Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 26 april 2020
Leestijd: 4 minuten

“iPhone SE overtreft alle Android telefoons dankzij A13 chip”

Door de krachtige A13-chip in zijn kleine iPhone SE te stoppen, heeft Apple volgens analisten een aantrekkelijker product op precies het juiste moment in een door het Coronavirus geteisterde wereld gezet. Producenten van de meeste ‘budget’ telefoons besparen kosten door het gebruik van goedkopere en dus langzamere processors.

De nieuwe iPhone SE daarentegen, gebruikt precies dezelfde chip als de duurdere vlaggenschepen als de ruim 1200 euro kostende iPhone 11 Pro Max, die vorig jaar werd gelanceerd.

De iPhone SE mist weliswaar een aantal iPhone 11-functies, zoals Face ID en een ultra-groothoek camera, maar het toestel biedt nog steeds een aantal functies waarvoor de A13-chip nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de portretmodus, waarbij de achtergrond achter het onderwerp naar believen kan worden vervaagd. Maar ook de de zes studio-lichteffecten die Apple biedt en de nieuwste HDR-technologie om scènes met heldere en donkere elementen te verwerken. En vergeet de mogelijkheid om in 4K-video, met 60 beelden per seconde te filmen, niet.

“Apple’s A13 is een opmerkelijk stukje silicium”, zegt Techsponential analist Avi Greengart. “Het presteert beter dan al het andere op de markt, voor welke prijs dan ook. De A13-processor overtreft wat er in alle huidige Android-telefoons zit. En dat geldt niet alleen voor goedkope modellen, die budgetbewuste kopers mogelijk in de gaten houden.”

De iPhone SE scoort maar liefst 1.328 punten in de Geekbench snelheidstest, net als de iPhone 11. Hiermee overtreft de iPhone SE met verve de sterkste concurrent van de iPhone, de Samsung Galaxy S20 Ultra. Die blijft bij een score van 835 steken.

iPhone 11 modellen 001
De familie van de iPhone SE, de iPhone 11 familie, heeft dezelfde A13 chip (klik/tap voor groter).

Corona en angst-economie

De balans tussen prijs en prestaties is goed nieuws voor kopers die zich door de Corona epidemie zorgen maken over een wereldomvattende terugval in de economie. In zijn recensie noemt ook CNET’s Patrick Holland dit als een grote meerwaarde van de iPhone SE 2020:

“De goedkopere iPhone SE komt op een moment dat klanten financiële zorgen hebben. Ze neigen dan eerder naar meer betaalbare alternatieven dan de aankoop van een topmodel. Met een dreigende recessie … zien we een mogelijkheid voor een sterkere neerwaartse mixverschuiving naar de iPhone SE”, stelt Bernstein-analist Toni Sacconaghi in een onderzoeksrapport van afgelopen woensdag.

Een goedkopere maar toch moderne iPhone helpt Apple om ook zijn iOS-ecosysteem te laten tikken. Dat levert veel meer geld op dan de initiële telefoonverkoop. Met die iOS-basis breidt Apple zijn activiteiten uit naar diensten zoals Apple TV Plus, Apple Music, Apple Arcade, iCloud-gegevenssynchronisatie en back-up. Daar kun je ook nog eens de 30% bij tellen, die het bedrijf incasseert van ontwikkelaars die apps verkopen via de App Store.

De A13 chip is pure paardenkracht

De A13-chip – de volledige naam is overigens A13 Bionic – is het product van een jarenlange technische inspanning. Het ding heeft 8,5 miljard transistors, die kleine schakelaartjes die van alles doen. Van eenvoudige wiskunde tot algoritmen voor kunstmatige intelligentie die bijvoorbeeld spraakopdrachten verwerken.

De processor van de iPhone SE bestaat uit meerere kernen. Twee hoofdprocessor-kernen verwerken taken waarbij de prestatie van belang is. Denk hierbij aan het spelen van games of scrollen door een drukke Facebook-feed. Ze zijn gekoppeld aan vier kleinere, energiezuinige kernen. Deze kernenen nemen de achtergrondtaken waar. Dat zijn  bijvoorbeeld het afspelen van muziek en het aan de praat houden van de telefoon wanneer deze grotendeels inactief is in je zak, voor hun rekening.

De processor heeft ook aparte modules voor graphics en AI-verwerking. Andere speciale modules behandelen fotoverwerking, videodecodering, HDR-video, cryptografie en het beoordelen van de afstand tot de camera. Apple kan hele modules, of delen ervan, uitschakelen als die niet nodig zijn. Hierdoor kan je aanzienlijk langer met één batterijlading doorwerken.

“We schakelen alleen de kleinste hoeveelheid logica op de chip in. Daardoor neemt het vermogen drastisch af”. Dat zei Sri Santhanam, vice-president ‘Silicon Engineering’ van Apple, tijdens het iPhone 11-event van afgelopen jaar.

iPhone SE 2020 001
De iPhomne SE heeft voldoende paardenkracht om de komende jaren ongewijzigd mee te gaan (klik/tap voor groter).

iPhone SE zal langer meegaan dan een jaar

De A13 zal er ongetwijfeld niet meer zo geavanceerd uitzijn als zijn A14 opvolgers komen. Toch heeft de chip in de iPhone SE meer dan genoeg paardenkracht aan boord. Zo kan de chip zijn werk blijven doen in een ontwerp dat, afgezien van software-updates, waarschijnlijk niet jaarlijks zal worden bijgewerkt. Dit in tegenstelling tot de  vlaggenschip-iPhones. Het eerste iPhone SE model debuteerde al in 2016, maar Apple bleef hem verkopen tot in 2019.

“Door nu de krachtigste processor te gebruiken, zorgt Apple ervoor dat het de iPhone SE zeker de komende drie jaar ongewijzigd kan verkopen.” Aldus Greengart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
“iPhone SE overtreft alle Android telefoons dankzij A13 chip”
Sluiten