Poll: is de iPhone SE 2020 te groot voor een kleine smartphone?

Door: Thomas Aalderink - 18 reacties
Apple iPhone SE 2020
(Afbeelding: Apple)

We wisten al enige tijd dat hij eraan kwam, maar gisteren was het moment dan eindelijk daar: Apple onthulde de langverwachte iPhone SE 2020. Deze smartphone is daarmee de opvolger van de originele SE uit 2016. Dat toestal is in de laatste jaren uitgegroeid tot een zeer geliefde smartphone en dat was vooral te danken aan het formaat.

Iedere nieuwe generatie van de iPhone brengt vernieuwing met zich mee. De ene keer is het een nieuwe manier om je telefoon te ontgrendelen en de andere keer wordt het camerasysteem flink onder handen genomen. Naast dit soort vernieuwingen konden we de laatste jaren ook blind geld inzetten op een andere verandering, namelijk het formaat. De toestellen bleven maar groeien.

Kleiner, maar niet klein genoeg

Precies om die reden werd de originele iPhone SE gekoesterd. Met zijn 4-inch scherm was hij lekker handzaam en gleed hij probleemloos in iedere broekzak. De SE is hiermee de laatste in zijn soort. Apple groeide vervolgens namelijk door en tegenwoordig is de kleinste iPhone die je op hun website kunt kopen al 5,8-inch. Maar daar kwam dinsdag met de komst van de iPhone SE 2020 dus verandering in.

Door de introductie van de iPhone SE 2020 is er eindelijk weer eens een kleiner toestel bijgekomen. Deze sterk verbeterde iPhone 8 heeft een scherm van 4,7-inch. Dit maakt het toestel verreweg de kleinste smartphone in de huidige line-up van Apple. Toch is het volgens velen niet genoeg.

Is de iPhone SE 2020 te groot?

The Verge noemt de iPhone SE 2020 de nagel aan de doodskist van kleine smartphones. Het nieuwe toestel heeft alles wat de originele SE zo geliefd maakt, behalve het formaat. De nieuwe versie is namelijk bijna dertig procent groter dan zijn voorganger. De hoop dat er ooit nog een echt compacte en krachtige smartphone gaat komen, lijkt nu definitief vervlogen.

Maar wat vinden jullie van het formaat van de iPhone SE 2020? Laat het ons weten door onderstaande poll in te vullen en vertel in de reacties of je überhaupt nog de behoefte hebt aan een kleine smartphone.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  okeribok

  In de reclame noemt Apple zelf dit “small”. Maakt niet uit wat wij ervan vinden, het zal toch wel verkopen. Maar dit is wel weer een nieuwe onzin-actie…

 • Profielfoto
  Paul26

  Als ze de 4.7 inch in een behuizing zonder boven- en onderrand hadden geplaatst was het voor deze prijs een groot succes geweest. Maar dat is een illusie.

 • Profielfoto
  Gabriel

  Hij moet in mijn broekzak passen. Het scherm mag wel iets groter, maar de buitenmaat mag klein blijven. Het is een gebruiksvoorwerp, geen gadget. Rechte randen vind ik mooier en prettiger in de hand liggen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ach, een 6.7 inch past ook in mijn broekzak.

  Een beetje minder randjes onder en boven was echter wel lekker geweest in dit geval. Maar het moest Apple ook weer niet té veel geld gaan kosten natuurlijk.

 • Profielfoto
  RV

  Dit is geen SE, dit is gewoon een upgrade van de iphone 8. Als de SE randloos was geweest dan zou het een verkoopsucces zijn geworden maar wie wil er tegenwoordig nog 2 van die balken?

 • Profielfoto
  Lifelogger

  Blijft wel jammer dat alle voorkanten gewoon zwart zijn. Had liever die de met een witte voorkant.

 • Profielfoto
  ControlAltDelete

  Ik snap Apple eigenlijk niet meer deze SE, het is namelijk niet meer die compacte versie van de iPhone, hij is bijna net zo groot als de X, Xs en 11 Pro, alleen dan met een kleiner scherm…. juist daarom onderscheidde hij zich en was ie in mijn ogen zo populair was. Wat dat betreft sluit ik mij volledig aan bij Paul 26.

 • Profielfoto
  wappie

  Wat je niet moet vergeten is dat een behuizing zoals de originele SE te klein is om (oa) een (betaalbare) batterij te bevatten die genoeg capaciteit heeft voor de eisen van nu.

  Tenzij ze zo’n kleine telefoon nog dikker of duurder maken, maar dat lijkt me niet zinvol.
  Dus ook al willen sommigen het nog zo graag: een nieuwe iPhone zo klein als de oude SE is voorlopig verleden tijd.

  Zelfs de batterij van de 2020-SE is eigenlijk aan de kleine kant: 1800mAh (oude iPhone SE:1500mAh)

 • Profielfoto
  Frans

  Jammer had graag als opvolger van de 6s gehoopt op het formaat van de 8+, deze maten zijn vrijwel gelijk aan de 6s

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Lijkt me een beetje een misverstand dat een SE klein zou moeten zijn. Zowel de originele SE als het 2020 model is een nieuwe telefoon in een oud jasje, met het doel het geheel min of meer goedkoop te houden. Ten tijde van de eerste SE was de 5/5s het uitlopende model wat een harttransplantatie kreeg, nu is de 8 aan de beurt.

   

   

 • Profielfoto
  Bart119

  4 jaar geleden – toen de originele SE uitkwam – zou ik 4,7″ te groot gevonden hebben. Echter doe ik vandaag de dag meer met mijn telefoon, en stuit ik soms op de beperkingen van het 4″ scherm van mijn SE, dus 4,7″ is een prima upgrade.

   

  Wat nog beter zou zijn is het formaat van de originele SE, en dan de bezels wegwerken om een groter scherm op een even compacte telefoon te verkrijgen maar ik vermoed dat de prijs dan wel eens omhoog kan gaan.

 • Profielfoto
  Maarten

  Ik denk dat als ze de voorman volledig scherm hadden gemaakt dat hij te veel mensen bij de 11 weg zou kapen

 • Profielfoto
  pruus

  Ik denk dat Apple heel slim reageert, basis techniek, bestaande techniek in een bekend jasje tegen een lager tarief, zodat het niet premium lijkt, wordt. En marge x omloopsnelheid geeft ook veel winst. Ik denk dat dit een topper wordt. Ik wil hem zelf niet, maar velen kunnen nu een Apple kopen, en dus doen ze het.

 • Profielfoto
  Frans

  Frans op 16 april 2020 20:36
  Jammer had graag als opvolger van de 6s gehoopt op het formaat van de 8+, deze maten zijn vrijwel gelijk aan de 6s

  Oei, nog een Frans ?

  Frans, als je een grotere telefoon wilt is er ruim voldoende keus in het assortiment van Apple. Deze SE is juist bedoeld voor mensen die een kleinere telefoon willen hebben.

  Voor mij is deze perfect als opvolger van de de 6. Voor mensen met een eerste generatie SE of oudere iPhone van dat formaat kan ik me voorstellen dat het een teleurstelling is.

 • Profielfoto
  Mike

   

  Ik snap de keuze voor deze telefoon echt niet. Ik snap dat je eventueel een kleinere telefoon wil,  maar het ontwerp van deze telefoon is inmiddels toch wel erg achterhaald. Wie wilt er in 2020 nou nog met een telefoon lopen met zulke grote schermranden? Hij mag dan wel goedkoop moeten zijn maar voor 300/400 euro vind je ook gewoon android telefoons die wel helemaal randloos zijn in een klein en fijn compact formaat (groot scherm in kleine body).

 • Profielfoto
  Jorik

  Mike op 17 april 2020 13:14
   

  Ik snap de keuze voor deze telefoon echt niet. Ik snap dat je eventueel een kleinere telefoon wil,  maar het ontwerp van deze telefoon is inmiddels toch wel erg achterhaald. Wie wilt er in 2020 nou nog met een telefoon lopen met zulke grote schermranden? Hij mag dan wel goedkoop moeten zijn maar voor 300/400 euro vind je ook gewoon android telefoons die wel helemaal randloos zijn in een klein en fijn compact formaat (groot scherm in kleine body).

  Ik denk dat er genoeg mensen met een oude iPhone zijn, die niet naar Android willen (dat kan allerlei redenen hebben).

  Als zij een modelletje 6/6s hebben, is de SE natuurlijk een mooie upgrade in een vertrouwd jasje. Als ze nog een ouder toestel hebben, is dit een mooie upgrade in een voor hen nieuw jasje. Dit toestel is nu goedkoper dan de 8 vorige week, dat is toch alleen maar goed!;-) Tuurlijk hij is niet voor iedereen, maar ik denk dat het een slim model is voor Apple. Ik denk dat het voor iPhone7/8 gebruikers niet zo’n nuttige upgrade is en zeker niet als je een X/Xr/Xs of 11 hebt.

 • Profielfoto
  bassbug

  Mike op 17 april 2020 13:14
   

  Wie wilt er in 2020 nou nog met een telefoon lopen met zulke grote schermranden? Hij mag dan wel goedkoop moeten zijn maar voor 300/400 euro vind je ook gewoon android telefoons die wel helemaal randloos zijn in een klein en fijn compact formaat (groot scherm in kleine body).

  Niemand verplicht je een SE te kopen.

  Voor mij is mijn iPhone om mee te bellen & Apps gebruiken, geen gadget om mee te pronken. Ik zou zonder problemen uitstekend 3-4 jaar kunnen gebruiken.

  Ik heb de oude SE. De accu twee maanden geleden bij AppleStore laten vervangen en batterij gaat weer als vanouds lang mee. Als dit toestel niet meer geüpdatet wordt dan zien we wel weer.

 • Profielfoto
  Sabco

  Waarom maken ze ze niet gewoon dikker? Dan past hij nog steeds makkelijk in de broekzak en kan er een fatsoenlijke batterij in. Een dun toestel ziet er misschien wel mooi uit maar hij valt ook veel makkelijker uit je hand en dan is hij ook stuk ondanks de aluminium behuizing. Het zelfde geld voor de iPad. Het is heel mooi en ligt lekker in de hand maar zijn zeer kwetsbaar zonder hoes. En met hoes heb je weer niks aan het mooie design. Erg praktisch is het allemaal niet.