Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 27 april 2020

iPhone SE 2020: volgens iFixit zijn veel onderdelen uitwisselbaar met iPhone 8

Toen de iPhone SE vorige week vrijdag uitkwam, duurde het niet voordat we de eerste demontages van de nieuwe telefoon onder ogen kregen.

Een YouTuber genaamd Wenzhou Ao Technology was de eerste. Zijn video was een eerste, vrij snelle blik op enkele overeenkomsten tussen de binnenkant van de iPhone 8 en de nieuwe iPhone SE.

Nu heeft een van de populairste sites, als het gaat om demontage van technologie, ook hun eerste indruk gepubliceerd. iFixit heeft namelijk alle onderdelen vergeleken van de iPhone 8 en de nieuwe iPhone SE. Ze hebben gelijk een lijst gemaakt van alle onderdelen die volgens hen tussen de beide iPhones kunnen worden uitgewisseld, en welke niet.

Toen iFixit de iPhone SE demonteerde en de onderdelen vergeleek met die van de iPhone 8, vonden ze eigenlijk best wel wat onderdelen die onderling uitwisselbaar waren. Volgens de site zijn de SIM-kaart houder, de Taptic Engine en het beeldschermeenheid allemaal verwisselbaar tussen de twee apparaten. Bij het verwisselen van het beeldscherm verlies je overigens wel de True Tone functionaliteit.

iPhone SE 2020 vergeleken met de iPhone 8
De iPhone SE 2020 (rechts) vergeleken met de iPhone 8 (links). Klik tap/voor groter.

Welke onderdelen zijn uitwisselbaar tussen de iPhone SE 2020 en iPhone 8?

Door de eerdere demontage van Wenzhou Ao Technology leek het er in eerste instantie op dat de camera niet uitwisselbaar was. iFixit heeft echter bevestigd dat dit wel zo is.

“Eerst de goede onderdelen: de camera’s, de simkaarthouder, de Taptic Engine en de beeldschermassemblage van de iPhone SE (inclusief de microfoon en de nabijheidssensor) kun je allemaal verwisselen met onderdelen van de iPhone 8. En dat scherm zou goedkoper moeten zijn om te vervangen dan elke nieuwe iPhone die we hebben gezien in jaren. Maar zoals bij elke moderne iPhone schermreparatie, verlies je de True Tone functionaliteit. Tenzij de reparateur – net als Apple – daar een speciale programmeer-unit voor heeft. Ook de homeknop is nog steeds niet uitwisselbaar”

 

En welke onderdelen niet?

Sommige onderdelen, zoals de startknop en True Tone-technologie, blijven helaas incompatibel tussen de beide telefoons. Een ander stuk hardware dat niet compatibel is tussen de iPhone 8 en de nieuwe iPhone SE is de batterij. Hoewel ze hetzelfde lijken, heeft de nieuwe SE toch een andere connector. Deze lijkt meer op de connector die in de iPhone 11 wordt gebruikt.

Hoewel de batterij er identiek uitziet, verschilt de connector op de printplaat van de batterij van die in de 8. Ze passen dus niet in elkaar. Als de SE wordt aangesloten op een iPhone 11-batterij – die de dezelfde connector heeft – wil hij echter niet aan gaan. En helaas bevat ook deze telefoon een aantal zeer moderne Apple-blokkades. Zo kun je de batterij niet eens door een andere originele iPhone SE 2020-batterij vervangen, zonder een “niet-originele Apple-batterij” service waarschuwing te activeren.”

 

Er zijn dus nogal wat overeenkomsten tussen de onderdelen van de iPhone 8 en de iPhone SE 2020. Dat is eigenlijk alleen maar gunstig. Dat betekend namelijk dat veel van de onderdelen bij elke reparateur op voorraad zijn. Hierdoor kunnen reparaties goedkoper blijken en dat is natuurlijk altijd goed nieuws voor de prijsbewuste consument. En laat dat nou nét de doelgroep zijn van deze nieuwe iPhone.

➔ iFixit komt binnenkort met een volledige recensie van de iPhone SE 2020. Tot die tijd kun je de eerste indrukken alvast lezen op hun site.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone SE 2020: volgens iFixit zijn veel onderdelen uitwisselbaar met iPhone 8
Sluiten