Overheid roept organisaties op om te helpen bij ontwikkeling van corona-app

Door: Thomas Aalderink - 1 reactie
coronavirus afp 16x9 corona-app
(Afbeelding: EPA/Roman Pilipey)

Op advies van de experts van het Outbreakmanagement wil het kabinet de inzet van technologie verkennen om zo het virus onder de duim te krijgen. Om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen, roept het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de hulp in van bedrijven en deskundigen, en nodigt ze uit om mee te denken over de ontwikkeling van een corona-app die kan helpen de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.

Deze oproep verscheen gisteren aan het einde van de middag op de website van de rijksoverheid. Hierin worden organisaties en deskundigen gevraagd om mee te denken over het ontwikkelen van applicaties en hoe deze geïmplementeerd kunnen worden. Iedereen die zich geroepen voelt en een idee heeft, kan zich via deze website opgeven. Dit kan uiterlijk tot 14 april 12:00 uur.

Corona-app om de GGD te ontlasten

Op de website is te lezen dat er vooral gezocht wordt naar ideeën voor contactopsporings applicaties. Het doel is om mensen meer verantwoordelijkheid te geven bij het traceren van besmettingen en het rapporteren over gezondheidsklachten. Het doel van deze corona-app is om de GGD te ondersteunen en een deel van het werk uit handen te nemen.

De corona-app moet gaan laten zien of een gebruiker in de buurt is geweest van een andere gebruiker die besmet blijkt. Op deze manier kan de verspreiding van het virus beter in kaart worden gebracht en kunnen de gebruikers zelf eerder maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door in quarantaine te gaan wanneer blijkt dat zij in contact zijn geweest met een coronapatiënt.

Privacy een belangrijke punt

Alle voorwaarden en informatie over de gehele procedure kun je hier vinden. Hier staan onder andere ook een aantal regels waar de app aan moet voldoen. Zo mag de applicatie geen persoonsgegevens centraal opslaan. Ook mogen gegevens niet herleidbaar zijn tot individuen. Dit alles om de privacy van de gebruikers te waarborgen.

Op 14 april om 12:00 worden alle ideeën verzameld. In de week voorafgaand aan 28 april gaat bekend worden hoe de mogelijke corona-app(s) eruit gaan zien. Op 28 april zelf zal het kabinet bekend maken op welke manier de maatregelen tegen het coronavirus voortgezet gaan worden.

Google en Apple komen met eigen corona-app

Apple en Google hebben zelf al stappen ondernomen. De twee techgiganten werken momenteel samen aan een techniek die via Bluetooth in kaart brengt wie met wie in contact is geweest. Hoe dit precies werkt, lees je hier.

Reacties

1 reactie
  • Profielfoto
    JoopJoopJoop

    Correctie, Apple komt NIET met eigen App.!

    Er komen aanpassingen van het iOS om het gebruik van Bluetooth toegankelijker te maken voor door Apple goedgekeurde partijen.

    Van Google weet ik niks, wanneer die wel een eigen App willen maken zal ik dat nooit gebruiken.