Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 24 april 2020
Leestijd: 2 minuten

Mail-app heeft een probleem, maar je hoeft je nergens zorgen over te maken

Apple is op de hoogte van het huidige probleem met de Mail-app en laat gebruikers weten dat ze zich nergens zorgen over te hoeven maken. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan een oplossing voor het probleem, die binnenkort beschikbaar moet zijn.

Eerder deze week kwam in het nieuws dat gebruikers van de Mail-app waarschijnlijk al twee jaar blootgesteld zijn aan potentiële aanvallen van kwaadwillenden. Het betreft een zogenaamde zero-day exploit. Dit is een type exploit (een kwetsbaarheid in software, in dit geval) die niet bekend was bij de ontwikkelaar van het product. ZecOps, het onderzoeksbureau dat het lek gemeld heeft, laat weten dat er eigenlijk drie problemen zijn. Eén van de problemen stelt kwaadwillenden in staat mensen vanaf een afstand aan te kunnen vallen.

Probleem met Mail-app wordt opgelost

Het enige wat zo’n persoon dan nodig heeft, is een internetverbinding. Middels zo’n aanval kunnen iPhones geïnfecteerd worden met malafide software en anders kunnen er ineens mails verdwijnen of aangepast worden. En dat terwijl de eigenaar van de smartphone hier niet van af weet. Mensen met iOS 13 lopen in dit specifieke geval iets meer gevaar, omdat mails anders behandeld worden op de achtergrond. Daardoor kan er code binnengehaald worden zonder dat de gebruiker hier ook maar één handeling voor verricht heeft.

Heb je iOS 12 of een vroegere versie van het besturingssysteem, dan heb je iets meer geluk. Pas wanneer je de app opent, synchroniseert de app je gegevens — en dat is dan het moment dat zo’n aanvaller zou kunnen binnenkomen. Maar dat vergt dus nog een extra handeling. Inmiddels heeft Apple gereageerd op de situatie, nadat eerder al bekendgemaakt werd dat het probleem wordt opgelost met de release van iOS 13.4.5. De boodschap is dat niemand zich zorgen hoeft te maken en dat ZecOps het probleem erger maakt dan het lijkt.

Hoewel de problemen daadwerkelijk aanwezig zijn, kunnen ze los van elkaar niet ervoor zorgen dat kwaadwillenden langs de beveiliging van je iPhone of iPad komen. De complete reactie van Apple over de Mail-app lees je hierboven, in de tweet van Apple-analist Rene Ritchie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Mail-app heeft een probleem, maar je hoeft je nergens zorgen over te maken
Sluiten