iPhone SE 2020: volgens iFixit zijn veel onderdelen uitwisselbaar met iPhone 8

Door: Night - 6 reacties
iPhone SE 2020 iFixit
Afbeelding: iFixit

Toen de iPhone SE vorige week vrijdag uitkwam, duurde het niet voordat we de eerste demontages van de nieuwe telefoon onder ogen kregen.

Een YouTuber genaamd Wenzhou Ao Technology was de eerste. Zijn video was een eerste, vrij snelle blik op enkele overeenkomsten tussen de binnenkant van de iPhone 8 en de nieuwe iPhone SE.

Nu heeft een van de populairste sites, als het gaat om demontage van technologie, ook hun eerste indruk gepubliceerd. iFixit heeft namelijk alle onderdelen vergeleken van de iPhone 8 en de nieuwe iPhone SE. Ze hebben gelijk een lijst gemaakt van alle onderdelen die volgens hen tussen de beide iPhones kunnen worden uitgewisseld, en welke niet.

Toen iFixit de iPhone SE demonteerde en de onderdelen vergeleek met die van de iPhone 8, vonden ze eigenlijk best wel wat onderdelen die onderling uitwisselbaar waren. Volgens de site zijn de SIM-kaart houder, de Taptic Engine en het beeldschermeenheid allemaal verwisselbaar tussen de twee apparaten. Bij het verwisselen van het beeldscherm verlies je overigens wel de True Tone functionaliteit.

iPhone SE 2020 vergeleken met de iPhone 8
De iPhone SE 2020 (rechts) vergeleken met de iPhone 8 (links). Klik tap/voor groter. Afbeelding: iFixit

Welke onderdelen zijn uitwisselbaar tussen de iPhone SE 2020 en iPhone 8?

Door de eerdere demontage van Wenzhou Ao Technology leek het er in eerste instantie op dat de camera niet uitwisselbaar was. iFixit heeft echter bevestigd dat dit wel zo is.

“Eerst de goede onderdelen: de camera’s, de simkaarthouder, de Taptic Engine en de beeldschermassemblage van de iPhone SE (inclusief de microfoon en de nabijheidssensor) kun je allemaal verwisselen met onderdelen van de iPhone 8. En dat scherm zou goedkoper moeten zijn om te vervangen dan elke nieuwe iPhone die we hebben gezien in jaren. Maar zoals bij elke moderne iPhone schermreparatie, verlies je de True Tone functionaliteit. Tenzij de reparateur – net als Apple – daar een speciale programmeer-unit voor heeft. Ook de homeknop is nog steeds niet uitwisselbaar”

 

En welke onderdelen niet?

Sommige onderdelen, zoals de startknop en True Tone-technologie, blijven helaas incompatibel tussen de beide telefoons. Een ander stuk hardware dat niet compatibel is tussen de iPhone 8 en de nieuwe iPhone SE is de batterij. Hoewel ze hetzelfde lijken, heeft de nieuwe SE toch een andere connector. Deze lijkt meer op de connector die in de iPhone 11 wordt gebruikt.

Hoewel de batterij er identiek uitziet, verschilt de connector op de printplaat van de batterij van die in de 8. Ze passen dus niet in elkaar. Als de SE wordt aangesloten op een iPhone 11-batterij – die de dezelfde connector heeft – wil hij echter niet aan gaan. En helaas bevat ook deze telefoon een aantal zeer moderne Apple-blokkades. Zo kun je de batterij niet eens door een andere originele iPhone SE 2020-batterij vervangen, zonder een “niet-originele Apple-batterij” service waarschuwing te activeren.”

 

Er zijn dus nogal wat overeenkomsten tussen de onderdelen van de iPhone 8 en de iPhone SE 2020. Dat is eigenlijk alleen maar gunstig. Dat betekend namelijk dat veel van de onderdelen bij elke reparateur op voorraad zijn. Hierdoor kunnen reparaties goedkoper blijken en dat is natuurlijk altijd goed nieuws voor de prijsbewuste consument. En laat dat nou nét de doelgroep zijn van deze nieuwe iPhone.

➔ iFixit komt binnenkort met een volledige recensie van de iPhone SE 2020. Tot die tijd kun je de eerste indrukken alvast lezen op hun site.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  Veel onderdelen hetzelfde? Niet dus. Enkele onderdelen wel. Slim van Apple. Zo worden de R&D kosten veel lager. En dus verdienen ze met deze telefoon misschien wel meer dan met de toppers, omloopsnelheid x marge.

 • Profielfoto
  bugboy

  pruus op 27 april 2020 09:17
  Veel onderdelen hetzelfde? Niet dus. Enkele onderdelen wel. Slim van Apple. Zo worden de R&D kosten veel lager. En dus verdienen ze met deze telefoon misschien wel meer dan met de toppers, omloopsnelheid x marge.

  Een ander voordeel is dat de productielijn waar de iPhone 8 op gebouwd werd vrijwel zonder wijzigingen nu de SE kan bouwen. Aangezien Apple stevige marges hanteert zullen ze er alles aan gedaan hebben om ook de productiekosten omlaag te brengen. Als je dit allemaal kan hergebruiken, dan scheelt dat flink.

 • Profielfoto
  Chuck

  pruus op 27 april 2020 09:17
  Veel onderdelen hetzelfde? Niet dus. Enkele onderdelen wel. Slim van Apple. Zo worden de R&D kosten veel lager. En dus verdienen ze met deze telefoon misschien wel meer dan met de toppers, omloopsnelheid x marge.

  Niet, wel,… slim, misschien wel.
  Make up your mind! Wat probeer je bij benadering te zeggen? Ik maak me geen enkele illusie dat Apple slimmer is dan jij.

 • Profielfoto
  Bacillus

  Ik kan niet genoeg lezen over deze  iPhone SE.

  Het gaat om zo’n radicale verandering ten opzichte van de iPhone 5, dat ik daar echt even de tijd voor moet nemen en wat meer voor moet lezen om het helemaal te kunnen bevatten.

  Net zoals de iPad mini 5, waarin alleen de Apple gebruikers van het allereerste uur elementen herkenden van eerdere iPad mini’s, maar die een totale revolutie aan veranderingen bevatte.

  Mooi om te zien hoe al die honderden miljarden die wij iedere keer weer in het bedrijf stoppen, leiden tot de prachtige harmonisatie van deze twee in eerste instantie disjuncte productlijnen – en nu op harmonieuze wijze naar ons terugvloeien in de vorm van…ehhh…weer een Refurb

 • Profielfoto
  Phonerepairs.nl

  True Tone functie is gewoon te programmeren, een goede reparateur heeft hier de middelen voor. De beunhazen natuurlijk niet helaas.

 • Profielfoto
  Night

  Klopt. Staat ook in het citaat van iFixit.