David van Benthem
David van Benthem Nieuws 18 april 2020

iPhone SE (2020) vs iPhone 8: welke telefoon is de beste aankoop? [updated]

Apple heeft deze week officieel de nieuwe iPhone SE aangekondigd. De telefoon heeft op het eerste gezicht veel gelijkenissen met de iPhone 8 modellen. Toch zijn er onder de motorkap betere specificaties te vinden dan het uiterlijk doet vermoeden.

Daarom vergelijken we in dit artikel de nieuwe iPhone SE met de iPhone 8. Centraal staat welke van beide telefoons je nu het beste kan aanschaffen. Met dit idee in het achterhoofd is het goed om te weten dat Apple’s nieuwe telefoon minimaal 490 euro kost, terwijl je voor de iPhone 8 in ieder geval meer dan 500 euro kwijt bent.

De buitenkant

Zoals we al zeiden, is er op dit aspect relatief weinig veranderd. Beide modellen beschikken over een 4.7-inch scherm, terwijl de boven en onderkant van het scherm aansluiten op de traditionele bezels. Natuurlijk beschikken beide modellen ook over de oude vertrouwde thuisknop en dus Touch ID. Tenslotte hebben beide toestellen over een IP67 rating, waardoor je je telefoon een half uur in 1 meter diep water kan houden. De iPhone SE van dit jaar onderscheidt zich met een nieuwe variant waarbij de achterkant glimt.

Specificaties

Kijken we naar de chipset, dan loopt de iPhone SE echt voor. Het model beschikt over een A13 Bionic processor, terwijl de processor van de iPhone 8 twee generaties teruggaat met de A11 Bionic chipset. Hoewel de iPhone SE er dus iets verouderd uitziet, is hij qua rekenkracht dus net zo krachtig als een iPhone 11 Pro. Daarnaast beschikt het model over 3GB werkgeheugen in plaats van de 2GB die iPhone 8 modellen bieden. Kijken we naar de batterijcapaciteit, dan verschillen de specificaties van beide toestellen daarin niets. Maar het vermogen van de batterij en de prestatie van de iPhone gaan niet hand in hand. Het hangt samen met diverse factoren, waaronder de energie-zuinigheid van de processor. Ondanks dat gaan beide toestellen ongeveer 12 uur mee met normaal browser-gebruik en kun je zo’n 40 uur onafgebroken luisteren naar muziek. Video kijken kan je op beide toestellen zo’n 13 uur aan één stuk. Stream je de video, kan moet je daar een uurtje of vijf vanaf trekken.

Foto’s maak je met beide telefoons met een 12 megapixel lens. De specificaties van die lens verschillen nauwelijks van elkaar. Toch zal je hoogstwaarschijnlijk met de nieuwe SE iets betere foto’s kunnen maken.

Er is één functie die iPhone 8 toestellen wel hebben en de nieuwe iPhone SE modellen niet: dat is 3D Touch. Deze technologie wordt immers in nieuwe iPhone modellen niet meer gebruikt. Haptic Touch is hierbij de vervanger. Mocht je daarentegen een echte fan van 3D Touch zijn, dan moet je dat in rekening nemen.

De iPhone SE 2020 is toekomstbestendig

Hoewel de iPhone 8 natuurlijk nog op de nieuwste softwareversie draait, is de telefoon al meer dan twee jaar uit. Daarom is het erg aannemelijk dat je met de iPhone SE langer updates blijft krijgen dan wanneer je een iPhone 8 die je nu koopt.

Het is je waarschijnlijk opgevallen dat de nieuwe iPhone SE op dit moment een betere aankoop dan de iPhone 8. Het eerstgenoemde toestel is goedkoper, krachtiger en duurzamer.

Overzicht

Zoals beloofd zetten we – naast de iPhone 8 – nog even alle ‘budget’-uitvoeringen van de diverse iPhones naast elkaar:


 

Ben je benieuwd of onze community Apple’s nieuwe toestel te groot vindt voor een kleine telefoon? Lees dan dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone SE (2020) vs iPhone 8: welke telefoon is de beste aankoop? [updated]
Sluiten