Mail-app heeft een probleem, maar je hoeft je nergens zorgen over te maken

Door: Wesley Akkerman - 9 reacties
iPhone e-mail mail OnMail
(Afbeelding: Adrianna Calvo)

Apple is op de hoogte van het huidige probleem met de Mail-app en laat gebruikers weten dat ze zich nergens zorgen over te hoeven maken. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan een oplossing voor het probleem, die binnenkort beschikbaar moet zijn.

Eerder deze week kwam in het nieuws dat gebruikers van de Mail-app waarschijnlijk al twee jaar blootgesteld zijn aan potentiële aanvallen van kwaadwillenden. Het betreft een zogenaamde zero-day exploit. Dit is een type exploit (een kwetsbaarheid in software, in dit geval) die niet bekend was bij de ontwikkelaar van het product. ZecOps, het onderzoeksbureau dat het lek gemeld heeft, laat weten dat er eigenlijk drie problemen zijn. Eén van de problemen stelt kwaadwillenden in staat mensen vanaf een afstand aan te kunnen vallen.

Probleem met Mail-app wordt opgelost

Het enige wat zo’n persoon dan nodig heeft, is een internetverbinding. Middels zo’n aanval kunnen iPhones geïnfecteerd worden met malafide software en anders kunnen er ineens mails verdwijnen of aangepast worden. En dat terwijl de eigenaar van de smartphone hier niet van af weet. Mensen met iOS 13 lopen in dit specifieke geval iets meer gevaar, omdat mails anders behandeld worden op de achtergrond. Daardoor kan er code binnengehaald worden zonder dat de gebruiker hier ook maar één handeling voor verricht heeft.

Heb je iOS 12 of een vroegere versie van het besturingssysteem, dan heb je iets meer geluk. Pas wanneer je de app opent, synchroniseert de app je gegevens — en dat is dan het moment dat zo’n aanvaller zou kunnen binnenkomen. Maar dat vergt dus nog een extra handeling. Inmiddels heeft Apple gereageerd op de situatie, nadat eerder al bekendgemaakt werd dat het probleem wordt opgelost met de release van iOS 13.4.5. De boodschap is dat niemand zich zorgen hoeft te maken en dat ZecOps het probleem erger maakt dan het lijkt.

Hoewel de problemen daadwerkelijk aanwezig zijn, kunnen ze los van elkaar niet ervoor zorgen dat kwaadwillenden langs de beveiliging van je iPhone of iPad komen. De complete reactie van Apple over de Mail-app lees je hierboven, in de tweet van Apple-analist Rene Ritchie.

Twitter

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  Ga maar lekker slapen, doe je oogjes toe. Er zal jou niets gebeuren. Blijf maar dromen. Waarom geloof ik deze sussende boodschappen niet?

 • Profielfoto
  csteelooper

  @Pruus gezien jouw reacties hier op de site verbaast me jouw houding in dezen inderdaad niet. Jij laat je zelden ergens positief over uit; of dat nou van Apple, van OMT of van wie dan ook komt. Als je het allemaal zo goed weet, waarom ga je het dan niet lekker zelf doen?

  Apple zegt duidelijk dat de problemen er zijn. Men ontkent niets. Men zegt alleen: één van deze drie kwetsbaarheden kan in zijn eentje geen kwaad. Pas als je door meerdere van deze kwetsbaarheden tegelijk getroffen bent, heb je een probleem. En laat de andere twee kwetsbaarheden nou niet op afstand werken…

 • Profielfoto
  pruus

  csteelooper op 24 april 2020 15:07
  @Pruus gezien jouw reacties hier op de site verbaast me jouw houding in dezen inderdaad niet. Jij laat je zelden ergens positief over uit; of dat nou van Apple, van OMT of van wie dan ook komt. Als je het allemaal zo goed weet, waarom ga je het dan niet lekker zelf doen?

  Apple zegt duidelijk dat de problemen er zijn. Men ontkent niets. Men zegt alleen: één van deze drie kwetsbaarheden kan in zijn eentje geen kwaad. Pas als je door meerdere van deze kwetsbaarheden tegelijk getroffen bent, heb je een probleem. En laat de andere twee kwetsbaarheden nou niet op afstand werken…

  Je hebt gelijk. We moeten hier allemaal meebleren dat Apple zo goed is. Ik heb veel Apple spul, ben een bewonderaar, maar geen schaap die erachteraan loopt. Dus als er wat te zeiken valt op top-apparaten, dan moet het gebeuren. Punt,

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Wij hebben company wide een verbod gekregen op het gebruiken van Apple mail, en zijn massaal overgestapt naar Outlook. Wat verrassend genoeg veel prettiger werkt dan mail.

 • Profielfoto
  Night

  🤔… dat zal dan vast niet zijn vanwege die kwetsbaarheid. Maar wat is de reden dan wel, @PeteZ?

 • Profielfoto
  Prometheus

  @Pete.Z Ik gebruik nog geen Outlook maar de standaard Mail app. Mag ik vragen wat uw bevindingen zijn? Wat zijn de voordelen van Outlook t.o.v. Mail?

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Bagatelliseren, daarin is Apple onverslaanbaar

 • Profielfoto
  monty python

  Ik heb outlook eens gebruikt op ios maar ik zie niet in wat het grote voordeel zou zijn, behalve de gelijkenis met Outlook for mac. Dat is trouwens een groot drama : traag, onbetrouwbaar, onstabiel, afschuwelijk slechte zoekfunctie, onmetelijke chaos aan instellingen.

 • Profielfoto
  Dekion

  Spark is een goeie app voor mails op iPhone