te besteden. Dat staat in de Samenvatting privacy-analyse contactonderzoeksapps, die de Rijksoverheid gepubliceerd heeft. Vooralsnog lijkt het er dus op dat de privacy niet goed gewaarborgd wordt in de apps zoals ze nu gepresenteerd zijn.

Privacy blijft belangrijk

De landsadvocaat heeft de voorstellen bekeken zoals ze gepresenteerd werden. Bij geen van de zeven apps kan vastgesteld worden dat de anonimiteit van gebruikers volledig gegarandeerd kan worden. En dat terwijl dat toch echt een belangrijk uitgangspunt is in het kader van privacy: de gegevens mogen niet te herleiden zijn zijn individuele gebruikers. Verder is het zo dat het risico op false positives nergens weggenomen wordt door de apps. Ook belangrijk, want zo hoef je niet ten onrechte geconfronteerd te worden met het idee dat je besmet zou zijn wanneer je langs iemand gelopen bent die ingevuld heeft het virus te hebben opgelopen (terwijl dat dus niet zo is).

Coronavirus
Het coronavirus treft ons allemaal (Afbeelding: Miroslava Chrienova via Pixabay)

Daarnaast komt uit de analyse naar voren dat de zeven apps tegen de verspreiding van het coronavirus werken met bluetooth. Hier kleeft een ander probleem aan. Wanneer iemand gewoon thuiszit terwijl een persoon met het virus voorbij zou lopen buiten, dan zou je alsnog de melding kunnen krijgen dat je in contact geweest bent met iemand. De signalen gaan namelijk door ramen, muren en plexiglas heen.

Verder wordt er nadruk gelegd op het feit dat de zeven bedrijven achter de apps last hadden van tijdsdruk. Informatie was daarom niet altijd volledig of beschikbaar. Ook is er slechts beperkt navraag gedaan. In de toekomst kunnen de apps dus nog aanzienlijk veranderen en aangepast worden.

De landsadvocaat is overigens niet in dienst van de Staat, maar wordt voor een bepaalde periode aangewezen als een vaste, externe advocaat. De analyse is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS. Eerder werden er al andere zorgen geuit over de corona-apps in Nederland.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  RW076

  Ga toch weg met die app. Snap niet dat ze dit door blijven zetten. Het kan ook zonder en niemand vertrouwd de overheid met ICT projecten. Tuurlijk heb ik die poll ook gezien (60+%), maar kom op zeg.

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Is het nu niet net de bedoeling van de samenwerking van Apple en Google om dit soort apps mogelijk te maken zonder al te veel van deze problemen?

 • Profielfoto
  Buzz

  Precies, een ontzettend domme vergissing om zoiets proberen op te zetten zonder te wachten op support hiervoor vanuit de OS fabrikanten, en dit daarna goed te laten testen en toetsen. Het hele idee heeft hierdoor nu al misschien wel onherstelbare imago schade opgelopen.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  De overheid en ict, die onherstelbare imagoschade was er al hoor.

 • Profielfoto
  JeroenVanGastel1985

  Haastige spoed is zelden goed

 • Profielfoto
  DGE1965

  Ik installeer niets aan Covid-19 apps

 • Profielfoto
  defores

  De App kan heel veel toevoegen en inzicht krijgen in verspreiding van het virus. Vergeet niet ook manieren gevonden moeten worden om de economie beetje bij beetje op gang te krijgen en dat moet op een verantwoordelijke manier. Je kan wel constant zeiken op de overheid maar realiseer dat we in een crisis zitten. Als een App daarbij ons kan helpen om hierdoor heen te komen dan moet je blij zijn dat er mogelijkheden zijn. En als jullie het beter kunnen? Bewijs het dan maak je nuttig!

 • Profielfoto
  csteelooper

  RW076 op 20 april 2020 18:32
  (…) Het kan ook zonder (…)

  Nee, helaas kan het níet zonder. Tenzij je definitief in een (minimaal) anderhalvemetersamenleving wilt terechtkomen. Waar mensen eindelijk eens over op moeten houden is de farce die privacy heet. En zolang er al privacy bestaat geldt dat er zaken zijn die (mijns inziens) belangrijker zijn dan privacy. Eén van die zaken is gezondheid. Om Covid-19 en nCoV te bestrijden moet je A) verrekte veel testen (kom op Overheid) en B) gericht kunnen isoleren. En voor B is zo’n App een heel goed middel. Als ze het goed aanpakken kán die App er komen zonder dat meteen je hele leven op straat ligt. Genereer een unieke code op basis van de GUID van je device, vraag níet om persoonsgegevens (afgezien van Covid-19-symptomen) en gebruik bluetooth voor plaatsbepaling. Dan heb je een minimale schending van je “privacy”.

  Plaatsbepaling via bluetooth is natuurlijk bij lange na niet zo nauwkeurig als via GPS, maar omdat dan niet je locatie bekend wordt is het wel veel privacyvriendelijker. En om valse positieven te verminderen kun je tijdsduur als factor gebruiken: als ik zo maar even voorbij loop zonder dat ik in je buurt hoest of nies is er niets aan de hand, dus dan hoef je überhaupt geen melding te krijgen. Maar als je bijvoorbeeld 20 minuten lang in mijn buurt bent geweest, kan dat wel een trigger geven.
  Daarnaast is enige vorm van meting sinds bluetooth versie 5 wel mogelijk, bijvoorbeeld op basis van de sterkte van het signaal.

  Wat er vooral moet gebeuren is dat de Overheid de tijd neemt om de App te laten ontwikkelen; dat men het er niet in 3 weken en 2 dagen probeert door te jassen. Als men er bijvoorbeeld een halfjaar voor inrekent, kan de privacy vast en zeker beter gewaarborgd worden dan nu het geval is.

  Een ding wat ik in ieder geval hoop is dat we zeker níet definitief naar een anderhalvemetersamenleving gaan. Al zal dat waarschijnlijk zo zijn tot we een App hebben…

 • Profielfoto
  polansky

  csteelooper op 21 april 2020 07:35

  RW076 op 20 april 2020 18:32
  (…) Het kan ook zonder (…)

  Nee, helaas kan het níet zonder. Tenzij je definitief in een (minimaal) anderhalvemetersamenleving wilt terechtkomen. Waar mensen eindelijk eens over op moeten houden is de farce die privacy heet. En zolang er al privacy bestaat geldt dat er zaken zijn die (mijns inziens) belangrijker zijn dan privacy.

  Jij hebt totaal werkelijk géén flauw benul waarvoor een dergelijk app allemaal misbruikt kan worden…

  Door deze app er op deze wijze door te drukken, maakt het alleen maar gevaarlijker.

  Met het idee is niets mis, maar het gaat om de uitvoering er van en die is nu totaal mislukt. Los van dat is de imagoschade nu al zo groot dat deze app he-le-maal niets meer gaat worden.

  Goed plan – ondoordachte uitvoering.

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Mijn 5G app weet precies waar ik mijn aluhoedje weer moet opzetten

 • Profielfoto
  iDeMi

  Als ze maar geen harde schijven gebruiken…

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Een advocaat die apps beoordeelt? Moet niet gekker worden….